Pomalý člověk - práce?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3699
25.12.15 11:56
@Anonymní píše:
Mám dceru, které je 24 let. Už na základní škole měla problémy s tím, že byla hypoaktivní, tj. velmi pomalá, měla různé dys-. Všechno jí vyrušovalo, měla problémy se soustředit. Byla i v mikrotřídě na prvním stupni, druhý stupeň zvládla integrovaná do běžné třídy. Vyučila se jako cukrářka, ale do zaměstnání nenastoupila - nestíhala rychlejší tempo. Od té doby byla na několika brigádách, ale už nevím co jí nabídnout za práci, všude jí po čase pošlou domů. Teď před vánoci například chodila doplňovat zboží do hypermarketů přes agenturu. Stávalo se ale, že jí třeba po 3 hodinách poslal manager domů s tím, že jí víc nepotřebuje. Myslím si že důvod může být třeba i v tom, jak je pomalá, než něco udělá, tak jí to hrozně trvá a když manager prošel několikrát kolem ní a ona dělala stále tu samou práci, tak si třeba řekl že je drahá i za to minimum co se agentuře platí a poslal jí domů. Zkoušela úklid, ale tam to bylo podobné, smlouva jí nebyla prodloužena. Nikdy žádná z firem neřekla proč, ale byla ukončena vždy ve zkušební době.

Moje kolegyně mi řekla, že holka je prostě jak zpomalený film (má pravdu) a jestli by třeba neměla nárok na nějakou podporu, důchod - nevím. To mi přijde ale zvláštní, neumím si představit na co by takovou podporu dostala, na druhou stranu už si vážně nevím rady, kam jí poslat pracovat. Ze všeho je unavená, přijde domů po 4 hodinách z práce a jde spát. Dcera sama je dost „jednodušší“, problém u sebe žádný nevidí.

Nevěděl by tu někdo co v takové situaci dělat? Kam se obrátit?

A co se zkusit zeptat v nějaké chráněné dílně?
Nebere dlouhodobě nějaké léky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1265
25.12.15 11:57

@Ali-Ali presne tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12895
25.12.15 11:57
@Anonymní píše:
@Anatalia - ona moc nestíhala, resp. už z ped. psych. poradny má napsáno, že školu zvládá jen s pomocí matky. Např. ve škole psali zápisy, dcera napsala dva řádky z 5, já doma doplnila co by tam tak mohlo podle učebnice být a ona si to přepsala do sešitu. Na střední nepsala do sešitů nic, nestíhala, učitelé jí to dávali nakopírované a ona si to vlepovala do sešitů.Jako cukrářka by to samostatně nezvládla, to bych musela dělat všechno s ní a to se obávám že bych neměla šanci stihnout, mám práci a brigádu k tomu. Navíc není ani moc kreativní, takže třeba cukroví zvládne na vánoce udělat, ale už ne nazdobit. Ozdobí všechno stejně, tak jak jí dám předlohu.

Já nechci aby ses nějak urazila, ale tak jak to popisuješ, tak to působí jako velmi lehká mentální retardace. Na to dostal jeden příbuzný(už nežije) invalidní důchod. Zcela určitě nebyl schopen samostatného života v současné systému.
Zkusila bych ta psychologická vyšetření a ostatní děti připravovala na to, že budou mít v dospělosti povinnost starat se o sestru ve smyslu vyřizování a chození na nákupy, popřípadě, že bude nutné žít ve vícegeneračním domě, kde ona bude dávat něco(doufám, že ID) do rozpočtu a dělat domácí práce de seznamu jako protihodnotu toho, že se o ni někdo stará. Tvoje dcera asi propadla sítem proto, že jsi velice snaživý rodič a dnes je běžná základka velmi nenáročná, tebe to ctí, ale myslím si, že o bude mentální retardace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.12.15 12:00

@Sany80s - vůbec se neurazím, proto jsem to sem psala, abych se dozvěděla názory ostatních. Akorát je to velmi citlivé téma, tak píšu anonymně.

Jdu do práce, dočtu odpoledne. Díky

• Citovat
  • Upravit
3699
25.12.15 12:02
Ráno - vyčisti si zuby (když nepřipomenu, neudělá to protože mi řekne že si nevzpomněla), učeš se (nevadí jí odejít z domu neučesaná)

Zakladatelko, minimálně tohle mi připadá v jejím věku opravdu divné. Vyhledala bych psychologa, psychiatra, musí mít nějakou diagnózu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9994
25.12.15 12:13
@Anonymní píše:
@Sany80s - vůbec se neurazím, proto jsem to sem psala, abych se dozvěděla názory ostatních. Akorát je to velmi citlivé téma, tak píšu anonymně.Jdu do práce, dočtu odpoledne. Díky

Máš dobrý přístup a je to nejspíš přesně tak jak píše @Sany80s . Tvá skvělá péče o dceru se pro ni vlastně stala hendikepem při snaze o její uplatnění. Pokud by jsi byla více laxní, měla by už dnes možná diagnozu a třeba i ID. Je to paradox :think:, ale rozhodně ne tvoje vina. Ty jsi jako matka :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1309
25.12.15 12:28

Najit praci kde mužeš udělat výkon nehlede na čase.. co takhle uklid ve společných prostorách paneláku, domu? prostě tady máš 300 korun a máš na to pul dne.. a jestli ani toto nezvladne tak nevim.. asi bude potřebovat někoho k sobě, kdo ji budeneustale pobízet.. jinak sama zustane na stejnem místě a je jí fuk jak dlouho..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3711
25.12.15 12:57

Popravdě netuším, co dokáže se svojí rychlostí práce a zodpovědností vykonávat za práci. Vše tak nějak potřebuje aspoň minimální zodpovědnost. :think:

Nějaký ID možná dostane, pokud se ukáže, že to ne nějaká demence či jiná vada.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18000
25.12.15 13:30

Anonymni-taky to tipuji na LMD. Ma to muj bratr a je to s nim podobny. Vyucil se pomocnym kucharem coz take dela. Ale je pravda, ze pomaly neni, takze v praci normalne funguje. Urcite bych s ni nekam zasla!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
25.12.15 14:42
@Proto02 píše:
A co se zkusit zeptat v nějaké chráněné dílně?

Ale to by nejdřív musela mít invalidní důchod, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
25.12.15 14:49
@PetraJ píše:
Ale to by nejdřív musela mít invalidní důchod, ne?

Přesně a i tam máš problém když nejsi dostatecne postižena

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
363
25.12.15 16:25

Co zkusit práci na úřadě, onehdá jsme tam čekali na orazítkování jednoho papíru 30 dní. Teď vážně, z dlouhodobého hlediska bude opravdu nejlepší to zkusit uhrát na ID a práci v chráněné dílně. Jinak hlídač soukromého parkoviště u nás má na práci cca 1× za 15 minut vydat kartičku řidičovi, ale netuším zda je možnost této mizerně placené práce ve vašem okolí. Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3699
25.12.15 17:13
@Netopirek píše:
Přesně a i tam máš problém když nejsi dostatecne postižena

Ale no tak rozhodně nedá nic za zeptání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101612
25.12.15 17:13
@vilda1 píše:
Co zkusit práci na úřadě, onehdá jsme tam čekali na orazítkování jednoho papíru 30 dní.

A co jako myslíš, že by na tom úřadě dělala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3711
25.12.15 17:27
@vilda1 píše:
Co zkusit práci na úřadě, onehdá jsme tam čekali na orazítkování jednoho papíru 30 dní.

Věř, že tvůj dopis nebyl jediný. Kdo do toho nevidí, tak si myslí, že úředníci se flákaj. Začni tam dělat, uvidíš jak to je. Ale rozhodně se všichni neflákají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat