Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Nemáte někdo zkušenosti s léčním této kožní choroby? Projevuje se mastnými lupy, rozšiřujícími se i mimo vlasy (do obličeje) a případně praskající kůží na očních víčkách a za ušima. Lékaři předepisují kortikoidy a zabírá kosmetika od la roche posay, ale máte někdo zkušenost s jejím vyléčením? Nějaká homeopatika nebo cokoli?
… my to teda mely minimalne - ale zabralo umyt, natrit detsky olejem a vycesat… za usima jsem to mazala excipialem nebo bepanthenkou… ale pokud je to hodne - tak bych spolupracovala s mudrama na kožním…
Meli jsme a opet mame stejny problem ![]()
Mazala sem Fucidinem H, pak obycejnym Fucidinem bez hydrokortizonu a asi pred tydnem se nam praskla ouska vratila. Asi se budu muset objednat znovu na kozni a poradit se s Mudrou. Nebo mate nekdo nejaky tip?!?
Ahoj, my jsme tento problém dořešili před měsícem (malá má 6,5 měsíce). Měli jsme to docela dost drsné, malá měla zahnisané celé obočí, oči, čelo a hlavičku. Od paní doktorky jsme dostali předepsanou 1% salicylovou mast a tou jsme postižená místa mazali 1× denně (nejlépe na noc). Z počátku to vypadalo, že se ji seborea zhoršuje, ale po nějaké době nastal obrat a malá má dnes kůžičku jedna radost. Chce to ale opravdu vydržet, my bojovali 4 měsíce. Hodně zdaru Pavla
Stazi…me kamaradka (ma 4mesicni miminko) doporucovala toto:mýdlo od La Roche Posay na seboreu na namazání bolavých míst včetně kůže za ušima - mast Pityval od La Roche Posay na umytí vlasů je to šampon, sice moc nevoní ale pomáhá - Polytar liquid (hnědý)
Máme obě stejný problém a mají to i naši manželé. Můj muž používá na hlavu v současnosti šampon od La Roche posay na lupy a ten taky zabira. ptala jsme se co je lepsi jestli La roche nebo polytar rika ze na stejno, akorat polytar smrdi po dehtu ale zase je levnejsi.
Lusie..to mi pomohlo na halvicku taky, ale za ouska bych bepanthen nedavala, je mastny a seborea je zpusobena nadmernou sekreci mazovych zlaz a premnozeni kvasinek nebo tak nejak…muz to mazat zkousel kdyz se mu to objevilo a zhnisalo to.
U nas je to zpusobeno asi i prechlorovanou vodou, mel vzdy jen lupy a asi pred tremi roky se mu to rozlezlo i dale.
Pavli…otazka je jestli je to docasne, kdyby to vylecilo bylo by to super.
Dekuju vsem.
Ahoj, my jsme to měli málo (napsáno jsme měli „seborrhoická dermatitida“) a jen v obličejíčku a trochu na krku, a doktorka nám sepsala takový frontální plán:
zkombinovala Ophtal (ano, ten co se s ním vyplachujou oči!), taky Fenistil kapky proti alergii (upozorňuju, že žádnou alergii diagnostikovanou nemáme! ale prostě nám to napsala),dál jednu kortikoidní mast (to už bohužel nevím název, ale byla to nějaká „obyčejnější“, nic drahého), a dále jsme měli vyzkoušet mast Vitella (oranžovo-bílá tuba) a pak ještě jednu, ale ta nám moc nepomáhala (název jsem vypustila - něco jako hexa… hexo… už nevím).
Takže to vypadalo následovně: večer jsme otírali obličej ophtalem a pak mazali tím kortikoidem, plus třikrát denně promazávali Vitellou a večer jsme kapali kapičky do mlíka a to malá vypila.
Do 10 dnů to zmizlo a už se to nevrátilo, pouze občas se nám to udělá na kolínku, tak to máznu tou Vitellou. To je vitamínová mast na suchou popraskanou kůži.
