Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Holky nevím jestli to není blbej dotaz, ale jakej je postup při odplenkování… ? Když dítě zvládá doma na nočník, ale ven dostává plínku. Doma běhá na hambato, ještě to úplně nezvládá, ale zajímá mne jak to bude dál
Dostane kalhotky, kalhoty a hurá ven … ?
nebude si myslet ze má plínku? Nemám ji zkusit koupit ty účící pleny, má s tím někdo zkušenost ?
Máte zkušenost s DharmaGaia Bez plenky?
Přidejte zkušenost s DharmaGaia Bez pl...Ahoj. Univerální návod neexistuje
. Anežka se třeba odplínkovala ze dne na den sama od sebe (skoro ve 3 letech, předtím nechtěla nočník ani vidět a ať byla nahatá nebo s kalhotkama či plenkou čůrala tam, kde zrovna stála). Jen u trénovacíma kalhotkama máme tu zkušenost, že ji jako plenku brala, takže když ji měla, čůrala do ní, i když bez plenky v té době si na nočník říkala.
načo učiace plienky? teraz je vonku krásne teplo, takže kľudne môže behať aj nahatá alebo ak je ti to blbé tak v nohavičkách a pre prípad nehody zober náhradné oblečenie, nejaké obrúsky na utretie a hotovo. no a povedz jej že idete von bez plienky, nech vie že sa má pýtať a uvidíš ako to zvládne ![]()
teda neviem či sa už pýta na nočník, ak nie tak ju preventívne dávaj vonku čurať, časom zistí čo po nej chceš. neboj, zvládnete to. skôr či neskôr:-)
Plínky už bych nedávala ani na ven,ať v tom nemá hokej
Připrav se na nehody,ale teď v tom teple to není žádná tragédie,naopak bych toho využila na maximum.Zkus jí je dávat jen na spaní nebo třeba na cestování,ale jinak bych jí nechala bez plen.Tedy pokud si na nočník sama říká ![]()
Vzala bych ven vícero(tak dvoje) náhradní oblečení a více se ptala, protože venku asi bude více rozptýlená a tudíž si možná neřekne.
Jestli jdete jen na procházku, tak bych to více neřešila.
Moje dítě si venku začlo říkat, i když mělo plenku. Tak jsme začli chodit bez. Dřív bych to nezkoušela, nač to uspěchat?
pryfish píše:
Holky nevím jestli to není blbej dotaz, ale jakej je postup při odplenkování… ? …
No, tvoje malá je hodně malá.
Já se s dvouleťákem domluvila. Po té, co si zvládal říkat doma mu povídám: „Půjdeme ven a zkusíme to bez plíny, jo?“ - „Jo.“ - „A vydržíš to se nepočůrat? Řekneš mamince, že se ti chce?“ - „Jo.“
Výsledek: se mnou OK (bez nehody), počůral se jedině tátovi
(on má trošku pomalejší reakce na signály dítka…)
My teda doma jsme asi v podobným stádiu jako vy, malej si neříká, ale když je nahatej, většinou se mu povede na nočník doběhnout… Já s tím nedáváním plenky ven asi počkám, až si začne říkat, že na ten nočník jít chce. Pak mu začnu nadoma dávat nějaký kalhoty a pokud to bude doma zvládat, začnem vynechávat plíny i na ven…
Nevim, jestli je to dobrej postup, ale mně to tak přijde logický… ![]()
taky jsme doma na hambato, malá bude mít příští týden 2 roky, na nočník chodí zodpovědně, už tak týden je bez nehody, plínu má na spaní a první věc, co udělá po probuzení, tak si ji sundá a letí na nočník … takže je asi snad dobře nastartovaná, příští týden zkusíme na doma kalhotky (zatím jakmile jí je dám, tak se automaticky pohrčí), zatím si je neumí sama stáhnout, tak bude muset hlásit (no uvidím, jak se s ní domluvím, ještě vůbec nemluví, jenom po čínsky - jak říká moje mamka) a až zvládnem domácí kalhotky, tak jdeme bez plíny ven ![]()
katek78 píše:
taky jsme doma na hambato, malá bude mít příští týden 2 roky, na nočník chodí zodpovědně, už tak týden je bez nehody, plínu má na spaní a první věc, co udělá po probuzení, tak si ji sundá a letí na nočník … takže je asi snad dobře nastartovaná, příští týden zkusíme na doma kalhotky (zatím jakmile jí je dám, tak se automaticky pohrčí), zatím si je neumí sama stáhnout, tak bude muset hlásit (no uvidím, jak se s ní domluvím, ještě vůbec nemluví, jenom po čínsky - jak říká moje mamka) a až zvládnem domácí kalhotky, tak jdeme bez plíny ven
To se mi zda jako dobrej postup
asi to zkusime nejak podobne ![]()
Syn si začal říkat celkem brzo, ale máme taková období nahoře-dole, někdy ho musím „odezírat“ a vysazovat já, někdy si říká celý den sám.Já bych v těhle vedrech kolem domu plínku nedávala, i za cenu, že se počurá, my jsme přestali dávat plínu jako pojistku, protože měl chudák celej zadek zpocenej, to mi ho bylo líto.
Důležité je dát dítě vyčurat před odchodem, jít ven na chvilku, třeba půlhodinku a pak dát ihned po příchodu. Dítě si zvykne, že venku se taky nečurá kam ho napadne.
Jinak pod kočár je celkem skladná lšehací miska z domácích potřeb, mám takovou která je dost pevná, že unese i dvouleťáka, on na ni čurá jako na nočník, používala jsem, když se venku neuměl vyčurat ani na holčičku ani na stojáka.
Dobré je trénovat od začátku chození na velký záchod, aby se dítě mohlo vyčurat i někde v restauraci či nákupáku.
Případně se dá zase pod kočár šoupnout redukce na prkýnko, v Obi mají za 69,– úplně obyč.
My jsme měly s dcerou postup rychlej, na nočník už chodila, ale neříkala si. Pořád jsem jí opakovala, že dostane kalhotky a ona se na ně těšila.Jednoho krásnýho dne jsem jí plínky vzala, nasadila kalhotky, tepláky a vyrazily jsme na nedaleké hřiště. Ačkoli jsem se jí pořád ptala, jestli nechce čurat, první den se počurala snad osmkrát. Postupně se to snižovalo, nehrotila jsem to, převlíkala ji a pořád opakovala, že musí říct, ptala se jí, nenadávala. Když už se mi zdálo, že by si teda už konečně mohla říct, tak jsem jí vyhubovala, za pokakání párkrát i dostala. Teď po dvou měsících si řekne sama, počká, než dojdeme na nočník, nehody jsou už vyjímečně. Myslím, že se hlavně musí začít v létě, kdy je to jednodušší. Když jedem kočárem, vyčurá se doma před odchodem, před nástupem do autobusu se zeptám…
MartinaMM píše:
My jsme měly s dcerou postup rychlej, na nočník už chodila, ale neříkala si. Pořád jsem jí opakovala, že dostane kalhotky a ona se na ně těšila.
Jeste jedna vec - na nocnik cura relativne bez problemmu, dokonce i sama - jde tam, nic nerekne, sedne si a vycura se… nekdy ke me prijde a naznacuje
poznam to z tech jejich gest…
ale kakani NE - zacne tlacit, mrsknu ji na nocnik - prestane… taghle treba petkrat a nakonec mi to hodi na koberec
myslela sem si ze to kakani pro ne bude lehci… ale zda se ze ji to tim posazenim na nocnik nejak prerusim nebo co ? ![]()