Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky těhulky/maminky, jsem zde naprostým nováčkem a přesto doufám, že mi poradíte.. Nevíte, jestli - a případně jaká - rizika hrozí při cestování letadlem? Vypada to, že bych mohla na „poslední“ dovču před tím, než budu mamina, termín ale vychází někdy mezi 28.-30. týdnem.. Nemáte některá zkušenosti s létáním v této fázi těhotenství? Třeba je to normálka… nevím, tak se ptám ![]()
Díky moc
Efina a čutátko 23.tt
Na možnost cestování letadlem v těhotenství jsem se docela nedávno informovala, lékař mi sdělil jenom to, že těhotenství, pokud je v pořádku, není žádnou překážkou. Jenom bych prý měla hodně pít a počítat s případnými otoky nohou a vzít si obuv typu „papuče“
. Sama totiž cestu na dovolenou letadlem zvažuju, jenom mám navíc takovou polofobii z malých prostorů a fotky z prostor ledadla mi jenom potvrzují, že bych tam asi moc spokojená nebyla. No, ještě se ukáže. Pokud jsi zdravá ty i čutňátko, pak nevidím důvod proč si neudělat krásnou dovolenou.
Radka + bublina
Ahoj Efino,
cestovani letadlem se nemusis bat, pokud tve tehotenstvi je naprosto v poradku. Ale pozor, letecke spolecnosti odmitaji brat na palubu tehotne zeny od zacatku 8. mesice tehotenstvi, takze pokud je to v 28-30tt, nemel by byt problem, ale pro jistotu si s sebou vezmi do kabelky potvrzeni o zacatku tehotenstvi.
Nenapsala jsi, kam presne letis, ale mela bys urcite zvazit kvalitu lekarske pece one zeme a informovat se predem, v pripade komplikaci, jak drahe jsou lekarske sluzby a zda je hradi pojistovna (coz se domnivam, ze ne - pozor).
Preji hezkou dovolenou Andrea 29tt
Ahojky Efino,
neznám žádná rizika spojená s lítáním v těhotenstvím..nikdy jsem po nich nepátrala ale chtěla bych ti jen napsat že u nás tě do zahraničí zřejmě nepojistí žádná pojišťovna nad 24 t..už si to moc nepamatuju ale radši si to zjisti..a jestli nějakou seženeš tak určitě napiš která to byla!!!
Zdenik
Ahojky všem,
to jsou rychloodpovědi
Diky moc. To s tim letadlem mne uklidnilo, já i čutátko jsme od začátku v pohodě. To s pojišťovnou a možností odmítnutí pojištění mne vůbec nenapadlo. Musim zjistit, jak to tedy je.
Ještě jednou díky,
Efina a čutací batůžek ![]()
Efina píše:
Ahojky všem,
to jsou rychloodpovědiDiky moc. To s tim letadlem mne uklidnilo, já i čutátko jsme od začátku v pohodě. To s pojišťovnou a možností odmítnutí pojištění mne vůbec nenapadlo. Musim zjistit, jak to tedy je.
Ještě jednou díky,
- Jak se jedna dobrá duše obávala zdrav.péče v zemi pobytu, bude to Španělsko/Portugalsko, to by snad mělo být v pohodě.
