Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anonymní píše: Více
a to jsou zase předsudky, proč by se tlustá nemohla jmenovat Johanka nebo Štěpánka, jako 50kilové se můžou jmenovat Pomněnka a tlusté Božena nebo Vlasta?
Mám blízkou kamarádku, která se jmenuje Štěpánka. Je to liliputka. Profesionální herečka a majitelka divadla. Vystudovala na VŠ ekonomii. A v životě se nikdy neztratila ani neztratí. Já mám oslovení Štěpánko ráda. Jinak má ona sama ráda i oslovení Štěpko. Jméno Štěpánka mě vůbec nepohoršuje. Hodilo se i ke křehké Štěpánce Haničincové
@stinga píše: Více
Tak zas zdrobněliny se povětšinou pojí s dětmi nebo něčím roztomilým, je to takové něžné oslovení. Což se úplně k ženské, co má metrák a půl, úplně nehodí. Existuje tuna normálních jmen a velká část z nich se dá zdrobnit, když je třeba, ale ten základní tvar je neutrální. Přijde mi lepší jmenovat se Johana a pokud chci, nechat si říkat Johankou, než být rovnou Johanka a nemít na výběr. Navíc půlka lidí si stejně bude myslet, že je to Johana, tak to bude furt opravovat. Babička měla spolužačku, pořád lidí opravovala, že se jmenuje zdrobnělinou. Pak toho nechala, když si vzala chlapa s dost drsným a hanlivým příjmením, to znělo fakt blbě. No, pravda, v dnešní době by si nechala svoje jméno a bylo by.