Poraďte - jak fungují rodinné finance?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8297
10.1.10 12:04

Já mám takový pocit, že rodiče řekli klukovi, chceš rodinu, tak se starej a přispívej na domácnost nám, ať si to vyzkoušíš. To mi přijde naprosto v pořádku. A chlapce napadlo, že přítelkyně bude mít přeci ten rodíčák… Pokud se mýlím, tak se omlouvám za svou podezřívavost. Pokud je to tak, tak by si měl přítel najít brigádu a z té přispívat rodičům na domácnost, to by mi přišlo naprosto košer.

Jinak Nikol, fakt bych to řešila nejdřív nějak nanečisto, zkuste spolu žít, třeba si sežeňte byt s dalšími mladými lidmi, oba si sežeňte brigádu, vyzkoušejte si ten pocit, že jste spolu a spolu i hospodaříte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12947
10.1.10 12:04

a to se tu ješte nepíše nic o tom že tech 9 mes co bys čekala bys byla bez financí..kde vezmeš na výbavu, kočárek,postýlku a vše co je potřeba..a co když budeš mít komplikace a budeš muset ležet v nemocnici kdo by to platil…ty by ses celé tehu stresovala kde vzít na to či ono…

pracák by ti nic nedal max náky minimum tím že si nikde nepracovala a jako tehotnou te nikam neemou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
10.1.10 12:09

Abych to tak shrnula :mrgreen: Přijde mi ideální postup - dostuduj, najdi si práci, najděte si společné bydlení (ne u rodičů v bytě) a když to bude klapat, pořiďte si dítě.

Vím, že je to hrozné, že chceš strašně moc miminko a už včera bylo pozdě, ale nic se nestane, když to 1,5 roku vydržíš a počkáš :wink: Jestli už přítel vydělává a utáhne to, případně ty ke škole zvládneš nějakou brigádu, najděte si bydlení klidně už zrovna, ale dostuduj a najdi si práci bych nechala. Ono je i fajn, že máš pak vyšší mateřskou, když tam chvíli vydržíš, můžeš si zvolit délku rodičáku třeba na 3 roky a když se ti poštěstí a dají ti na neurčito, tak se třeba budeš mít po mateřské i kam vrátit - což taky není k zahození… :wink:

Kromě toho si vyzkoušíte, jak vám to klape se společnýma financema a tak nějak celkově vůbec…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5429
10.1.10 12:34

Musím se připojit k názorům ostatních maminek.Určitě byste měli počkat.Nepořizuj si dítě s někým o kom jsi si nejsi jistá, že by se o tebe a mimi dokázal postarat!!O tom,že byste měli mít byt a finance na provoz domácnosti a potřeby pro miminko radši ani nemluvím.
Určitě nejdřív dodělej školu pak práce byt…
Pokud tolik toužíš po dětech- nemáš nějakou kamarádku či známou s dětmi?Určitě by byla ráda za občasnou pomoc a hlídání,a ty by jsi zase viděla co je s dětmi práce jaká je to zodpovědnost pořídit si je a postarat se o ně.
S platbami přítelovo rodině to poněkud nechápu-proč jako,když u nich nebydlíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5463
10.1.10 13:15

Nikolo souhlasím s maminkami co tady píšou.
Nejdřív by jsi si měla dodělat školu najít si práci a zkusit s přítelem společně žít a až pak pomýšlet na miminko.Miminko je zodpovědnost a to si myslím,že teď nemáš pokud chceš v této situaci dítě nejsi nijak zabezpečená nemáš kde bydlet dodělanou školu a myslet si,že tě stát bude živit tak to jsi na velkým omylu.
Věci na miminko stojí dost peněz jde vidět,že jsi se po těchto věcech ještě nepátrala jinak by jsi věděla jaký sumy to jsou.A 9. měsíců než se miminko narodí budeš žít z čeho?Stát ti nic nedá výbavu na dítě,kočár,postýlku atd stojí opravdu moc,moc peněz a ještě k tomu pro člověka co nemá představu jak se peníze vůbec vydělávají.
Můj názor je počkat a dítě si pořídit až budeš vědět,že ho finančně zabezpečíš.Dřív ne.Nic ti v 18 letech neuteče.Ono i žít s přítelem bude jiné než se jen vidět u rodičů.Budeš muset vařit kupovat jídlo atd.
A rozhodně si myslím,že žena by neměla rozhodovat o penězích co se bude kupovat atd.Od toho je kompromis a o penězích by jste měli rozhodovat společně né,že ty budeš velet.Takhle to bohužel nefunguje to za chvilku ten vztah půjde do kytek.
Vztah,manželství atd je o kompromisu a toleranci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6093
10.1.10 13:24
Angua píše:
Cappy - já jsem třeba chtěla taky miminko hodně brzo - nevadilo by mi ani v 16. V podstatě už do prvního sexu jsem šla s tím, že se samo může stát, že otěhotním a že by mi to nevadilo :nevim: Holt každému se ty mateřské pudy projeví jindy, někomu v 18, někomu ve 30, někomu vůbec…