Efina a čutací batůžek
Ahoj Efi, bohuzel te zklamu, do letadla mohou tehotne zeny pouze do 26 tydne tehotentvi, takze budes muset svuj pobyt odlozit az na dobu s prckem! Jinak u nas je prece taky krasne, ne? ![]()
Jejda, do 26. týdne? Možná nějaké aerolinky ano.. ach jo.. tak uvidíme, budem-li fotit celá rodinka či tam jen s naší partičkou pojede jen drahá polovička… tak díky i za špatné zprávy - evidentně mám ještě co zjištovat ![]()
Efina
Ahojky, taky se pridam s informaci. Prodavam letenky a vim, ze letecke spolecnosti nejsou povinny Te prepravit od 8. mesice. Ale prave jsem se vratila z lyzovani a zjistila jsem, ze pojistovny neproplaceji pojistne udalosti, ktere se stanou tehotne zene v 24. a vice tydnu. Ale predem si u prislusne letecke spolecniosti zjisti jejich podminky, kazda muze mit ruzne vyjimky. Kamaradka si jeste 3 tydny pred porodem uzivala v Recku a bylo ji fajn. Mej se fajn a prijemnou dovolenou. Petra
Ahoj Efino,
ja letela ve 23 tt taky do Spanelska a jak jsem si zjistovala tak vetsina pojistoven ti pripadnou lekarskou peci hradi jen do 24 tt. Pak kdyz uz se nedejboze neco stane tak si to musis hradit sama a ceny nesjou zrovna lidove. Ale na palubu letadla te vezmou jen nemuzes sedet u nouzoveho vychodu. Zrejme abys jako pupkac ten vychod neucpala
jinak mne teda bylo v letadle docela spatne, ale az cestou domu a to jsme sedeli v zadni casti letadla. Takze pokud budes mit moznost tak se snaz sedet nekde ve predu a pri vzletu a pristani hodne z hluboka dychej. Jinak preji krasnou dovolenou a uzivej si klidu nez se to narodi.
Ahojky,
díky za další doupřesnění… dnes jsem mluvila s doktorkou, jaký je její názor na let mezi 28.-30. týdnem, tak mi to sice nezakázala, ale ona že by rozhodně neletěla. Že to je období na hranici potrat/porod, že změnu nadmořské výšky a celkově změnu klimatu nemusím zvládat v pohodě + že v té době se zvýší tvorba plodové vody a bude větší tlak na hrdlo.. Tak proč riskovat.
Tak dáme doma ještě hlavy dohromady, jak to s dovčou a focením tedy bude..
Efina
Ahoj Efi,
pracovala jsem na letišti. Konkretně ČSA maji stanoveno - jen v papirech - ze NEJSOU POVINNE - vzit k preprave zenu v pokrocilem stadiu tehotenstvi. To „posoudi“ slecna, ktera vydava palubni vstupenky (jeste pred pasovou kontrolou) - to byla take moje prace. Ani jednou jsem si nedovolila nekoho brat stranou a zakazovat mu let a to hlavne z toho duvodu, ze na vetsine robusnejsich zen nelze poznat, jestli jsou opravdu tehotne, nebo bych je hluboce urazila za jejich obezitu ![]()
Samozrejme zenu v 8. - 9. mesici poznam, ale ........... atd.
Pokud by tato situace prece jen nastala, tehulka podepise prohlaseni, ze cestuje na vlastni riziko a Aerolinie nejsou zodpovedne za pripadne komplikace. Tolik o ČSA. Pokud si dobre pamatuji, Spanelsko i Portugalsko patrilo k jejim stalym destinacim, takze hura na letiste.
A jeste: Na letisti vsude projde ten, kdo je prijemny a ochotny spolupracovat a pokud ho nekdo zastavi, nebo kdokoliv z personalu dela problemy, potom projde ten(coz me nekolikrat prekvapilo) , kdo ztropi randal a zacne kricet, co je to za spolecnost
![]()
Stastnou cestu
!Verca s hraskem 14tt
TADY JSOU PODMINKY V CSA.
Nastávající matky. ![]()
Při dopravě těhotných žen do konce 34. týdne těhotenství, které jsou bez zdravotních komplikací, není vyžadováno potvrzení ošetřujícího lékaře. Pokud má těhotná žena v době do konce 34. týdne těhotenství zdravotní problémy, je nutné předložit na předepsaném formuláři potvrzení ošetřujícího lékaře, že těhotná žena může absolvovat leteckou dopravu. Při dopravě těhotných žen od konce 34. týdne těhotenství je vždy nutné předložit lékařské potvrzení na formuláři. Lékařské potvrzení nesmí být vystaveno dříve než 6 dní před nástupem cesty.