Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ja zacala davat 1× denne UM kdyz jsem kojila 12× za den a Stejne behem 2 dnu zhubl 80 g. Je fakt, ze 80 g za 2 tydny mi pripada docela malo, ale Pokud vypije 800 ml denne, melo by to stacit. Mne maly vypije za den 1000-1200 ml (z toho 400 ml MM) ale ten ma vahu 6800 g.
@Pe.Mar 15 pocuranych plen denne je naprosto ok. Koj jak se hlasi a dr neres. On je od tabulek, ty znas sve dite. Dehydrataci bys myslim poznala na propadle fontanele na hlavicce, ale pokud mu das nit jak se hlasi neni duvod k obavam.
Me prvni mezi patym a sestym mesicem pribral jen 10g a to byl humbuk..sestra vystresovala dr a uz to jelo. Bylo to naprosto ale naprosto zbytecne byl uplne ok. Nemuzes cekat prirustky jako na zacatku a ten stres a nejistota vystrasene prvomatky ti nepridava, popsala jsi to uplne vsechno dobre, ty to nekde uvnitr vys, tak v sobe vykopej tu sebevedomou mamu, zahod UM a vahu a bud v klidu, a budete spokojeni oba ![]()
Tak me malej cca od tech 5m pribiral treba i jen kolem 100g za mesic. Dalsi mesic se to treba trochu zvedlo ale nejvic nabral ze zacatku a pak uz proste malicko.. Fakt zadna hitparada a je zdravej a cilej. Do ted je na spodni hranici.neni to zadny to tlusty mimino je krasne drobnej a tak akorat proste.
jse rada ze neni tlustej jako ostatni co vidam a pokovad je malej jinak v poradku neni mrzutej apod je proste spokojenej tak bych to zas tolik vazne neresila ![]()
@Pe.Mar jestli tě to potěší tak ti napíšu že moje malá někdy v té době jak ty píšeš dokonce něco shodila. Naštěstí moje mudra, ani já jsme s umělým nespěchaly, kojila jsem normálně dál. po dvou týdnech jsem šla na převážení a už bylo vše ok ![]()
Tak pokud se zacal poradne hybat, pribirani se opravdu dost zpomaluje. Navic jsou vedra, hodne toho vypoti a i kdyz presto pocura 15 plenek denne, nemela bych strach, ze nema mleka dostatek.
@Pe.Mar Neboj, myslím, že je malej v pohodě. My máme ve 3m stejně jako vy. (Ale start teda dost jinde - o kilo zpět.) Tvůj se nacpal v děloze, tak se teď nepřežírá, mýmu tam asi místo Plzně 12 tekl pupečníkem Staročech
Tak se pokaždý narve až po jícen ![]()
Každý mimi je fakt jiný. Když jsem se rozhlédla na Vítání občánků, byl to tam samej obřík, oproti našemu, menší byly jen holčičky. Ale náš malej je zas fakt jen kojenej, z toho UM to jde nahoru hrozně rychle, ovšem nepřestanu kojit, jen aby měl 6kg nebo pomalu 7kg ![]()
Vypije ti celkem adekvátní množství, spočítala jsem Vám to na 870ml, tak to je prakticky splněný, a 15 počůraných plen denně, to je fakt v pohodě. Já s první holkou takhle přišla o mlíko brzy - váha, váha,… pak jak dáš flašku, je to začátek konce. Takže to neřeš, je spokojenej? Je. Přibývá? Přibývá! Tak se na UM vybodni. My taky máme jen roztomilý decentní faldy a žádný micheliny ![]()
Ale zas imunitu jak bejk. Minulej týden všichni na hromadě - kromě kojenýho mlaďase. Vydrž, jste v pohodě. ![]()
@Pe.Mar Doktorka je PÍP, vůbec to neřeš. Pokud je spokojenej, nepláče atd., a jak píšou holky, dost čůrá, tak je v pohodě. Podle tabulek by na UM musela bejt polovina republiky…
Podle mě přístup doktora by měl vypadat tak, jako měl můj pediatr: https://www.emimino.cz/…trasak-8967/.
KOJ a NEŘEŠ!
Pokud se bojíš veder, nabídni mu třeba vodu po lžičkách, ale ne UM.
@Pe.Mar já teda vidím podle přírůstků podprůměrné přibývání.
Máš kluka, ti mají kolikrát jinou spotřebu, než holky,800 ml/den nemusí vůbec svědčit o tom, že mu to stačí.
Navíc se dostává do období, kdy se víc hýbe, má větší výdej, takže potřebuje čím dál tím víc větší příjem.
Jeslti máš pochyby, stačí jedno. Nabídnout po kojení ještě UM a nechat pít. Když to s chutí přijme a vypije víc, než 60 ku, má hlad.
(už kdoví, jak dlouho…)
@Antonie Bolavá píše:
málo výživné mléko, když dítě mělo ve dvou měsících pět kilo, jo?To spíš průměrně výživnou smetanu
asi tak
my měli ve 4 měsících taky přírustek 2kg od porodní váhy a pak se to dost zpomalilo, doktor nic neříkal teda.
@berry4 píše:
@Pe.Mar já teda vidím podle přírůstků podprůměrné přibývání.
Máš kluka, ti mají kolikrát jinou spotřebu, než holky,800 ml/den nemusí vůbec svědčit o tom, že mu to stačí.
Navíc se dostává do období, kdy se víc hýbe, má větší výdej, takže potřebuje čím dál tím víc větší příjem.
Jeslti máš pochyby, stačí jedno. Nabídnout po kojení ještě UM a nechat pít. Když to s chutí přijme a vypije víc, než 60 ku, má hlad.
(už kdoví, jak dlouho…)
to bych teda neřekla. Kdž mu dá flašku, půjde mu to líp než z prsa a když bude nasávat jak je zvyklý, tak toho vypije, že mu to poleze krkem a zas takový hlad mít nemusí
@Pe.Mar píše:
No je 63,5 cm dlouhý a v grafech je někde na spodní hranici. Ráda bych kojila a kdyby mě neblblo okolí (nechám se vždycky vystresovat), tak nic neřeším. Vypadá spokojeně a čůrá jako drak. Občas je mrzutej, ale tak normálně. Jinak je hodně akční, tak si říkám, jestli to „nevysportuje“. Neustále se za něčím pachtí, přetáčí se a snaží se plazit:-) Látkujeme a přebaluju tak 15 krát za den, není rád v mokru:-). Vyděsilo mě těch 80g za 14 dní. Kdybych ale neletěla po týdnu k dr., protože se vztekal u kojení, tak ani nic nevím. Teď už se ani moc nevzteká, ale dost mi u toho usíná. Asi tu váhu zahodím, zkusím počkat do 5. měsíce a uvidím. Nechci přijít zbytečně o kojení tím, že mu nabídnu UM. Moc všem děkuju za názory.
To bude asi ono. Náš malý je na tom podobně. Porodní váha o malinko nižší, než u vás a teď v 6 měsících váží taky o 2 kila míň než vrstevníci. Ale od 5 měsíců se plazí, teď už klečí na všech 4 a snaží se lézt a šikmý sed. Ptala jsem se dr. na půlroční prohlídce, jestli není hubený a řekla, že vůbec ne, že je normální, když je tak aktivní a že nemůže přibírat stejně jako dítě, které ještě v 7 měsících leží. Naopak ho chválila, jak je šikovný. Já jsem začala dávat příkrmy od 5,5 měsíce, protože se v noci chtěl pořád kojit, tak abych se vůbec vyspala, ale UM jsem mu nikdy nedávala, ani se o tom dr. nikdy nezmínila, že bych měla. Ale ani s těmi příkrmy nijak nespěchám, malý mi jí hezky, ale kojení si oba užíváme, takže kojím ještě dost.
@dani24687 píše:
asi takmy měli ve 4 měsících taky přírustek 2kg od porodní váhy a pak se to dost zpomalilo, doktor nic neříkal teda.
moje nejstarší měla 5 kilo na šesti týdnech. To byl panečku macíček
Mladší ségry už ji netrumfly, ale jsou jí v patách
@Antonie Bolavá píše:
moje nejstarší měla 5 kilo na šesti týdnech. To byl panečku macíčekMladší ségry už ji netrumfly, ale jsou jí v patách
kusanec ![]()
@dani24687 píše:
![]()
kusanec
jj, teď má skoro v pěti letech 13,5 kilo a lezou z ní kosti snad i tam kde žádný nemá ![]()
@Antonie Bolavá píše:
jj, teď má skoro v pěti letech 13,5 kilo a lezou z ní kosti snad i tam kde žádný nemá
no ségra má 50kg a jí cokoliv kdykoliv, prostě nepřibere, když jsem viděla její fotku jako kojence a batolete, tak to byla jedna velká koule. můj strýc prej to samý.