Poradíte? Jak postupovat?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Poradíte? Jak postupovat?
Zdravím všechny a moc prosím o radu. k 30.4. 2010 mi skončila smlouva na dobu určitou a od 1.5. jsem na ÚP. Ve firmě jsem byla od října 2010, takže pokud jsem to vše pochopila dobře, tak postup je následující 6-8 týdnů před porodem nástup na PPM (na úřadu práce to nahlásím a můj gynekolog mi vystaví papír, který pak odnesu zaměstnavateli, načež vyplněný ho odevzdám na ÚP) PPM trvá max 28 týdnů a pak si zažádám o mateřskou/rodičák? Mám v tom trochu guláš, mateřská je pevně daná do 21měs. 7600 a pak necelé tři a rodičák se vypočítává z platu? takže si bud zvolím mateřskou, nebo rodičák, neboj jak to vlastně je? Moc děkuji všem, dost v tom plavu a omlouvám se za trochu možná hloupý dotaz.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
ahoj záleží kdy máš termín porodu a zda se vejdeš do ochrané lhůty a s tou PPM a také jestli si v posledních dvou letech odpracovala 270 dní (pokud ne nemáš nárok na PPM). Jinak na ni nárok nemáš a budeš dostávat až po porodu rodičák nejdříve těch 7600 a pak něco kolem 3000,– (neznám přesnou částku
)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
PPM je mateřská - peněžitá pomoc v mateřství, v příspěvku máš špatně datum nástupu, takže beru, že ve firmě jsi byla od loňského října. V tom případě nesplníš podmínku pro poskytování PPM (270 dní nemocenského pojištění za poslední dva roky) a dostaneš rodičovský příspěvek rovnou na čtyři roky ode dne porodu. Tj. od porodu do 21 měsíců věku dítěte 7600,– a pak do čtyř let tu menší výměru, 3000 a něco, nevím přesně, kolik to je.
Takže až dostaneš od gyndr. papír o nástupu na mateřskou dovolenou (těch 6-8 týdnů před porodem), zajdeš s tím na ČSSZ(OSSZ), tam ti potvrdí, že na PPM nemáš nárok a s tímhle a žádostí o rodičák a rodným listem miminka na OSSP (odbor státní sociální podpory) - součást úřadu práce - a tam ti pak budou vyplácet ten rodičovský příspěvek. Pokud ho nezruší, tak vezmi rovnou i žádost o porodné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Díky za odpovědi, v příspěvku mám chybu, neboť ve firmě jsem byla od října 2008.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Právě mi bylo řečeno, že na PPM nárok mám. Ještě se zeptám, rodičák je tedy pevně daný a mateřská je z platu? A jak je to s těmi variantami?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vis co,oni maji pevny tabulky na co mas a nebo nemas pravo.Ja si zasla na socialku a tam mi vse rekli,protoze jinde ti reknou pokazdy neco jinyho .Na socialce ti to reknou presne,ona to vyplaci ty davky.
- Citovat
- Upravit
MinkaD píše:
Díky za odpovědi, v příspěvku mám chybu, neboť ve firmě jsem byla od října 2008.
Tak v tom případě nárok na PPM opravdu máš, ještě si pohlídej, jak dlouhá je ta ochranná lhůta, ve které musíš nastoupit na mateřskou (myslím, že 180 dní od ukončení prac. poměru, ale nejsem si jistá). No ale postup pak bude podobný, s papírem od gyndr na ČSSZ, tam ti budou vyplácet mateřskou (z platu) a pak rodičák, pevně daný, podle toho, kolik bude ta mateřská si můžeš vybrat jak dlouhou variantu rodičáku budeš chtít.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit