Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Já o lécích nic nevím, takže k tomu se vyjadřovat nebudu, ale chtěla jsem napsat, že nejsi sama, kdo má VELKÝ strach letadla. Já letěla jen jednou a přísup jsem k tomu měla velmi naivní, jé to je hezká atrakce. Ale manžel byl úplně mimo, dost mě to překvapilo. Nastoupil, ale celou cestu seděl, potil se, koukal před sebe, špatně dýchal a trpěl. Bojí se, že spadneme, že pilot udělá chybu, případně že někdo odfláknul letadlo na zemi. Sám jednu dobu lítal na větroni, to ho nerozhodí, protože to má sám v ruce, ale představa, že řídí někdo jiný je pro něj nesnesitelná…
Takže my jsme dohodlí, že minimálně dalších 5 let, než na to zapomene, nikam nepoletíme ![]()
Věrka
Asi bych přece jen zkusila ty bylinky… ty příznaky jsou pro fobii typické, samozřejmě se to léky a hlavně terapií řešit dá, ale je to dlouhodobější záležitost a pokud máš tyhle problémy jen jednou za rok před odletem na dovolenou tak zvaž, jestli Ti to za to stojí to absolvovat, samozřejmě pokud by to bylo častější, tak je dobré to řešit. No já myslím, že po jedné tabletce nepocítíš nic, po třech čtyřech se v lepším případě neprojeví případné vedlejší účinky
) dobré je sbalit si co jde dopředu, protože ten tlak je největší den před odjezdem, kdy vše finišuje a těsně před odletem, taky v tomhle období jez lépe stravitelná jídla (a v rozumném množství) a dodržuj pitný režim. Existují také různé techniky dýchání, které by Ti mohli během letu a těsně před ním pomoci zbavit se toho největšího napětí. Určitě nic nezkazíš tím, když se v lékárně poptáš po volně prodejných přípravcích, ty jsou mnohem šetrnější.
ahoj já teda nejsem maminka ale 17 letá holka,ale Asentru 50 beru a brala jsem jí prvně jen měsíc a pak už mi jí nenapsali a byla jsem na tom daleko hůř s nervama.když jí mám ted dlouhodobě je mi fajn ale jsem dost náladová.nedoporučuju si kvůli cestování začínat s antidepresivi protože až se pak vrátíte tak vám bude spíš hůř.s pozdravem Anna
Asentru jsem brala na deprese. Ale nějak nechápu, jak to někdo mohl napsat na takovýhle problém. Myslím si, že pokud si vezmeš jednu před cestou, tak se ti nic nestane. Ale taky to nebude mít asi ani žádný účinky.
Jééé, až teď koukám, že diskuze je z června
. Tak jakpak jsi to vyřešila? Doufám, že všechno dobře dopadlo, hlavně ta cesta.
Prosím o radu beru osmý den asetru 50 na úzkost ( čeká mne operace srdce a moje psychika s tím sama nemůže vypořádat ) nepocituji na sobě zatím velké změny jsem pořad uzkostliva klepu se v noci se budím a ráno co ráno je mi od žaludku strašlivě zle. Chtěla bych se zeptat zda tyto vedlejší příznaky odezní k psychiatričce jdu až za 14dni.
Zle od zaludku ti je z psychiky nebo z te tablety? ji zkus jist po jidle..ja beru taky asentru 50mg denne..me zabrala celkem rychle, taky na uzkosti a deprese, ale jelikoz kojim smim jen tu tabletu denne, ale az dokojim asi reknu psychiatricce o zvyseni davek, protoze kdyz jsem bravala dve a pul tablety denne bylo mi lip..ted to sice neni nejhorsi, ale porad jsem takova pesimisticka a bez nalady..jinak osmy den uzivani ta asentra jeste asi moc nepusobi..vetsinou se uvadi ze po 14dnech zacinaji ad zabirat..anonym s.
Děkuji taky si říkam že snad zabere. Jinak zle mi je každé ráno mne budí křeče v žaludku a pocit na zvracení
snad je to pouze vedlejší účinek a rychle přejde
Ahoj, píšu nový příspěvek, jelikož si myslím, že toto téma by mohlo zajímat více lidí. je to má vlastní zkušenost. Asentra beru jednou denně a na doporučení lékařky hned ráno po snídani. Kojit by se na ni rozhodně nemělo, vše jde do mléka a je lepší přejít na umělé mléko. Nyní beru 20ty den. Za sebe musím říct, že mi po ní špatně nebylo a není. Spím stále normálně a když nemůžu zabrat, udělám si meduňkový caj. Jen ne z velkoobchodu, ale normálně z bylinkarny. Teď jsem prý ve stádiu, kdy budu jako na houpačce. Měla jsem předevčírem vypjatý den a rozbrečela se, ale velmi rychle uklidnila, což bych asi bez asentry nedala. Doktorka mi řekla, že úplně začnou zabírat 6 až 8 týdnů. Je mi tedy o dost líp a nehroutim se, nekricim tolik a dokážu mnohem lépe fungovat. Až bude účinek úplný, budu úplně v pohodě. beru to jako takový restart pro život a v době při těchto lécích hodlám v životě změnit dost věcí, abych se už nikdy s depresí nemusela potýkat. Všem vám držím palečky, ať vám pomůžou. je to taky hlavně o vás a vašem postoji.
V žádném případě si to neber, Asentra je antidepresivum a její účinek beztak nastupuje až po cca třech týdnech užívání, nechápu, kdo Ti to předepsal. Navíc málokomu sedí AD hned napoprvé, obvykle je to boj s vedlejšími účinky, než se najdou ta pravá. Nejvhodnější pro Tebe budou přírodní přípravky jako odvar z meduňky nebo třezalky pár hodin před odjezdem, případně před spaním (na lačno). Pokud jsou ty příznaky opravdu vážné a potřebují medikaci, mohla by sis nechat předepsat lexaurin, ten zabírá hned, ale dlouhodobě je návykový.