Já to beru, že někdo o dětech uvažuje už od „mládí“ a naněkoho to přijde zkrátka později.
Jenom prostě nechápu, co si ty mladé holky myslí, že jim něco uteče?
Většinou člověk nemá v 18 nic - ani hotové vzdělání a přijde mi to, jako by se nějaká nevyzrálá mladá slečinka rozhodla, že prostě chce mít dítě, tak si ho bezhlavě udělá, aniž by se zamyslela nad tím, co vlastně všechno starost o dítě obnáší.
Nechci nikoho urazit nebo někoho naštvat.

Ale sama jsem si stejnou situací prošla a vím, že kdybych aspoň rok, dva počkala, mohla jsem si ušetřit spoustu nervů a trápení.
Celé těhotenství jsem byla bez peněz (ani přítel neměl práci) a vše jsme kupovali až jak se malý narodil, bylo to děsný!!).
Během dne se postavit na vlastní nohy.
Dítě je moc krásn věc, ale bezdětná mladá holka si těžko může představit, co všechno to obnáší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
10.1.10 13:34

Ja se pridam k nazoru, co vede 18ti letou holku, ktera nema dostudovano, vlastni praci a vlastni bydleni k tomu poridit si dite?

Navic na financich se budete muset umet dohodnout. Nekdo ma rodicak a materskou jen pro sebe a nekdo to ma jako soucast rodinneho prijmu.

Mne treba chodi na muj ucet, platim si z neho telefon a uklid :lol: a obema holkam pojistky po petistovce. Zbytek je na mne a manzelovi je sumafuk na co ho potrebuju. Na domacnost mame zvlastni ucet, kam manzel posila penize a plati se z toho bezne rodinne nakupy a potreby.

• Citovat
  • Upravit
18305
10.1.10 13:46

Nikol, já bych do toho vnesl trochu jiný názor za „hloupé chlapy“. Tak jsem byl už dřív označen v jiné elektronické komunitě a vůbec se tomu označení nebráním. (Když čtu některé diskuse tady, tak si opravdu připadám trchu hloupý…)
Možná by bylo dobré, kdybyste si s přítelem probrali, co vlastně všechno obnáší soužití dvou lidí. Citová vazba k dětem je - nezlob se na mě - už jenom to příjemné ze vztahu. Sám za sebe bych to celé rozdělil do pěti témat: finanční otázky, jakžtakž soulad v posteli, vzájemná podpora v profesním směřování (jeho i jejím), názory na výchovu dětí a praktické otázky fungování roiny (třeba uspořádání nábytku v bytě, ale taky způsob trávení volného času, kontakty se známýma atd.) Pokud to ve dvou z těchto pěti oblastí skřípe, tak je vztah vážně ohrožený. Často člověk až po takovém důkladném zamyšlení zjistí, že to žádný skutečný vztah zatím není. (Mně z důvodu podobných konfliktů krachlo už několik slibně začínajících vztahů, takže v tomhle směru jsem „poučený a vyučený“.)Zkus si udělat malou inventuru a zjistit, v čem se s přítelem shodnete a v čem ne. A hlavně jestli on je ochotný se bavit o nějakém přizpůsobení se . Dost často je to o oboustranných ústupcích…
A tím, že si budete chtít založit rodinu, budete už samostatná jednotka. To by měli pochopit rodiče z obou stran a nevyvíjet na vás podobné nátlaky jako ty, o kterých píšeš. V extrémním případě to může skončit jako u nás - já se se svými příbuznými už několik let nestýkám právě kvůli jejich chování vůči mně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
10.1.10 13:52

U nás takto:
Bez dítěte:
Já jsem platila hypotéku plus poplatky za energie, asi 8000. Chlap platil jídlo, drogerii, výlety, hospody.
Oblečení, boty, kabelky, kafíčka, ty jsem si platila sama a on si platil svoje.
Koupi auta, cementu, kachliček atp. jsme řešili podle toho, jak kdo měl peníze. Třeba ústřední topení platil chlap, auto jsem kupovala já. Vždy jsme se nějak dohodli. Většinou to vycházelo fifty-fifty :)

S dítětem:
Výbavičku jsem sehnala já, ale platili jsme napůl.
Jinak zůstáváme u starého systému s tím, že plíny platí chlap, drobnosti pro malou kupuju já. Na větších sumách pro malou se dohodneme. Až budu mít pouze rodičák, budu platit hypo+energie a chlap zbytek.

No a k tobě: Zkuste chvilku bydlet spolu. Je to totiž úplně jiné, než si představuješ. O financích nerozhoduje žena, ale prostě se ti dva dohodnou.
Pokud budete u něčích rodičů, bude to na houby, protože vám do všeho budou kecat.
Miminko je hezká věc, ale 7600 nejsou žádné peníze, my spotřebujeme měsíčně asi 15 tisíc, a to Markét ještě nic nepotřebuje a oblečení dědím po malé sestřence. A dítě není pořád jen miminko, poroste a budete ho (a nejen jeho) muset živit.
Už jsem byla v situaci, že jsme neměli za co koupit chleba a věř, že není o co stát…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
10.1.10 13:54

Jura: :palec: :palec: :palec:
Já v osmnácti taky věřila, že stačí mít se rádi :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
10.1.10 13:57

Ještě něco, Nikol. Nechci se vyptávat ani být vlezlý, jen připojím osobní poznámku. Ve tvém přemýšlení (které mně osobně je z jistých důvodů docela smypatické) cítím, něco, co se objevuje třeba v uvažování Romů nebo děvčat z malých vesnic daleko od krajských měst: chci dítě co nejdřív, abych dobře zapadla do naší komunity, do naší obecní pospolitosti. Z pohledu toho, aby tahle republika nevymřela, je to dobře; myslím ale, že si teď těžko představíš, jaký záhul je mateřská dovolená. Zvlášť pokud by ti během ní přibylo ještě třeba druhé a třetí dítě a na tvoje nejbližší okolí (nemyslím tím přítele) by vůbec nebylo spolehnutí. Já jsem ze tří dětí (a skoro jsme měli čtvrtého sourozence) a až v dospělém věku mně došlo, co všechno musela moje matka na vesnici „utáhnout“. Není to žádná sranda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
10.1.10 14:02

Nikol,já Ti odpovím z druhé stránky..Zvaž všechny okolnosti a pak se rozhodni..Pokud opravdu se cítíš tak zralá,soběstačná,odpovědná,že bys mohla už teď vychovávat dítě a pokud po něm opravdu toužíš,pořiď si ho :kytka: ..

Tím,že si tu přečteš i tisíc rad,co všechno dítě obnáší,Ti stejně nepomůže představit si to ve skutečnosti.To poznáš,až se staneš doopravdy matkou,to dítě budeš mít vedle sebe,budeš se muset o něj starat.Myslím si,že žádná z nás si to nedovedla přestavit jen podle rad „zkušenějších“.

Já jsem měla první dítě plánovaně ve 20,brzy po něm přišlo i druhé dítě a jsem spokojená.Nikdy bych je nevyměnila za svobodu komkoliv si zajít,za peníze,kariéru,lepší bydlení..Když se Adámek narodil,zdaleka jsem taky neměla vše vyřešené.Ale svou roli v mém rozhodování hrály i zdravotní problémy.Než bych toto všechno vyřešila,už bych žádné dítě nemusela mít 8-) A dnes máme dávno vlastní bydlení a vyřešené vše,jsme spokojená rodina s běžnými starostmi :kytka:

Podle mě to není o věku,ale o tom,kdy se člověk cítí na miminko připravený.Někdo v 18,někdo ještě ani ve 30 připravený není..Každý věk má něco do sebe a na obou stranách se najdou výhody a nevýhody..

Cappy,proč plánuje mladá 18letá dívka mimi?Mezi řádky číst neumíme.Každý není v 18 ten diskotekový typ,co se rád baví,lítá s kamarády po hospodách,po zábavách..I 18letá dívka může být zodpovědná a schopná se postarat.Můžou ji tlačit zdravotní důvody.Nebo to naopak může být únik před něčím,touha na sebe upozornit.V tomto případě není dítě nejlepší řešení.

Nikol,pokud Tě k okamžitému pořízení miminka netlačí třeba zdravotní důvody - i to může být a pár takových případů znám,stojí za zvážení,jestli opravdu chceš založit rodinu s tímto partnerem,jestli by byl dobrým otcem.Pokud si odpovíš,že ne,už bych neztrácela čas a energii a porozhlédla bych se po někom jiném,kdo po rodině také touží a bude to cítit podobně jako Ty.

Píšeš,že nemáte vlastní bydlení.Bohužel,v tom mají ostatní pravdu.Bydlení u rodičů nebo rodičů partnera nestojí za nic.Tak by ses nikdy neosamostatnila,do všeho by Ti mluvily,možná by Tě ani nenechali vychovávat dítě podle sebe..Ale na druhou stranu,dnes je doba zlá a pokud mladý člověk nemá bohaté rodiče nebo vysoké příjmy,aby si mohl dovolit hypotéku a tím se vlastně zadlužit na celý život,vlastní bydlení si jen tak nepořídí..A spousta z nás tady určitě s bydlením u rodičů začínala..Taky se to chvíli dá přežít :nevim:

Chtěla jsem Ti jen říct,že je potřeba vidět věci z různých úhlů pohledu.Není jednoznačná odpověď,jestli ve Tvé situaci dítě ano,nebo ne..

Pokud se rozhodneš pro dítě,kromě té spousty starostí Tě čeká taky jedna velká radost,která za to vše stojí..Radost,o kterou jsou ochuzeny ženy,které s dítětem otálejí z finančních důvodů,dávají přednost kariéře a i ty,které třeba dlouho otálely a teď dítě nepřichází :-( ..Taky jich pár znám.

Přeju hodně štěstí :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1652
10.1.10 14:11

Nikol a není lepší nejdřív zjistit jaký je to živit sama sebe!!!! popřípadě sami se spolu s přítelem? a pak se teprve hádat o tom, kdo má držet rodinnou kasu nebo si pořizovat dítě? Máte vůbec nějaký vlastní příjem? Máte kde bydlet?

Jak to bude fungovat…ty u svých rodičů, on u svých a potkávat se budete kde? a vaši rodičové tuší co je čeká? ;-)

no já bych teda ještě přemýšlela…

mmch náš model je ten, že o penězích rozhodujeme společně…

Zdenik

ps. nemám nic proti pořízení dětí v 18ti, proč ne, pokud se umím postarat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5463
10.1.10 14:22

Nikolo ještě jedna věc.Já jsem taky chtěla mít dítě brzy od 16 let jsem měla pocit,že si moc miminko přeju,ale na druhou stranu jsem sama uznala,že nemam dostudováno nemáme samostatné bydlení a hlavně samostatné příjmy.Když jsem dodělala střední školu začli jsme s přítelem bydlet našla jsem si práci a nejdřív zkusili jaké to vůbec je se postavit na vlastní nohy vyjít z výplaty poplatit elektřinu,nájem ,jídlo atd a až jsme zjistili,že nám to vyhovuje a rozumíme si i po této stránce tak jsme si koupili samozřejmě na hypotéku vlastní byt pak jsme se vzali a začali uvažovat nad miminkem.Který nějakou dobu nepřicházelo,ale to je jiná otázka a teď čekáme mimčo a rozhodně nelituji toho,že jsem počkala pár let a přemýšlela nejdříve než konala.
A ještě jedna otázka na tebe když by jste si pořídili dítě a pak by jste zjistili,že z mateřský nevyžiješ co budeš dělat dál?Myslíš si,že vás rodiče budou živit do nekonečna?Vzít si pro a proti,ale v tvém případě je hodně proti a touhu po mimču budeš mít i ve 20.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
10.1.10 15:08

K tvému dotazu. finance rodičům nedávej, není proč. To ,že žena drží kasu je pouze tvůj názor zděděný zřejmě ze vzoru okolo sebe, ale musím tě vyvést z omylu, že takhle to obecně neplatí a nemůžeš příteli nutit tento model ,když si myslí něco jiného. Stejně jako ty nechceš aby ti někdo sahal na rodičák, tak proč on by ti měl dávát výplatu ( abys rozhodovala), tedy pokud nějakou má.
Z celého tvého přispívání vyplývá pouze jedno, a to že si to představuješ jako HURVÍNEK VÁLKU. Neposmívám se, že chceš nyní mimi ani netuším proč a nebudu to rozebírat, je to tvoje věc.
Nejlepší pro tebe by bylo vidět v reálu maminku s miminkem - co vše je třeba, za kolik apod. Pokud nebudeš platit nájem a jídlo ( páč budeš vegetovat u rodičů, tak ti rodičák vyjde, ale jinak ani omylem. )Takže vlastně čekáš, že se postarají ty okolo - přítel, rodiče, jeho rodiče - tak se potom nemůžeš divit, že by eventuelně měli zálusk i na tvůj příděl..
Také jsem otěhotněla ( neplánovaně ) v 19 letech, ale měla jsem bydlení, práci, dostudováno a přítel příjem.. a také naprosto jiné představy než ty..ps. a rodičák byl 2500,– :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí