Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
kdybych tak vedela, co jsem to mela presne ja
Byly tvrdy, ale pohodlny, Nike… Kolem kotniku pevny, takze kdyz jsem behala lesem, tak jsem si nelamala nohy… Vydrzely mi na behani i na bodyforming cca 6 let ![]()
Nasla jsem hooodne podobny, co jsem mela, viz obrazek - mozna to jsou snad i ty samy ![]()
Já jsem si koupila boty na běhání asi před 7 lety. A pořád je mám a jsou bez chybičky. Jsou to Nike. Ale už je nemůžu najít na netu. Přecejen je to už nějaká doba co jsem to kupovala. Tyhle jsou jim dost podobné.
Běhala jsem v nich na hřišti po antuce a taky po trávě. Chodila jsem v nich na aerobik a na spinning. A teď v nich chodím každý den po venku. Mají tlustou podrážku takže perfektně tlumí dopady a chrání tak klouby.
Mají na podrážce napsané running, spinning a podobně. tak možná podle toho by se to dalo nějak dohledat. Mám je v bílé barvě s růžovofialovým logem a fialovočernou podrážkou.
Tyhle jsou jim podobné http://www.total-store.cz/…54894-002%5D
Existují sepcializované obchody, kde mají takovou podložku, po které se proběhneš, pak zadáš tip povrchů, ona Ti okopíruje nohu a napíše tip boty pro Tebe vhodný. Ale nevím, jestli bude v Brně, ale tipla bych, že ano. Manžel má takto Asics a je max. spokojený
No co se týká bot na běhání, tak jsem vyzkoušela různé značky, a třeba Adidas jsem nemohla vůbec, i když byly hodně pohodlné, tak se v nich běhat nedalo a bolely z nich nohy, jedinné, co byly fakt super, jak do terénu, tak na tvrdé povrchy, na sníh a tak byly Mizuny…typ nevím jaký, ale běžci v nich běhají hodně, pak si běžci chválí i Salomon, ty jsem neměla, jen vím, že mamka si kupovala Salomon, sice běžecké, ale neběhala, měla je na běžné nošení a nemohla si je vynachválit! Jinak boty na běhání by se při častém běhání měly měnit tak jednou za 3 měsíce, jelikož podrážka na tvrdém povrchu se opotřebovává a pak ztrácí svou funkci ![]()
Určitě je potřeba si jít zkoušet - jednotlivé značky se hodně liší například v šiřce bot apod. Například Nike jsou obecně hodně úzké. Mně nakonec nejvíce vyhovovaly Oasics.
Určitě doporučuji zjistit, jaký máš typ došlapu. Dej si do Google „Jak zjistit pronaci a klenbu“ a přečti si, jaký máš došlap a podle toho pak vybírat typ boty.
Doporučuji to nepodcenit - neboj se v obchodě i trošku proběhnout, měly by ti to umožnit. Člověk pak pozná více.
Hodně dobrý obchod je v Brně Triexpert, ale jsou dražší. Jsou v Brně na Milady Horákové. Mají tam i ten přístroj na diagnostiku, když si tam pak boty koupíš, tak je diagnostika zdarma, jinak myslím 500 Kč. Ale to snad není potřeba, pokud si došlap zkusíš zjistit sama doma.
Obecně jsou doporučované značky Mizuno, Oasics.
@hdanca Nemyslím, že je třeba měnit každé 3 měsíce. Při častém běhání se obecně doporučuje měnit jednou za rok.
Zaleži, jakou máš stavbu nohy. Pokud užši, tak jsou výborný Asics. Mám už druhý (Asics Nimbus) a nemůžu si je vynachválit. Super podpora a noha se v nich nehne. Byla jsem v prodejně, kde mi dělali rozbor běhu a stavby nohy, bylo to zadarmo a mají různý značky. Doporučí ti, co přesně sedí na tvůj typ nohy a styl běhu. Mají prodejnu i v Brně http://www.triexpert.cz/prodejny.
http://www.asics.cz/…ng/products/
Ja prave mela dost podobne, jak ukazuji na obrazku vyse. Taky jrtem je mela asi 6 let, pak mi je nekdo cornul, jsem je nechala pred dverma-od bytu. Byly dobry i na aerobic a bodyforming. A fakt pohodlny
tenkrat jsem je kupovala jeste ve sleve ![]()
Ahoj holky, maminky. Potrebuji kvalitni boty na běhání. Nejlepe silnicni, rovny, tvrdy teren. 10-15km zatez. Takze opravdu aby nohy netrpely. Mam si je vybrat k svatku. Takze rozpocet nehraje roli. Ale jsem z malomesta s omezenym vyberem. Do Brna se dostanu pristi tyden tak bych pak jela na ostro. Dekuji