Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, prosim vas o radu, mala ma od vcera teploty, davam ji cipky na stridacku Nurofen a Paralen, ale od odpoledne ji neucinkuji a nesrazi nic! Ted jsem ji byla zmerit, dostala pred 2 hodinami Nurofen a ma zase 39,0. Co mam delat? Nechci ji tahat na pohotovost dokud spi…kdyby se vzbudila a plakala, tak bysme asi jeli, ale takhle nevim. Rano hned pujdeme k Dr. JInak ji nic neni, az na asi 6tydenni rymu.
Kdyz ja se jich docela bojim, vsude ctu informace, ktere si protireci a ona ma navic studeny ruce…
Ahoj a neboj ![]()
Náš malý měl horečky kolem 40-40.5 (4 dny - bylo mu 10 měsíců), a když jsem je srazila na 39.5, byl to úspěch. A šlo to právě jen vlažnými zábaly. U Mudry jsem tenkrat byla, ale neudělala mu CRP, takže si myslela, že viróza - a oni baciláci, nakonec nás ta pohotovost v sobotu večer neminula, i kdyz jsem byla u své mudry v pátek…na pohotovosti sloužil tenkrát primář z ARA (naštěstí, tak i zábaly radil odborně)
Pokud jsou studený ruce a nohy, zábal vážně ne. Ale můžeš zkusit vlažnou sprchu. Fakt jen vlažnou, tak na 10-15 minut. Za půl hoďky změř teplotu a případně opakuj (měla by tak po půl stupni klesat, ideální je dostat se aspoň na těch 38). Já bych asi na tu pohotovost zavolala - poradí ti, nebo řeknou, ať dojedeš - jsou zvyklí a nebudou chtít riskovat febrilní křeče.
Hlavně žádnou paniku - blbá fráze, ale vše je v hlavě.
Malá nesmí poznat, že se máma bojí k smrti…
Zábaly jsem se taky bála, ale použila jsem tu sprchu a opravdu to pomohlo…začneš teplou vodou a postupně ochlazuješ, synovi to pomohlo ke sražení teploty dost přes 39…ale je fakt, že za telefonát na pohotovost nic nedáš.Přeju ať je brzy líp. ![]()
Taky jsme párkrát tuhle situaci zažili, dcerka je dost horečková, a jediné ochlazování, které snesla a hlavně zabralo, byla koupel - nejdřív jsme napustili normálně teplou vodu a když se dcerka zklidnila, postupně jsme přidávali studenou, ale jen tak, dokud to snesla. Při horečce stačí vlažná, ne studená. Ale určitě počkejte, až se „zahřeje“, tzn. bude mít teplé i ruce a nohy. Pokud je má studené, tak jí jde asi teplota pořád nahoru.
Držím moc palce, je to těžké, když drobci horečkují. Hodně síly a dejte vědět, až bude líp.
Tvarohový zábal:
Na chodila až po kotník dát vrstvu tvarohu, ten obložit mikrotenovým sáčkem, aby se to zapařilo a na to dát teplé ponožky. Tvaroh odvádí horkost z těla.
Octové ponožky:
Naředit studenou vodu s octem tak asi jako na zálivku salátu (nesmí být moc koncentrované), namočit do této vody ponožky – nejlépe bavlněné – vyždímat, aby to neteklo, navléknout prckovi na nožky a převléknout dalšími, tentokrát suchými ponožkami (nejlépe silnějšími), přikrýt peřinkou a po 15-20 minutách vyměnit – tak 3× za sebou
Ocet by měl horečku vytáhnout.
Ahoj.Náš Maty skoro nemarodí,ale když marodí je horečkovej.Nedávno měl horečky i 41 a srazit jsem nemohla vubec,nanejvíc se mi povedlo na 40.Na pohotovosti řekly že pokud vnímá tak je to vir a mám to tak nechat,jen dávat prášky na křeče.Zábaly také nedělám a ani by jsi to na sobě nenechal.Někdy je lepší prostě počkat.Většinou to trvá tak ty 3-4 dny
.Držím palce at je maličká brzy fit
Dokud má studené ruce a nožky, rozhodně zábaly nedávej,až je bude mít teplé, pak to můžeš zkusit.
Náš maloch je děsně horečkový, většinou to střídám po 4 hodinách nurofen sirup a panadol čípky. Jednou mi to taky nesráželo, tak jsme jeli i na pohotovost(byl víkend), a doktorka ho převážila a říkala, že jsem dávali příliš nízkou dávku léků (nurofen jsem dávala 5 ml a čípek jeden). Je pořeba taky sledovat jestli má i jiné příznaky nemoci, (co se týče rýmy, mohl by to být zánět středního ucha)my ho teď měli 3 za sebou a to si maloch ani nestěžoval na bolest ![]()
Každopádně, pokud se moc bojíš , rozhodně bych na pohotovost zajela ( nic za to nedáš a budeš rozhodně klidnější).
Držím pěstičky, ať je všechno brzo OK.
ahoj, napis jak to dopadlo
ja nespim nervikama kvuli svymu mladeti, vcera zase krev ve stolici… rano volam na karlov
Pudloslava píše:
ahoj, napis jak to dopadlo
ja nespim nervikama kvuli svymu mladeti, vcera zase krev ve stolici… rano volam na karlov
Pudli, my si s malým zažili možná totéž. Bylo to zhruba mezi 2-3 měsícem. Jen jsem kojila. Náš pediatr (dost mu věřím, je rozumný a zatím nezklamal) mě uklidňoval, že se to stává, ať vydržíme, že se to srovná. Já „nastudovaná“
agilně držela bezmléčnou dietu - bez efektu. Asi 5× se to opakovalo, 1-2 dny hrůza, pak lepší, pak pár dnů klídek a pak zase stejný průběh. No a pak to samo odeznělo. Nevíme, čím to bylo, ale taky sem byla dost vyplašená. Poprvé se to stalo 20.prosince, takže jsme si Vánoce pěkně užili
. Teď mu jsou 2roky pryč a je to super kluk.
Vydrž, držím palce, ať to dobře dopadne.
juma diky za povzbuzeni, kez by to taky preslo samo..
popodopo prosimte OT, jak jsi ucila mlade na ten allergy care? Kostěj to nechce.
Takze moc vam vsem dekuji za mile povzbuzujici prispevky. Troufla jsem si v noci na studeny ponozky, vic ne, tvaroh bohuzel nemame a jeste mi porad vrtalo hlavou, jestli, kdyz je alergicka na mleko by z tvarohu na tele nemela vyrazku…
Rano jsme sli k Dr. vzala CRP, poslechla, ze na pruduskach nic…no a jinak nic. Na me vyptavani a co mocak, ucho zapal plic…se na me divala jako na silece a pry to samo prejde. No musim ji verit. Co mame delat, kdyz nejde srazit horecka nerekla a s 6ti tydenni rymou se taky pry nic delat neda…hmhmhm. Tak uvidime.
(Taky si hned vzdycky myslite, ze vase dite ma nejakou silenou chorobu a obycejne nachlazeni to neni ani nahodou?)
Pudlo, mala s AC ani problem nemela, proste odmala ji co je, mas 3 moznosti:
Jo a rekni si, jak to zamyslis do budoucna a pokud ciste AC, dej mu flasku a nehrot to se strikackou ci lzickou, to jsem delala ja a nakrmit 120 ml lzickou nam trvalo do dalsiho jidla
Pak jsem koupila flasky Tomme Tippe Closer to nature C2N (vypadaji jako prso) a mala jela z obou, ale asi pouze mesic, pak uz jsme nekojila. A bylo dobry, ze jsem nemusela resit nahle jak na flasku. takze tak.
popodopo ja nevim, kdyby mu to melo pomoci, tak urcite
ale kde vzit jistotu
na jednu stranu stranu ja se s kojenim desne trapim, pokud furt neodstrikavam, laktace jde do haje, jak me chytřne nerv a nespim (dnes), rano jsem na suchfakt
na druhou stranu, kdyz jsem poprvedala flasku, doslo mi, ze fakt desne chci kojit, ze to je super, kontakt s deckem a tak
nejradej bych ho naucila na oboje, abych kojila a v pripade nervu dala UM, ale vzhledem k rozdilu AC a MM nevim nevim…
popo at je vam taky lip
znaveny pudl
Dětskou horečku může srazit různými způsoby.Dětský brufen v sirupu, zábaly ,ale né na celé tělo jen na lýtka ,ale na způsob prisnitze á 5 minut měnit . Dále oloupanými slupkami z brambor bát na chodidlo plosky a na to ponožky toto nemám vyzkoušené . Ostatní ano jsem totiž typ bez teplot a pokud mám teplotu tak stačí 37,5 a mám černo před očima.