Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tak mám dotaz, loni jsme hodně marodili, po porodu atd. ale nemohli jsme to dopředu samozřejmě tušit. Vůbec mi nenapadlo brát si na ambulancích třeba potvrzení o uhrazení poplatku nebo schovávat potvrzení od receptů za injekce na ředění krve (2000Kč celkem!!!) a teprve teď, když se dávám dohromady, mi došlo, že vlastně se mají po nějaké hranici 2-3 tisíc tyhle peníze proplácet. Myslím, že máme smůlu, když jsem si to nehlídala, ale fakt jsem netušila, co všechno postupně se nabalí a přijde mi trapný a hlavně zdlouhavý všechno zpětně obvolávat a shánět. Máte někdo zkušenost? Podle mě by ale měla pojišťovna vědět, co za léky mi bylo vydáno a kde všude jsem byla a platila poplatky. Trochu mě to s..e, se přiznám. ![]()
No zajdi si do své pojištovny a nech si vyjet výpis a pokud si toho nevšimli tak je upozorni a nech si od nich dát potvrzení, že si už přešla strop!!! ![]()
Tohle hlídá pojišťovna automaticky a pokud to překročíš, tak ti přebytek pošle, ale není to tak, že už bys od určitého data neplatila, ty platíš normálně a oni to pak sečtou a pošlou. Myslím, že to kontrolují ke každému čtvrtletí. Jo a ta hranice byla 5000,– nevím jestli to pak neměnili, nesleduju to. A do téhle sumy se nepočítá úplně všechno, třeba u doplatků na léky se počítá pouze doplatek do nejlevnějšího v dané kategorii, nikoliv do toho konkrétního co máš. Pokud koukneš na nějaký účet z lékárny, tak by tam měla být položka započitatelný doplatek a to je ono.
Ten strop je 5 tisíc a na pojišťovně všechny poplatky evidují,nemusíš zpětně shánět potvrzení. Proplácejí je ale čtvrtletně, ne nějak průběžně. Zajdi si tam a nebo zavolej
oni už ti řeknou co a jak ![]()
Výpis ti ale udělají až 60dnů po ukončení čvrtletí, takže můžeš si žádost podat, ale půjde to „vyjet“ až v březnu. A všechny doplatky se nezapočítávají… ale zapřehled to stojí.
Kač
jj, přesně tak, pojišťovna toto eviduje, nic dohledávat nemusíš. Výpis ti můžou poslat i poštou, pokud si o to požádáš.. A nic to nestojí.
![]()
Chci se zeptat, nevíte, zda se něco nezměnilo? Platí to pořád stejně - limit 2500 a ozvou se sami? A jak se ozvou - dopisem? Protože mě nenapadá, kam by mi vrátili ten přeplatek, když nemají můj účet.
Syn je od loňského srpna dlouhodobě nemocný a léků má fakt hodně, myslím si, že za loňských 5 měsíců jsem se mohla k 2500 určitě přiblížit a letos to asi přečerpám a samozřejmě se peníze hodí… Vím, že zaplatí jen doplatek na nejlevnější variantu léku, ale i tak by to mohlo klapnout.
Chystám se jít na pojišťovnu a nechat si udělat výpis - udělají na počkání?
@sovicka1 Na počkání myslím, že neudělají… ale některé pojišťovny umí online výpis, pokud se zaregistruješ.
@sovicka1
Ahooj ![]()
Nevim jak ostatni pojistovny, my mame OZP a ti to hlidaji samy, kdyz sme prekrocili poslali mi na ucet lreplatek. Pocitali to ctvrletne. Na dite je limit 2500. V dalsim ct r, eti zas vse platim a pocitam, ze nekdy v unoru ci breznu mi prijdou penize zpet. Pokud nemaji ucet, poslou ti podleme slozenku