Poprvé třídním učitelem
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Poprvé třídním učitelem
Ahoj ![]()
Od září nastupuju po 4 letech na MD zpět do práce, ale měním školu. Před mateřskou jsem střídavě učila a dělala asistentku 3 roky na jedné škole v jiném městě, ale třídnictví jsem neměla. Teď budu nastupovat u nás ve městě, kde jsem původně měla učit jen výtvarky na 3/4 úvazku, ale nakonec se z toho vyklubalo třídnictví ve 4. třídě a češtiny, vlastivědy, pracovky a výtvarky. Sice jsem ráda za důvěru ve mě vloženou, moc se na to těším, ale uvítala bych rady od zkušených třídních
Zatím mě napadlo, že bych napsala dětem na začátku školního roku „dopis“ pro rodiče, jako s mým číslem, pravidly omlouvání atd.
Do práce se po letech těším, ale mám z toho zároveň trochu strach. Obě děti ve školce, z toho té mladší budou teprve 2 roky a 3 měsíce, tak jak to zvládne, nemoci, do toho přípravy a to třídnictví a ke všemu jsem ve čtvrťáku, dodělávám si VŠ
No, bude to mazec
![]()
Ve třídě budu mít 26 dětí, z toho 3 s IVP a jeden kluk je podle minulé třídní učitelky nespíš autista, ale rodiče s ním odmítají někam jít
![]()
A co vy? Máte nějaké nápady? Máte něco osvědčeného nebo na co nezapomenout?
Díky všem za rady a postřehy ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Já myslím, že dopis je zbytečný, beztak budou záhy první třídní schůzky a čtvrťáci nejsou prvňáci. A číslo bych už po špatné zkušenosti taky nedala - stačí pracovní email nebo linka do kabinetu. Já vždycky řeknu, že nemám služební telefon, což je pravda. Věř mi, že sobotní ranní volání či noční sms byly klasika, ač člověk dokola opakuje ať to rodiče nedělají. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Soukromý telefon nedávat, dopis netřeba - stejně jsou v září třídní schůzky. Doporučuji sesmolit si sama pro sebe seznam důležitých věcí - pomůcky, omluvenky, možnost kontaktu pro rodiče (nevím, jestli máte na škole zavedené konzultace), pravidla chování ve třídě, vyřešit si předem, co se zapomínáním, domácí úkoly…
bude to v pohodě, neboj ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ewista nám vždy učitelka psala mail na konci prázdnin, třídní schůzky u nás byli první den jen v 1. třídě. Ve 2 a 3 klasicky. Ted syn půjde do 4 takže nová učitelka tak jsem zvědavá
. telefon bych teda nedávala, učitelka sama řekla že pro ní je nejjednoduší přes mail, mrkne a vidí, i omluvenky jsme psali přes mail a ona přes mail zase napsala co si má dodělat ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Díky díky všem
No, my jsme spíš vesnická škola, takže právě ne všichni mají možnost jít na net, je tu dost „finančně slabších“ a právě ta miná třídní mi říkala, že meil je zbytečnej, chodí tam pár rodičů a ve finále stejně neomlouvali. Jinak ten dopis mě napadl právě proto, že my máme schůzky až ve čtvrtletí, což je až v listopadu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A to není možnost ti zavolat do kabinetu o přestávce? Věř mi, s tím soukromým číslem jsou jen potíže. Úředník v bance ti taky nedává telefon, abyste si o víkendu popovídali o úvěru
Právě proto, že jsou sociálně slabší se nebudou štítit ti drze napsat cokoli. Spíš než dopis bych si dohodla s ředitelem schůzku na první týden v září. Jinak kdo tě bude chtít poznat, tak přijde toho prvního září ráno.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já mám naopak s předáním svého telefonu i mailové adresy rodičům dobré zkušenosti. Nastavit si pravidla, kdy a proč volat je to nejmenší. Rodiče mohou mít potřebu s tebou konzultovat různé věci, měli by mít pocit, že s nimi jsi ochotná komunikovat i jako člověk. Nastavit si vztahy na bázi důvěry a vzájemné vítané spolupráce je ten nejlepší vklad pro to být dobrým třídním učitelem. Jako nová učitelka v rozjeté třídě bych si třísní schůzku udělala hned první týden v září bez ohledu na to, jaké jsou zvyklosti. Měla bys rodičům říci, jaké jsou tvé představy, tvá filozofie, co chceš po dětech, co po rodičích. Jaké pomůcky jsou pro tebe důležité, jak si představuješ domácí přípravu, jaká pravidla hodláš ve třídě nastavit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bohulinka Schůzka nepovolená, zkoušela jsem to zařídit v červnu. A vzhledem k tomu, že nemáme kabinety, jen svůj stůl ve sborovně, tak není kam volat, jen do ředitelny a to by mělo vedení asi radost ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bohulinka u nás třeba nemají učitelé kabinet, je sborovna, kde skoro nikdy nikdo není, protože během přestávek musíme být ve třídě.
SOukromé číslo u nás daly už skoro všechny učitelky. A není problém. Rodičům se řeklo co a jak a nezneužívají a má to i své výhody. Hodně dětí nemá mobil, tak třeba rodiče psali sms, že pro dítě přijedou.
Na zvyklosti omlouvání bych se zeptala ve škole. Jinak bych klidně vylepila zprávu do žákovské. My to tak řešili taky. Teď máme elektronickou, tak se píše zpráva tam - takové obecné informace o průběhu roku - kdy jsou prázdniny, kdy jsou třídní schůzky, kdy konzultačky a kam se obrátit s problémem.
Třídní schůzky taky máme až v listopadu.
- Citovat
- Upravit
@Judithkaj Jojo,přípravy nějaký mám. Já budu učit tu ČJ, VL, PRV, VV u mě ve třídě + 3.a 5. třída pracovky a výtvarky, takže nebudu jen ve svojí třídě. Navíc během září nejspíš dostanu asi i zeměpis a výchovu ke zdraví v 6. a 9. třídě, protože je už teď jasné, že půjde na umělé oplodnění jejich učitelka a ředitelka rozdělovala předměty. Já teď budu mít jako učitelka 16 hodin + 6 asistence v češtinách u deváťáka, ale počítá se právě s tím, že hned během září začnu učit i tu 6. a 9.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nech mě hádat, ředitelka těsně před důchodem
s lehce rigidními názory? No tímto tě asi opravdu donutí dát soukromé číslo, ale klidně bych zvažovala dát tedy nějakou předplacenou kartu s tím, že bych tel. zapla např. v pracovní den ráno a odpoledne na hodinu. Kdo bude chtít, ten v daném čase zavolá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bohulinka Je jí 55, ale jinak mi přijde zatím celkem v pohodě
Jinak s tím jiným číslem by to u mě neprošlo, už se vidím, jak furt přehazuju simky a zapomínám.
Já si právě taky myslím, že když jim dám svoje číslo a nastavím pravidla, tak je snad budou dodržovat
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Billi Já jsem tedy pracovala s dětmi s poruchami chování. A bohužel v 90% rodiče taky stáli za to…a tady paní píše, že to bude asi podobný případ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ewista Já tedy nevidím důvod, proč bys ve svém volném čase nemohla svolat informační schůzku s rodiči. Naopak to myslím ukazuje školu v dobrém světle.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit