Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
tak v pondělí jdu poprvé k doktorce. Těhoteství mám potvrzeno už z krevních testů u obvoďačky (HCG něco přes 3 000) a dle výpočtu na netu jsem dnes v 5.týdnu + 1 den… Mám hrozný strach, aby bylo vše v pořádku!
Chtěla jsem se zeptat… Co je nutné mít sebou u doktorky? Bude už po mě chtít znát nějaké rodinné anamnézy? Já totiž nic moc nevím a musela bych se zeptat mamky a tchyně a to by už jim určitě došlo o co jde… Nechci zatím nic prozrazovat…
Předem díky za odpovědi…
Ahojky! No, ono je to asi různé..... Mně udělali akorát UZ v 6. tt - k potvrzení těhu, a pak jsem přišla až ve 12.tt na odběry a pro průkazku a na UZ…Až když ti budou vypisovat průkazku, tak to budou chtít vědět… Myslím…
Tak moooooc gratuluju a přeju pohodové těhotenství ![]()
Petaau, moc gratuluji a přeji příjemné těhotenství.
Nemusíš mít vůbec obavy z první kontroly. Určitě bude všechno v pořádku.
Myslím, že se na rodinné anamnézy ptají až vypisují těhot. průkazku.
Po mně chtěla doktorka vědět jestli má někdo v rodině cukrovku, problémy s tlakem, vážnější onemocnění, alergie atd. Ale chtěla to vědět jen z mojí rodiny a né od přítele.
Petaau - já jsem úplně stejně jak ty:-)) gratuluji k těhu a první poradny si nic nedělej. Nic to není. Myslím že ještě ani moč nepotřebuješ. Doktor tě prohlídne vnitřně, pak udělá vnitřní ultrazvuk. Pak pokecáte o té anamnéze (nemoci tchýně ho opravdu zajímat nebudou) sestra tě objedná za 14 dní na kontrolu, kdy ti pak už vystaví průkazku a udělá odběry krve.
Teda aspoň tak to funguje u nás.
Jo a „zářící“ maminky se na tebe jistě moooc těší. Tak vítej
U nás to probíhá taky podobně, nejprve v sedmém týdnu vnitřní ultrazvuk na potvrzení těhotentví a pak asi za 3 týdny kontrola, kde chtějí už vědět anamnézu, tvojí i přítele, hlavně vývojové vady v obou rodinách a kyčle, cukrovka a třeba vysoký tlak je bude zajímat jen u tvé rodiny.
Ahoj,
taky záleží na pečlivosti doktorky, moje první doktorka prakticky nechala amamnézu na praktické, ta to sice do těhotenské průkazky napsala, ale pochybuju, že to někdo četl. Řešili jsme jen mou stranu.
Teď při druhém těhu jsem koukala, že mám v průkazce napsanou nemoc mého táty (neurologie - operovanou cévku), což jsem říkala, už když jsem se na gyndě hlásila a je to opsané z karty, nově jsem hlásila jenom to, že švagr se narodil s rozštěpem, to tam mám taky. Na cukrovku a vysoký tlak se nikdo neptal, třeba se čeká, že to ohlásíš iniciativně (u mě není tedy co hlásit a manželův vysoký tlak asi nevadí, to je spíš kvůi tobě - kromě těch vývojových vad pochopitelně). Průkazku jsem dostala v 11. týdnu, dřív jsme to neřešili.
Gratuluju k těhu a držím palce, ať ti všechno dobře dopadne.
psinaj píše:
ahoj hoky,mohla bych se přidat k vám????
přidej se radějik nám, ať tady nejsou teď už dokonce tři místnosti se stejným měsícem porodu…