Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nutné to rozhodně není (ani to pojišťovna standardně neproplácí), ale já za sebe rozhodně doporučuju. Už jen proto, že kdyby mi pak vyšly pozitivní tripple testy, které vycházejí často falešně pozitivní (ale ty pojišťovna proplácí), tak tak abych byla klidnější. Mch pokud absolvuješ NT screening na certifikovaném pracovišti u certifikovaného lékaře, tak tripple testy se už dělat nemusí, právě proto, že nejsou tak spolehlivé. Ale třeba můj gynekolog mě i tak na ty tripple testy poslal.
Nutne neni nic.
Pokud ale patris k tem, kteri by postizene miminko nechteli, tak je prvotrimestralni skrining spolehlivy na 95%, kdezto takzvane tripple testy na cca 60-70%.
Takze pokud uz nejak zjistovat vady, tak radeji prvotrimestralnim skiningem, protoze z tripplu vychazi hodne velka falesna pozitivita, ktera se vyvraci invazivnim vysetrenim - odberem plodovky. A prvotrimestralni skrining je neinvazivni vysetreni, po kterem z jsou tripply jen zavadejici a zbytecne.
Pokud bys sve miminko prijala, at uz by bylo jakekoli, geneticka vysetreni na jakekoli vady jsou zbytecne a staci velky utz ve 20.tt, aby ses mohla v pripade potreby pripravit na mimi, ktere ma nejakou vadu.
Určitě jít! Je super, že už tato možnost existuje! Proč vůbec váháš?
nutne neni nic…taky jsem vynechala dost testu ktere se v tehu delaji…ale zrovna tenhle mi prisel hodne dulezity takze sem 1500 nevahala zaplatit!!
Pro uzkostlive a hystericke tehule je k NEZAPLACENI
Ale pokud to zrovna neprozivas a ani neuvazujes o potratu pri postizeni miminka, klidne ho muzes vypustit, jak uz psaly holky- jsou pak jeste hrazene tripltesty a UTZ ve 20tt, ktere tez zjistuji pripadne postizeni
ahoj, prosím sem teprve ve 4 týdnů a o tomhle vyšetření nevím vůbec nic. Pochopila jsem tedy že je to vyšetření na to zda by mimi bylo nějak postižené, ale nevím jakým způsobem se to zjišťuje a v jakém týdnu. Dík moc
Lenkaran, je to kombinace ultrazvuku a odběru krve. Z krve ti určí nějaké hodnoty a ty společně s výsledky měření ultrazvukem a dalšími údaji (tvůj věk, hmotnost, stáří těhotenství..?) zadají do programu v počítači a počítač vyhodnotí riziko poškození plodu - test je hlavně na Dowvnův syndrom. Provádí se mezi 10.-13.tt (já šla nejdřív na krev, o několik týdnů později na UZ a pak mi hned řekl doktor výsledek). Stojí cca 1000-1500Kč (jak kde) a rozhodně to za to stojí. Ovšem důležité je, aby sis ho nechala udělat na certifikovaném pracovišti.
Pokud ho budeš chtít podstoupit, tak se domluv VČAS se svým gynekologem, jestli ti doporučí, kde si ho necháš udělat nebo si to máš zařídit sama. Objednací lhůty bývají dlouhé a po 12.tt tě určitě už nikdo nevezme. Můj gynekolog mě přímo objednal tam, kam jsem jezdila na ultrazvuky (můj má jen vaginální), takže jsem se o to nestarala, jen jsem si zašla na tu krev a pak na UZ.
a certifikované pracoviště je laboratoř, nebo nemocnice, nebo to dělá přímo gynekolog? Určtě je si to nechám udělat, ty peníze za to stojí.
ahojky,
záleží od kud jsi dělá se to na specializovaných pracovištích, ne u gynekologa, on by ti měl říct, kam máš jít, případně ti napsat žádost…
platí se to, mě to stálo 1450,– i s fotkou a chodí se na to cca ve 13tt, takže máš ještě čas ![]()
Certifikované pracoviště bývá většinou v nějakých větších komplexech a certifikát musí mít jednat to pracoviště i doktor, ke kterému jdeš na UZ. Na ten certifikát mj potřebují i dostatečnou praxi, tak proto. Tvůj gynekolog ten certifikát PRAVDĚPODOBNĚ mít nebude, ale mohl by vědět, kam na to můžeš jít ve tvém okolí.
oprava 13tt je asi nejzašší termín, já byla v 13+1 a to ještě neva objednat se dopředu je dost důležitý, bývá hodně lidí, já se objednávala v 8tt… je to lepší, mášklid na duši a ty triple fakt někdy vycházejí špatně, ikdyž je mimi zdravé… kámoška byla s prvním jen na tom triplu, test jí vyšel špatně, pak se nervovala, dítě je zdravé, ted čeká druhé a šla právě na tenhle v 13tt a triple odmítla
Mně to stálo myslím 1250Kč (plus fotka 100Kč), ale velkou část mi pak proplatila pojišťovna.
Ty jo to jsou věci co se dozvídám, takže nejspíš až půjdu k doktorovi na první ultrazvuk v 6 týdnů tak se rovnou nechám objednat abych po tom 10 týdnů mohla jít rovnou na to vyšetení
No ono se na krev chodí kolem toho 10.tt normálně, mně třeba jen navíc zjišťovaly ty dvě hodnoty pro ten screening. Je to myslím krom pak cukrovkového testu jediný odběr, na který se musí jít nalačno (ten první, který dělají všem těhulkám).
Ahojky chtěla bych se zeptat . Myslite že je sceening v prvním trimestru nutny?? tak bych chtěla vědět Vaš nazor jestli jit nebo nejit moc Vam děkuji za odpověd hezky den Všem