Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Již jsem sem několikrát psala dotazy ohledně mé dcerky, která jen hajá a hajá, mě by to nějak nevadilo, nebo by mi to nevrtalo ani hlavou, ale od jejich 5 měsíců chodím na rehabilitace, nedávno jsem tam zase byla, začalo to tím, že ji špatně nosím a že se děti nosí zády k mamině, to abych ji prý nezlomila vaz či co, mé Torince je skoro 11 měsíců a zatím se přetočí na bříško (jen za levou rukou) a zpátky to umí na obě strany, od šesti měsíců mi leze po zádech do zadu (odstrkává se nožkama) a to je vše, nedávno jsem ji začala posazovat a od té doby by pořád jen seděla (ani se ji nedivím, mě by také ležet pořád nebavilo). Na rehabilitace mi doslova řekli, že jsem nezodpovědná matka, protože s ní necvičím (já s ní ale cvičím, a to ty cviky co mi ukážou, ale nemůžu za to že to na mou holčičku nefunguje) vyloženě mi řekli, že díky mě je ZAOSTALÁ, prý ji rozmazluji, a to jen proto, že když ji zkoušeli dát na všechny čtyři, dcerka mi celá zfialověla a brečela, jako každá jiná máma jsem ji popadla a utěšovala, jenže to je špatně. Nevíte, jestli neexistují nějaké soukromé rahabilitační sestřičky co by poradily aniž by mi vše dáváli za vinu? Je tady nějaká maminka s miminkem, kteří nejsou o moc dál než mi? Jak to bylo u vás, také vám doktorka řekla, že je čas „podle tabulek“ aby dělali to co „podle tabulek“ píší? Vím, že je spousta dětí, že nedělají to co by zrovna měli a to už vidím podle toho jak se to na té rehabilitaci hemžilo dětmi: Jedno v 1.5 roce nechodí a je čas, druhé zas neleze ve chvíli kdyby mělo, proč nezměněj ty své „tabulky“, vždyť je fakt, že je každé dítě jiné ne? Prosím napište, a poraďte. Díky
Ahoj Jameelo,
věřím že jsi roztrpčená a zmatená, že ti vlastně nikdo není s to účinně poradit.. Jediné, co ti mohu doporučit je svůj dotaz zopakovat ve fóru MIMINKO - starosti s dětmi 0-1 rok… Já jsem prvotěhulka = proto chodím pro rady sem do fóra TĚHOTENSTVÍ…
V tom druhém fóru se určo najde hodně maminek, které ti ze svých zkušeností poradí.
Nic si hlavně nevyčítej, dokud nebudeš mít fundovanou lékařskou zprávu, v čem je vlastně problém (třeba má mimko problém se svalovým tonusem, který běžným cvičením nejde odstranit a je zapotřebí vskutku specializovaná a VČASNÁ péče… Fakt netuším). Tak neváhej jít za jiným doktorem např. do nemocnice na konzulaci apod. Proč se zbytečně dlouho trápit, když řešení je třeba na dosah..
Držím palce, ať je vše brzy OK Š.
Jameelo,
zkus jít k jiné rehab.sestře a zeptat se ne její názor. A ještě dotázek. Byli jste na neurologii? Tam lékaři často děti posílají, pokud se jim něco nezdá.
Určitě bojuj o nějaké vyšetření!
myslím, že u nás je vše neurologicky v pořádku, holčička je hodně živá, někdy až moc, jen asi ještě nepřišla na to jak to dělají ostatní děti. Já od jejího narození říkám, že máme „netabulkové dítě“ vždy vyčuhuje, co dělají ostatní děti jejího věku ona ne, za to dělá věci které děti nedělají. Tím mám namysli to lezení po hlavičce, chvíli to i vypadá, že dělá most, taky od narození v noci spí, což většina dětí také ne, prostě je jen jiná, rehabilitační doktorka to nevidí, pořád říká, že je líná ale není, do teďka jen aby se nemusela natáhnout pro hračku, tak si buď vezme jinou, nebo si ji doslova podá nožičkama. Tak nevím, moc ale děkuji za rady a povzbuzení,