Pomalý člověk - práce?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
25.12.15 10:20

Pomalý člověk - práce?

Mám dceru, které je 24 let. Už na základní škole měla problémy s tím, že byla hypoaktivní, tj. velmi pomalá, měla různé dys-. Všechno jí vyrušovalo, měla problémy se soustředit. Byla i v mikrotřídě na prvním stupni, druhý stupeň zvládla integrovaná do běžné třídy. Vyučila se jako cukrářka, ale do zaměstnání nenastoupila - nestíhala rychlejší tempo. Od té doby byla na několika brigádách, ale už nevím co jí nabídnout za práci, všude jí po čase pošlou domů. Teď před vánoci například chodila doplňovat zboží do hypermarketů přes agenturu. Stávalo se ale, že jí třeba po 3 hodinách poslal manager domů s tím, že jí víc nepotřebuje. Myslím si že důvod může být třeba i v tom, jak je pomalá, než něco udělá, tak jí to hrozně trvá a když manager prošel několikrát kolem ní a ona dělala stále tu samou práci, tak si třeba řekl že je drahá i za to minimum co se agentuře platí a poslal jí domů. Zkoušela úklid, ale tam to bylo podobné, smlouva jí nebyla prodloužena. Nikdy žádná z firem neřekla proč, ale byla ukončena vždy ve zkušební době.

Moje kolegyně mi řekla, že holka je prostě jak zpomalený film (má pravdu) a jestli by třeba neměla nárok na nějakou podporu, důchod - nevím. To mi přijde ale zvláštní, neumím si představit na co by takovou podporu dostala, na druhou stranu už si vážně nevím rady, kam jí poslat pracovat. Ze všeho je unavená, přijde domů po 4 hodinách z práce a jde spát. Dcera sama je dost „jednodušší“, problém u sebe žádný nevidí.

Nevěděl by tu někdo co v takové situaci dělat? Kam se obrátit?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Tunrida
25.12.15 10:25

A prošla nějakými základními interními vyšetřeními? Jestli je unavená po 4 hodinách práce, tak by taky mohl být nějaký zdravotní problém.

• Citovat
  • Upravit
9994
25.12.15 10:27
@Tunrida píše:
A prošla nějakými základními interními vyšetřeními? Jestli je unavená po 4 hodinách práce, tak by taky mohl být nějaký zdravotní problém.
:pankac: Zvláště pokud tu práci dělá pomalu a v podstatě by se neměla unavit :think:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.12.15 10:29

Byla jsem s ní u obvodního lékaře, nabral jí krev, ale řekl že žádný problém nevidí, jiným vyšetřením neprošla. Podle jeho slov se musí víc snažit, je prostě pomalá a tím to uzavřel.

• Citovat
  • Upravit
12865
25.12.15 10:44

Zkusila bych psychologa, popsala bych mu problémy, jestli na to není nějaká diagnóza.
Nemusí jít nutně o zdravotní fyzický problém, jak se rodí lidé, kterým stačí 3 hodiny spánku, tak jsou i lidé, kteří to mají jako tvoje dcera.
A kam ji poslat do práce, no v dnešní době není pro takové lidi v kapitalismu místo. Nedá se s tím vůbec nic dělat, jen vzít na vědomí, že moje dítě je beze mě adept na bezdomovce.
Systém je takový, že to asi nevyřeší(pokud ještě něco neporadí psycholog), takže to musí vyřešit rodina.
V tomto systému by bylo potřeba založit rodinnou firmu a dát jí tam místo, kde může udělat málo práce svým tempem za dostačující plat a smířit se s faktem, jak to je.
Pokud nemáte nikdo schopnost založit a udržet funkční firmu, která uživí i jednoho ne zcela produktivního člověka, pak je potřeba zařídit dceři bydlení pro dobu, až tu nebudete, vysvětlit jí, na jaké sociální dávky má nárok a doufat, že je nezruší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4705
25.12.15 10:53

A co práce v chráněných dílnách?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1133
25.12.15 10:57

Já si myslím, že se s tím něco dělat dá :kytka: Jsou různé organizace, které se zabývají sociálním začleňováním znevýhodněných lidí, oni mají kontakty na zaměstnavatele, kteří jsou ochotni tyhle znevýhodněné zaměstnat, zkusila bych pohledat tímto směrem.

