Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím všechny maminky,
Ve čtvrtek jdu poprvé s Tomáškem (8 měsíců) na plavání. Celkem je mi všechno jasné, sice mám trochu obavy jak to zvládnu, hlavně s tím jak budu sprchovat sebe, jeho, jak to bude s oblékáním-kdo dřív, kam ho zatím položím a tak, ale říkám si zvládají to ostatní, tak to bude dobrý. Spíš mě zajímá - já se tam taky potápím? Budu si muset sušit vlasy? Jak moc já budu namočená? Zmátlo mě to že nesmím být namalovaná. Ne že bych byla fiflena, ale když si tam budu máčet vlasy, tak si neumím představit, kde budu mít tomáška tak dlouho než si je vysuším. Nezlobte se za stupidní dotazy, ale jdu tam poprvé a mám z toho strach.
![]()
Jo a ještě jeden dotaz -
Tomášek bude mít tu plínku do vody a na tom musí mít ještě plavky??? Já jsem totiž četla v tom jejich řádu, že každé dítě bez vyjímky musí mít plavky
podle me na pline nemusi mit plavky je to tam jen napsany aby dite melo neco na sobe.my jsme meli jen plinku a vsichni kolem taky.jinak ja jsem nikdy nemela namocene vlasy jen konecky na krku. nikdy jsem je nemusela susit.a s tim sprchovanim to taky nejak zvladnes.Danny se neuveriitelne boji sprchy takze pokud jsme nebyli ve sprse prvni nesprchovala jsem.budto jsem ho dala nekomu kdo sel se mnou nebo ho po:,–(ila a rychle se jen oplachla.nejaky system si urcite najdes taky jsem se bala ale bylo to v pohode. ![]()
Ahoj, nejvíc by asi pomohlo, kdybys napsala odkud jsi a kam přesně se chystáš jít plavat. Že by se tu našel někdo přímo od zdroje.
U nás je ve sprchách veliká ohrádka - na odložení dětí. Z potápění zatím neměj obavy - pár prvních lekcí se nic moc neděje. Děti do bazénu mají buď papírové plavky nebo dospělácké. (na ty plavací pleny se už nic nedává) Kdyby vás to bavilo, kup časem dospělácké, ty papírové se nacucávají, více či méně, vodou.
U nás je v šatně krásně čisťoučko, takže by sis klidně k fénování vlasů mohla položit mimčo k sobě na zem. Ale pochopitelně je i tam opět ohrádka.
Ale nezalekni se, ty menší děti sem tam ve sprchách pláčou - je to nové, ty seš nervózní, mimina kolem brečí.......... Ale jak si zvykne a pozná že ho čeká žůžo plavčo - pak už brečet nebude.
V šatnách jsou přebalováky, nočníky, fény i kabinky pro stydlíny.
Tak si to užijte...... ![]()
Ahojky, my chodíme už do druhého plaváčku a v kadém mají trošku jiná pravidla. Já osobně jsem se teda nikdy nepotápěla, ale ostatní maminy, které ano, tak ty si braly koupací čepice. S tím malovaním je to celkem pochopitelné, při představě, že by každé mamině tekla řasenka atd a dítka to pak měla hltat.....už stačí, že si do bazénku načůrají
No a jinak v tom obstarávání všeho okolo - poprvé to určitě bude náročnější, ale časem si v tom každý najde svůj systém. Přeju hodně krásných zážitků.
Ahoj já jsem s mým synem začala chodit plavat, když mu bylo šest měsíců, k Tvym dotazům, potápět se budeš určitě, pokud máš jako já vlasy do půl zad, tak si vem koupací čepici, rozhodně to vyřeší problém s vysoušením vlasů, nebo se může potápět tatínek, nebo jiný člen rodiny (babička, děda) my jsme měli pouze plavky, nikdy se nestalo, že by se malej vytento do vody, ale pokud se to tam některému dítěti stalo, což je naprosto normální, tak to zůstalo v plavečkách, které měli kolem nožíček gumu, s plenama nemám tudíž zkušenosti, plavky jsme mohli zakoupit přímo na místě. Ve sprchách budou buď asistentky, nebo podložky na které si budete moci děti odložit. Většinou po koupání je možnost někde v herně si prcka nakrmit a tak, takže v herně jsem mu dala plenu, bodyčko a punčošky a v šatně se pak nejdřív obleč sama, aby se malej nepařil a pak ho dooblíkej. Strach neměj, uvidíš, že až se zacvíčíš bude to hračka. Na plavání mám ty nejlepší vzpomínky. Opakovali jsme je se synem celkem třikrát. Užijte si to a plavání zdar ![]()
Ahoj, my chodíme na plavání od 5 měsíců. Potápěla jsem se pouze při natáčení. Samozřejmě plavací teta říkala, že se můžeme potápět s dětmi pokud chceme, ale povinné to není.
Co se týče sprchování, přeslíkání atd. taky jsem měla obavy, jak to všechno zvládnu, ale nakonec to byla hračka, všude jsou odkládací ohrádky/postýlky a po seznámení si prcky klidně ohlídají i maminky navzájem. Sprchovat jsme se šla nejprve já, pak jsem vzala malou a bylo. Teď už je to pohodička, jdeme zároveň, protože je tam plastová židlička a může sedět.
Na plavací plínky není potřeba nic dalšího.
Během plavání každá maminka občas mrkne do plínky, jestli tam není nějaké překvápko, kdyby bylo jde ven osprchovat a novou plínku nebo jde rovnou přeslíkat, záleží kolik zbývá do konce.
Plavání je super a malé se to líbí čím dál víc. Zezačátku to na ni nebylo až tak znát, ale teď je rozesmátá a prostě nadšená.