Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nikol, tak určitě bych si nepořizovala dítě s někým, s kým ani nežiješ a koho tak dobře neznáš.
Věř mi, že je velmi důležité člověka poznat skrz společné soužití - to pak vyplují na povrch všechny povahové rysy.
Můj osobní názor je te, že pokud nemáš zařízené bydlení, hotovou školu, tak není rozhodně kam spěchat ![]()
Mateřská a rodičák je rozhodně na zaopatření dítěte, případně jsou to peníze do společné kasy, ze které se platí vše pro dítě a domácnost.
Ale upřímně, pokud se hádáte už teď, tak pokud bys s přítelem počala, tak bys měla spíš počítat, že s miminkem zůstaneš sama…
Zkus si o tom promluvit s maminkou, řekni jí, co se ti honí hlavou. Asi ti řekne, že máš ještě času dost.
Ale na věku tolik nezáleží, miminko bys měla mít hlavně s člověkem, se kterým si rozumíte a se kterým bys chtěla strávit zbytek života.
Dodělané vzdělání nebo vyučení také není na škodu, na mateřské nebudeš věčně a jako máma musíš umět finančně dítě zajistit, i když partner odejde. Ukončené vzdělání poskytuje mnohem lepší možnosti pro budoucí zaměstnání.
Cappy píše:
Nikol, tak určitě bych si nepořizovala dítě s někým, s kým ani nežiješ a koho tak dobře neznáš.
Věř mi, že je velmi důležité člověka poznat skrz společné soužití - to pak vyplují na povrch všechny povahové rysy.Můj osobní názor je te, že pokud nemáš zařízené bydlení, hotovou školu, tak není rozhodně kam spěchat
je to tak ![]()
Navíc u nás se o finance stará manžel,máme společný účet-prostě co je moje,je i Tvoje…,ale jsme spolu 12 let-to asi není Tvůj případ
promin,ale rozesmála jsi mě ![]()
Pěknou neděli ![]()
A ještě jedna věc - nemyslím to zle, ale můžeš mi prosím tě říct, co vede 18letou holku k tomu, že si přeje mít dítě? ![]()
Většina ženských má práci, vlastní bydlení, partnera, fungující vztah a prostě cítí, že by to chtělo ten život „okořenit“ - v tomto případě touhu po dítěti chápu.
Ale jak člověk v 18, když nemá prakticky nic - celý život před sebou a prázdné kapsy dojde k myšlence založit rodinu ?
Opravdu to nemyslím zle, jen mě to zajímá ![]()
Sama jsem v 18 otěhotněla, ale vlastní blbostí a neplánovaně, nic jsme neměli a vše zařizovali za pochodu a žádný med to teda nebyl.
SME SPOLU OD MALA NAŠE RODINY SE ZNAJÍ A CHODÍME SPOLU 5 LET A ŠKOLU DO TÉ DOBY BYCH HOTOVOU MĚLA
ALE JEN JSEM SE CHTĚLA ZEPTAT NA NÁZOR JAK BY STE REAGOVALY VY KDYBY JSTE VEDELI ZE KDYBYCH MELA MIMI TAK BYCH BYLA JESTE CHVILI U MOJICH RODICE TOTIZ TY JEHO A ON BYDLY VE STEJNEM BARAKU ALE I TAK PRECE PROC BYCH JIM MELA PLATIT A ZA CO KDYZ TO JE PRO ME A PRO MIMI NEE???
Nikol, tomu nerozumím, rodina přítele by po tobě chtěla peníze?!
Doporučuju vlastní účet, na který by ti peníze chodili a nedávej k němu nikomu práva.
..nu jak budete nakládat s financema je jen a jen na vaší dohodě přeci.. když byste měli společně dítě, budete mít i společné peníze. Jde o to, že mimčo opravdu není levná záležitost.. jestli si myslíš že bys sama vyžila s rodičákem
Chce to trošku zodpovědnosti.. Jasně,chlap by měl asi z větší části vydělávat..ale taky musíš předem vědět,jestli to mimčo chce taky??
Rozhodně bych si nepořídila dítě někým s kým ještě nebydlím a už si s ním nerozumím.
No tak u nás to je tak, že máme společný účet a oba máme přístup k penězům, o placení a vše se starám já, ale nedovolila bych si jen tak někomu půjčit, abych to s manželem neprobrala, jsou to naše peníze, takže o všem co se koupí, nemyslím běžné nákupy, ale např.nová lednice a tak, se domlouváme jestli to koupíme nebo ještě chvíli počkáme.
nikol..pokud bys musela bydlet u rodiču věř že u rodiču by te to štvalo, nenechaly by te vychovávat tve díte,pořád by se ti do toho pletly, hádaly byste se s přítelem ješte víc ted už ne kvuly penezum ale i kvuly bydlení,..ono potom když to díte brečí v noci i dve tři hodiny., všichni sou nevyspalý ty k tomu nervozní kvuly tomu že se pak na tebe všichni tváří jako kyselé hrušky není taky nic moc a tobe to náladu nepřidá (BYDLELY SME U TCHÁNU 3 MES).. uvedom si že díte máš na celý život, ted žij a užívej si, cestuj, pak už budeš mít čas jen na díte,a veř že mateřská co budeš dostávat pokryje jen oblečení, papání, plínky drogerie miminka+ lekárna pokud se nepovede kojit tak jen mlíčko výjde mesíčne na 1500..a tobe moc nezbyde.....takže být tebou počkám asnažim se vyřešit bydlení, abyste do budoucna předešly aspon hádkám o bydlení a tys mohla být svou paní domáctnosti…nikam nespechej a nejdřív popřemíšlej
nikol18 píše:
PROC BYCH JIM MELA PLATIT A ZA CO KDYZ TO JE PRO ME A PRO MIMI NEE???
Asi 7500 je pro tebe vysoka castka, ale ver mi, ze pro tebe a dite to fakt vystaci horko tezko. Tusis, kolik stoji balik plin a kolik tech baliku je mesicne potreba? A bydlet kazdy u svych rodicu a zit z toho, co je v lednicce, ale nemuset se starat, jak se to tam dostalo - to vazne neni idealni zazemi pro zodpovednou rodinu.
Mit dite je rozhodnuti samostatnych lidi a velka odpovednost. Vy dva zdaleka samostatni nejste - vzdyt ani nemate kde bydlet!
Nechcete si poridit radsi psa? V tehle situaci je to nejlepsi reseni.
Nikol, muzete se znat treba cely zivot ale dokud spolu nezacnete bydlet a resit problemy ktere nastanou ve spolecnem souziti tak nemuzes rict ze cloveka znas. Rozhodne byste spolu nejdriv meli zkusit spolecne bydlet. To co rikaji holky je pravda jestli uz ted se neshodnete jak to bude s penezi tak necekej ze se to s ditetem zlepsi. To ze se o penize ma starat zena je blbost, zalezi na paru, jak se dohodnout.
RD mas pro mimco tak nechapu proc by si z neho mela davat penize priteli, zvlast kdyz spolu ani nebydlite.
Jinak nevim jak je to s materskou ale ja mela za to ze pokud nemas odpracovany urcity pocet hodin tak nedostanes nic. Premyslela si taky nad tim co bude az RD dostavat nebudes? Jak dite uzivis? Bez praxe a s malym deckem se ti bude prace hledat hodne blbe. Nebo chces zustat x let u rodicu? Touzit po ditete je jedna vec ale umet ho zabezpecit je druha.
Tak já bych taky myslela, ať se spolu nejdřív zkusíte sestěhovat a uvidíte, jak vám to poklape. Věk zas není tak rozhodující, i když nějaké ukončené vždělání by bylo fajn, ale preferovala bych pro zakládání rodiny fungující vztah. I vztahy, kterým to dlouhodobě klape se po narození dítěte dostávají do krize - co bude, když se hádáte už teď? ![]()
Jinak s těma financema - já teda nesdílím názor, že ženská „drží kasu“ a o všem doma rozhoduje - tak to měli moje babi s dědou, teď už to snad funguje jinak… Záleží samozřejmě, kolik přítel vydělává peněz, my zas nemáme tolik, že bych mohla z mateřské kupovat věci jenom sobě a malému, takže z mého rodičáku platím „byt“ (bydlíme u našich, takže energie a tak) a kupuju jídlo. Teď jak mám málo, tak už mi nezbývá pro sebe, tak dostávám ještě něco od drahého, co mám jenom pro sebe (a samo když je třeba, tak cokoli koupí). Zbytek věcí - auto, půjčky, pojistky… platí on. A nemyslím si, že by žena měla rozhodovat o tom, komu se půjčí peníze, co se koupí atd. - o tom by měli rozhodovat oba partneři společně - od toho jsou to partneři - vztah není nějaká soutěž nebo rivalita - dva lidi se prostě spolu musí umět domluvit. A pokud to nejde, je dost otázka, jestli do toho tahat ještě nějakého dalšího člověka (= dítě).
Jinak já to taky moc nechápu, proč bys měla dávat rodičům přítele peníze??? Jestli bys u nich chtěla bydlet a jeho mamka by třeba pro vás vařila nebo co, tak je přirozené, že jí budete přispívat, stejně tak na nějakou tu vodu, elektriku… Ale to už je na vás, jak se domluvíte. Platit jim nájem za to, že tam jsi by ale bylo divné. S náma bydlí bráchova přítelkyně, mamka nakupuje a vaří pro ně všechny a oba mamce dávají na jídlo - stejně tak jsme rozpočítali náklady na energie, internet apod. na hlavu a každá „rodina“ (my, naši, brácha s přítelkyní) platí svůj díl.
Cappy - já jsem třeba chtěla taky miminko hodně brzo - nevadilo by mi ani v 16. V podstatě už do prvního sexu jsem šla s tím, že se samo může stát, že otěhotním a že by mi to nevadilo
Holt každému se ty mateřské pudy projeví jindy, někomu v 18, někomu ve 30, někomu vůbec… Ale jako jinak jsem ráda, že jsem počkala a měla dítko až teď, později, s jiným partnerem, než jakého jsem měla v těch 16 (to byl sice o 2 roky starší kluk, ale se šíleným strach ze zodpovědnosti, libující si v jakémsi falešném pocitu ukrutné svobody a nezávislosti
)
nikol18 píše:
SME SPOLU OD MALA NAŠE RODINY SE ZNAJÍ A CHODÍME SPOLU 5 LET A ŠKOLU DO TÉ DOBY BYCH HOTOVOU MĚLAALE JEN JSEM SE CHTĚLA ZEPTAT NA NÁZOR JAK BY STE REAGOVALY VY KDYBY JSTE VEDELI ZE KDYBYCH MELA MIMI TAK BYCH BYLA JESTE CHVILI U MOJICH RODICE TOTIZ TY JEHO A ON BYDLY VE STEJNEM BARAKU ALE I TAK PRECE PROC BYCH JIM MELA PLATIT A ZA CO KDYZ TO JE PRO ME A PRO MIMI NEE???
Jak bysme reagovali my? Nám je to přece vcelku jedno.
A po té chvíli by jsi byla kde?
Taky ale nechápu co platit jeho rodičům.
ano ano pokud studuje tak je automaticky mateřská dva 4 roky..to znamená první dva roky života dítete 7600 a další dva roky 3800.....tak nevím jak bys stoho vyžila amuž ti nedával peníze
Dobrej, je mi 18let a chci miminko vím že je to moc brzy, ale prostě po něm toužím. Mám velmi osobní otázku na to jak by jste se zachovaly vy v mé situaci. Takže, bydlím u rodičů můj přítel také a když se bavíme o naší budoucnosti a o tom jak budeme žít máme jiné názory a já se bojím že to nebude klapat i když ho miluju tak s miminkem to bude hrozný. Já si myslím že o peníze se má starat žena a pokud budu mít mateřskou že je pro me a pro to miminko a ne proto abych jeste davala penize jemu a jeho mame nechapu proc! kdyz bydlim u svych rodicu… a kdyby jsme mely byt tak chci rozhodovat já jako kazda zena o tom komu pujcime penize a komu ne. Proste zena se stara o domacnost a muz o videlavani penez ne snad??? hodne se skrz to hadame ted a nevim jak teda potom… poradte i kdyz je to asi hloupa otazka