Hledala jsem místo podobné holčině, našla jsem jí úklid kanceláří - tam se na ni netlačí, může si pracovat svým tempem, to není jako u pásu, kde by ostatní zdržovala, určitě se to vyřeší, neboj, neskončí jako bezdomovec :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1265
25.12.15 11:06

Toto ma čaká s mojou staršou, tiež je pomalá, všetko jej trvá celú večnosť. Akurát ona v tom problém nevidí, ona ani nemá logistické a organizačné schopnosti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9994
25.12.15 11:06

Určitě jsou i místa, kde pomalost nevadí. Napadá mě třeba hlídač v galerii, muzeu, noční hlídač, vrátný… už jsem tu i narazila na diskusi, že se paní v práci nudí, že má za chvíli hotovo a pak neví, co má dělat. I v dnešní době jsou taková pracovní místa, kde se člověk nepředře, ale někdo tam zkrátka musí být. Je samozřejmě jasné, že tam na zakladatelku nikdo nečeká, jen chci říct, že možnosti jsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
942
25.12.15 11:11

Říkáš, že je cukrářka. Pokud jí to jde, nechtěla by zkusit dělat na živnost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.12.15 11:11

@Sany80s - psychologa zkusím, to mě nenapadlo. Rodinnou firmu si bohužel založit nemůžu, jsem sama ještě s dalšími 2 mladšími dětmi, bez podpory rodiny (rodiče ani sourozence už nemám). Já jsem zaměstnaná, vycházíme s penězi, ale nemůžu z toho ještě plně uživit dalšího plnoletého člověka.

@ruzovasrnka - úklid zkusila dvakrát, pokaždé výpověď ve zkušební době. Jednou důvod neuvedený, podruhé mi řekli že je dost pomalá, kanceláře se otvírají ráno v 5, do 7 musí být uklizeno, to nestíhala. Co uklidila, bylo udělané dobře, ale ostatní to stíhají za hodinu a ve stejné kvalitě.

@Taciras - v kanceláři si jí představit vůbec neumím, nevím co by tam mohla dělat, leda třeba donést dopisy na poštu, které jí někdo dá do ruky a zase vyzvednout další. Na to ale asi většinou nepotřebují. Cokoliv u čeho by musela přemýšlet nebo něco psát je nereálné - sice prošla učilištěm, ale za obrovské mojí podpory a denního učení, dohledu.

Pokud za ní stojím a říkám co má udělat, ochotně to udělá, ale jinak je hodně nesamostatná. Ráno - vyčisti si zuby (když nepřipomenu, neudělá to protože mi řekne že si nevzpomněla), učeš se (nevadí jí odejít z domu neučesaná), ukliď nádobí (udělá to ochotně, ale sama tu práci nevidí). Pokud jí napíšu na stůl třeba tři úkoly a hodně podrobně, udělá to (vyndej prádlo z pračky, pověš ho, ukliď nádobí z myčky a odkapávače), tak to je maximum co pochopí a zvládne. Když bych ale napsala jenom prádlo, tak nebude vědět co má udělat, i když bych jí to třeba večer řekla a chtěla aby to udělala druhý den. Prostě si nevzpomene. To samé nádobí - musím napsat konkrétně co s ním má udělat. Nestačí ukliď nádobí - uklidila by buď jenom z myčky, nebo jenom z odkapávače. Na to další už si nevzpomene.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.12.15 11:15

@Anatalia - to nemá dcera taky.

@Paoloska - vrátný je dobrý nápad, jenomže tam většinou chtějí lidi s postižením, jak mi v jedné firmě vysvětlili tak proto, že jsou na ně úlevy od státu.

@Knofletka - jen se to vyučila, nikdy to nedělala déle. Po škole jí do práce nikam nevzali, práci cukráře se věnovala jen v rámci praxe a to je strkali spíš doplňovat něco, loupat ovoce a tak.

• Citovat
  • Upravit
23966
25.12.15 11:16

Jako práce mě napadla hajzlbaba :think:
Ale určitě bych jako první zkusila jiného doktora.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
942
25.12.15 11:17
@Knofletka - jen se to vyučila, nikdy to nedělala déle. Po škole jí do práce nikam nevzali, práci cukráře se věnovala jen v rámci praxe a to je strkali spíš doplňovat něco, loupat ovoce a tak.

A baví ji to? Chtěla by se tím živit? To je důležité.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1265
25.12.15 11:20

Tak moja bude kozmetička-ak ovšem zmaturuje. A ja to vidím na súkromnú dráhu. No ale to je vo hviezdach.
Ak je dcéra cukrárka-a ak ju to aspon trocchu baví-tak sa toho chytit. Nezvládla by 1tortu denne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat