Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky, můžete mi prosím napsat, jak se u vašeho miminka začala projevovat alergie na lepek, kdy jste ji zjistily a co obnáší vyšetření na tuto alergii? Jedno takové vyšetření nás teď čeká, malému bude 7 měsíců. Děkuji.
Doporučuju přímo diskusi bezlepkářek, jsou tam velmi ochotné dámy, určitě poradí:
http://diskuse.dama.cz/d.php?…
Máte někdo zkušenost s alergií na lepek projevující se vyrážkou okolo pusinky? Mysleli jsme si, že ji dcera (necelé 3 roky) má z dudlíku, jenže už 6 týdnu je bez něj a vyrážka se zhoršuje a zase zlepšuje a nic na to nepomáhá. Genetickou zátěž na alergii na lepek v rodině máme, proto mě to napadlo. Ve středu měla tu vyrážku lepší, ale dala si ke svačině piškoty a dost se jí to během chvilky zase zhoršilo. Jenže to mohla být náhoda, že to bylo z toho. Mám zkusit vyloučit ze stravy lepek a čekat, jestli to pomůže? A za jak dlouho by se tak vyrážka mohla začít lepšit při bezlepkové dietě?
Mě na alergii na lepek přišli v 28 letech a to práve díky ekzemu. Kožní mě poslala na alergologii jestli se mi ekzem nezhoršuje nějakou alergií a tak mi z krve zjistili ten lepek a vaječný bílek. Nechtěla jsem věřit, že mám celiakii, protože jsem v životě neměla žádné střevní potíže. Můžu sníst vše a v pohodě. Tak jsem dobrovolně podstoupila biopsii žaludku-střev a tam mi na 100% potvrdili nesnášenlivost na lepek. První 4 měsíce jsem dietu opravdu dodržovala a že to bylo hoooodně těžky a ekzem se mi stejně nezlepšil. Takže už jí tolik nedržím. Pečivo jím tedy bezlepkové, ale třeba těstoviny jím normální a občas si dám knedlík z normální mouky, jinak se snažím víc jako přílohu rýži a brambory.
Mám taky 3 letou dceru a protože je celiakie dědičná, tak jsem poprosila dr. o testy z krve a naštěstí jí malá nemá. Takže dr. ať udělá test a uvidíš.
@lennel Alergie na lepek a celiakie jsou 2 různé věci. A pokud máte opravdu celiakii, tak je dost nezodpovědné nedodržovat dietu na 100%. Důsledkem může být, kromě jiného, rakovina střev.
@lennel Děkuji za zkušenost. Starší dceru doktorka taky testovala na 3-leté prohlídce, ale netuším, zda na celiakii nebo na alergii na lepek. Mladší dcera má 3 roky až v létě a kvůli té pusince se mi nechce moc čekat, ale zase to může být úplně něco jiného, tak nechci být za hysterku.
Chtěla bych se zeptat co dělat když mi lepek působí problémy ale žádné vyšetření to neprokázalo takže nemáme papir pro pojistovnu ![]()
Jestli jde o prispevek, vztahuje se pouze na diagnozu celiakie.
Alergie na lepek je neco jineho a na tu se to nevztahuje. Ani kdyz Ti požívání lepku působí zažívací problémy.