Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
chtěla bych vás poprosit o radu.
S malým jsem na plavání nechodila,ale teď,co začíná podzim a venku je často hnusně,myslela jsem,že bychom občas vyrazili do krytého bazénu.
Pro něj to bude první setkání s takovým množstvím vody
,zatím poznával vodu jen ve vaně a v bazénku na zahradě u prarodičů.
Chci se zeptat na nějaké vychytávky,prostě co s sebou vzít,co musím mít,co je vhodné,na co se mám připravit,atd… Myslíte že spolu zvládneme i do velkého ( s růkávky) nebo jen to dětské brouzdálko ![]()
Děkuju všem moc a moc za odpovědi.
Lucka
My jsem byli o prázdninách na dovči na Slovensku, chodili jsme do termálů do Vrbova a moc se hodil takový ten kruh na plavání, co v něm dítě sedí, má to jen dvě díry na nožky, aby nepropadl. Koupili jsem v dětských potřebách cca za 80Kč. Strašně se mu to líbilo, lidé kolem bazénu tleskali, jak on kopal nohama…viz fotka dole + Říjen2005 no sranda. Ale s krytým nevím, nikdy jsem nebyla.
Určitě budete potřebovat plavky, je lépe zjistit na konkrétním bazénu zda vyžadují látkové nebo jednorázové. Problém může být teplota vody (studená). Pro první den bych asi nepočítala moc s plaváním. Spíš bych s prckem v té vodě různě máchala a houpala a cákala a říkala u toho různé říkanky. Pro osmělení je dobré na počátku dítko několikrát ponořit po prsa a zas úpně vyzvednout z vody. U toho se dá říkat třeba:
skáče žába po blátě
koupíme jí na gatě
na jaké na jaké
na zelené strakaté
Prostě na poprvé musíš mrňouse přesvědčit, že je to hlavně obrovská legrace a zábava.
Jestli nemáš moc zkušeností s držením dítka ve vodě nebo budeš v hloubce kde ty nedosáhneš v pohodě nohama na dno doporučuju použít kromě rukávků ještě obyčejný kruh nebo pásek z takových těch navlečených pěnových kousků (něco jako pěnové puzzle nebo karimatka)
bezva jsou také malé balónky nebo nafukovací hračky aby mělo dítko ve vodě co chytat do ruk.
Můžeš dítko vozit po vodě na bříšku nebo na zádech, dělat s ním vlnovky a říkat nějakou básničku o hadovi nebo vláčku. Houpat dítkem z boku na bok a říkat něco o zvonečku nebo máchání prádla. Pak je fajn na přiviknutí na občasné cákání vody na obličej naučít dítě ať samo bubnuje rukama na hladinu a tím cáká na vše i na sebe. Dobrá říkanka k tomu je např. Dešťové kapičky
dostaly nožičky
běhaly po plechu
dělaly neplechu
zpočátku se cáká jen lehce a pomalu do rytmu říkanky a na dělaly neplechu se přidá na rychlosti a intenzitě.
Připísnu básničky, třeba se budou někomu hodit nejen na plavání ![]()
Had leze z díry vystrkuje kníry
za ním leze hadice ná červené střevíce
bába se ho lekla na kolena klekla
nic se bábo nelekej na kolena neklekej
já jsem přece hodný had
já mám všechny děti rád
jede jede mašinka
kouří se jí z komínka
jede jede vláček
malý motoráček
jede jede vlak
dlouhý je jak drak
Jak dělají mašinky? Ši ši ši ši húúúú!
Bludičko Kam chodíte na plavčo?? Z jakého jste města?? To jsou totiž nachlup stejný říkačky co říkáme u nás v Ostravě v Rybičce - tak jen ze zvědavosti. ![]()
radši to dělím na víc příspevků kdyby mi náhodou spadli windowsy ![]()
máme doma zvoneček
zvoní celý domeček
bim bam
bim bam (houpání pravý levý bok)
máchám máchám prádlo
které spadlo spadlo
naší Anče do bláta
když honila housata
plavu prsa
plavu znak(houpání bříško záda)
jako kapr šupinák(svezení na břiše kolem mamky jako kolotoč)
plavu napříč
rybníkem na (houpání bříško záda)
besedu s vodníkem(svezení na zádech kolem mamky jako kolotoč)
IvoV teď Kačka Praha Barrandov dříve Plaváček taktéž v Praze pasáž u Stavovského divadla. Je to všude skoro stejný ![]()
Já jsem malý šroubeček
vyvrtám si vroubeček
já jsem malý šroubek
vyvrtám si vroubek
meleme meleme kávu
pro dědka a bábu
jedno zrnko pryč(zvedneme dítko vysoko nad vodu)
meleme meleme kávu
pro dědka a bábu
druhé zrnko pryč(zvedneme dítko vysoko nad vodu)
meleme meleme kávu
pro dědka a bábu
už tam není nic
hopsa hejsa do brandejsa
já mám novou nůši
podívej se můj holečku
jak mi pěkně sluší
spadla lžička do kafíčka, kalamajka mikmikmik, skákal pes přes oves, pásla ovečky
, dle fantazie cokoliv, jen ať se prcek dobře baví ![]()
Bludička a od narození plovoucí havěť
Jak mam resit to ze nam jsou skoro 2mesice a da se ric ze nemuzem nic? davam malou do vanicky spolostudenou vodou a tak ji trosku chladim maly se to libi, delam to i tahle na zahrade…muzem k vode? když nahreju vodu a bude ji mit stejnou jako na zahrade ci doma ve vanicce?
Ahojky!
Mám doma 16m cácorku a má slabé bříško a zádíčka. Chci zkusit vzít jí do bazíku, ne na kurz, ale sama. Kamarádka mi přinesla destičku - rybičku. Poradíte mi někdo, co s malou ve vodě? Podotýkám, že to bude úplně poprvé, kromě vany a loňského léta v bazíku u kamarádky na zahradě ještě nikde nikdy nebyla. Díky moc.
@pampalin my chodíme na plavani a instruktorka nam na bricho dava cvik, ze položíme miminko na zada na vodu, drzis ji tak, ze palce jsou pod bradavkama, ostatní prsty na zadech. Cim niz das ruce k pasu, tim tezsi pro miminko. A takhle jedeme po vode, říkáme nejakou básnicku. Dite ma byt v klidu, jakoby samo se udrzet na hladine.
Na zada cvicime v podstate totez, akorat opacne, lezi na brise a „plave se“, kope nohama, macha rukama. Tim, jak drzi nad vodou hlavu, tim ma zatnuty zadovy svaly.
Taky plaveme od 6tt-příští týden jdem poprvé do bazénku-má 5měs. už byl i pod vodou
a jak píše sisk, tohle cvičení taky děláme-že je unavená poznáš, když půjde hlavička pomalu „ke dnu“
že nebude tak vysoko nad hladinou, bude poznat, že povoluje, že už to neudrží:)
@pampalin to, co jsem psala, je bez pomůcek. Ale i s touhle pomůckou plaveme, ma to pod rucickama v podpaží a drzim ho jen za ten molitan. Ale ja mam mladsi dite, teprve 9,5 m, takze toho zatim moc neumi ![]()