Ale nevím, tohle je strašně individuální a každý kožař na to jde jinak, taky je to hodně individuální u jednotl. pacientů…
Vím že kožní choroby - to chce zkoušet a zkoušet, co zabere, to už nám říkali na škole, že jako vždycky je to takový „zkusíme to a uvidíme co to udělá“…
ale určitě to zmírnit jde, neboj, nebo se to ho úplně zbavit.
Ahoj. Memu synovi jsou ctyri mesice a seborea se nam porad obcas vraci. Mel to hodne moc, na hlavicce, celo, oboci, za ouskama… a promastovani+vycesavani jednak vubec nepomahalo a taky ho to bolelo. Supiny nesly dolu a nekdy to bylo az do krve:(
Na radu doktorky, ktera to ozkousela na svych dvou detech nam krasne zabral trochu smradlavy sampon z lekarny Polytar AF:) cituji z letaku: Polytar AF se používá k ošetřování a očišťování kůže hlavy při seboroické
dermatitidě, lupech, lupénce a ekzému.
Přípravek mohou používat dospělí, děti všech věkových skupin a mladiství,
těhotné a kojící ženy.
Myjeme obden, vzdycky kdyz ho sprchuju, tak nejdriv nanesu sampon, pak ho umeju a nakonec sampon oplachnu - mel by pry pusobit aspon 2 minuty. Do tydne se to ohromne zlepsi a po dvou tydnech je po supinach! Promastovani ani mechanicke odstranovani neni potreba, ale vyborny olej Balmandol, taky z lekarny, nic nezkazi, kdyz uz ho po koupani mazu celeho… Navic krasne voni.
Jinak nam nepomahal ani excipial, ani detsky olej, masticky od doktorky, nic. Az ten sampon. Tak hodne stesti:)
já jsem vyzkoušela vitamín A v čisté a přírodní formě, měla jsem od kamarádky z Itálie. Jmenovalo se to Monodermá, a byly to takové kapsličky. zabralo to úžasně, můžu doporučit, ale nevím zda je v ČR k dostání.
ahoj, nevim jestli se vam uz povedlo se exzemu zbavit. Nas maly ma ted 4 mesice a mel to strasne moc v hlavicce a musela jsem mu uplne rozskrabavat krustu kuze a apak vycesavat. Nic moc. Pak to mel na ocickach, tvari a nozickach.
Masticky od doktorky nam nezabiraly, samopony take ne, oleje pomahaly trochu.
Castecne pomahal konopny olej ale take ne uplne.
Az jsem zkusila dermatogicke pripravky, ktere shodou okolnosti prodava moje mamka (Znas to kovarova kobyla…) a ejhle temer zazrak…
Pouzila jsem mleko, toner a specialni peeling a krem a jeste jsem k tomu nasadila jejich antioxidant (pro sebe) a maly ma uz hlavicku skoro mesic uplne cistou bez jedine supinky.
Ocicka se temer take srovnali a jeste mame trosku na tvaricce, ale nozicky se hodne zlepsily take.
Pokud by te to zajimalo a mela si o pripravky, ktere jsem na maleho vyzkousela zajem, dam ti kontakt na mamku a muzete se sejit na nezavaznou a zdrarma konzultaci (teda pokud jsi z Prahy nebo sem mas nekdy cestu) a pokud ne, tak aspon se zkusit pobavit telefonicky nebo po mailu, i kdyz neni na to si poslechnout co vsechno to co maji umi.
Pokud se vam mezitim se povedlo se toho uz uplne zbavit tak jsem rada i za vas (vim co to je za pocit kdyz se marne snazime nasim prckum pomahat od neduhu a obzvlast takhle mrnavym…) a preji hezky den Renata
Dobrý den, já mám seboreu už 18 let a jediný, co mi na to pomáhá je Wolf Basic Creme, navíc je u něho výhoda o proti jiným mastím, jako třeba Excipial, Linola atd., které jsem také zkoušel, ale bez výsledně, že se na obličeji neleskne a tudíž nepůsobí mastně, takže nikdo ani nevidí, že jste něčím namazaný, problém je, že se před několika lety přestal vyrábět, nyní jsem na něj zase narazil, ale ne v české republice, pokuď ho budete chtít dovést nebo zjistit více informací, tak mi napište na tomaxx@seznam.cz