Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
ahoj, chtěla bych poradit. Prohledala jsem diskuze a odpověď jsem nenašla. S Dominičkem budeme začínat s příkrmy - je mu 5,5m, měsíc je na UM a v noci kojenej. Jde mi o to, že chci na obídek dávat mrkvičku, ale nevim jestli dát hned to co spapá nebo jenom trošku na ochutnání a jestli pak dokrmit hned mlíčkem nebo třeba chvíli počkat a až mu slehne tak dokrmit
děkuju za odpovědi
tak vetsina deti toho an porpve moc nesni, ale muj malej je jinej pripad, od zacatku snedl vechno
hned druhy den celou malou sklenicku
ale i presto jsem dokojila, tak mu dej par lzicek asi bych toho do nej necpala moc a potom dokrm UM…uvidis jak ti toho spapa treba dalsi dny potom uz dokrmovat Um nemusis a dej jen zapit treba vodou nebo co malej pije… ![]()
u nás se tedy akorát ochutnávalo. snědla asi 3 lžičky a pak jsem jí dorazila mlíkem (od porodky na UM). zhruba po 3-4 dnech jedla mrkev jak prd nic a pomalu jsem jí začala podstkávat další chutě. je na to velmi jednoduchý pravidlo
------ musíš zkoušet
ale takhle na začátku bych jí pak určo dokrmila flašou! ať vám chutná ![]()
Ajla píše:
tak vetsina deti toho an porpve moc nesni, ale muj malej je jinej pripad, od zacatku snedl vechnohned druhy den celou malou sklenicku
Ahojky!
Tak náš malej je to samý - od začátku baštil jak o život!
Smajlíčku, uvidíš, jak Ti to malej bude baštit. Určitě stačí ze začátku tak 2 lžičky a pak dokrmit mlíčkem. Pak budeš postupně přidávat, pokud Ti to prcek bude tolerovat, než se dostaneš na celou malou skleničku.
Mně snědl malej první dva dny s příkrmy po jedné malé skleničce, 3. den už jsem musela dát malé skleničky dvě! Tak třeba bude ten Tvůj prďolka taky takovej jedlík.
U nás se teda taky okamžitě zbagrovalo co bylo a flašku pak ani nechtěla… (Slova naší doktorky: „…ona vám to stejně bude zezačátku všechno plivat“ - CHA CHA CHA)
Ale mléko bych pak nabídla, to jo… Ať prckovi chutná!!! ![]()
Tak malýmu bude 5m, už jsme asi 3 týdny na příkrmech. Co se týká začátku - snědl pár lžiček, pak hned vypil asi 100ml.. Druhý den už snědl celou třetinku skleničky, takže to šlo po třetinkách a nic pak nepil, a teď už jí po půlkách, a stále nic nepije ![]()
Když ti sní ze začátku jen pár žiček,nic se neděje,zbytek dokrm mlíkem. Postupem dnů se začnou dávky zvyšovat a i kdyby to trvalo 14 dní,než ti sní celou dávku(cca 200 g),je to v pořádku.
Každé dítko je jiné.
Držím pěsti
Na poprvé jen pár lžiček, i když některé děti by hned zvládly víc, doporučuje se jen pár lžiček kvůli možným alerg. reakcím. A dokrmit mlékem. Postupně zvyšovat, no my přikrmujem asi deset dní, zbaští už většinou skoro celou tu malou skleničku, ale mlíčko si stejně dá. Třeba jen 4Oml, ale dá. nabídnu na zapití čaj/vodu, a pak když už nechce tak mlíko. až zbaští plnou dávku (cca 150-200g), tak bude bez mlíka (aspoň se o to budu snažit).
a kdy bysme měli začít dávat příkrmy i v jiný čas než přes oběd?doktor říkal, že můžem dávat i ovocný příkrmy, ale chci je dávat až po zelenince, ale nevim jestli třeba po měsíci nebo po 14 dnech
jak jste to měli vy ![]()
doporučuje se asi tak 2 týdny až měsíc, podle jak dítko zvládne první příkrm. Když ho už baští bez problému, začít s dalším. My budem mít odstup asi 3 týdny. Po dvou týdnech od zavedení příkrmu zelenina do ní začnu přidávat maso, za další týden dopolední ovocná svačina, za další 2-3 týdny odpolední svačina - jogurt.
smajlicek90 píše:
a kdy bysme měli začít dávat příkrmy i v jiný čas než přes oběd?doktor říkal, že můžem dávat i ovocný příkrmy, ale chci je dávat až po zelenince, ale nevim jestli třeba po měsíci nebo po 14 dnechjak jste to měli vy
Začnu dávat ovoce po 3 týdnech až měsíci zhruba ![]()
ja zacl asi po 14 ti dnech mozna 3 tydny? a Dnes jsem dala poprve bily jogurt je mu 7,5 a prikrmuju od konce 5.
berry4 píše:
Když ti sní ze začátku jen pár žiček,nic se neděje,zbytek dokrm mlíkem. Postupem dnů se začnou dávky zvyšovat a i kdyby to trvalo 14 dní,než ti sní celou dávku(cca 200 g),je to v pořádku.
Každé dítko je jiné.
Držím pěsti
I kdyby to trvalo dva mesice jak nam
nez snedla prvni prikrm… tak se nic nedeje
Dneska je ji sedm let a basti uplne vsechno. Jen ty zacatky byly u nas krusny. Drzim pesti.
tak jsem mu včera poprvé nabídla mrkvičku a snědl napoprvý hned celou skleničku (těch 125g)
nemohla jsem ho od toho odtrhnout
dneska spapal už jenom půlku a napil se mlíčka - 100ml. takže se řadíme k velkým jedlíkům ![]()
jen se chci zeptat, četla jsem, že další druh zeleniny se může dát po třech dnech, ale s kombinací mrkev - brambor - masíčko bych asi měla počkat dýl, že jo ![]()