Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, netuším zda si to někdo z vás přečte, ale byla bych moc ráda. V pátek večer mi začala angína a z pátku na sobotu jsem ještě dokázala pár hodin spát. U lékaře jsem byla a jdu tam i dnes, jelikož nic nezabírá. Ano, dostala jsem antibiotika, ale absolutně nic, opravdu nic mi nepomáhá na tu neuvěřitelnou bolest v krku, při polykání i jen tak. Za celou dobu jsem v podstatě nic nejedla, protože to nelze. Horečky 38-39 mám stále, mám spoustu léků. Hlavní problém je v tom, že kvůli té absurdní bolesti jsem od nespala i přes hroznou únavu a pálení očí. Nemám ponětí, co by na to mohlo zabrat, motá se mi hlava, nedokážu fungovat a mám obavy. Poraďte mi prosím co dělat. Každou nemoc jsem vždy snášela mnohem hůř než ostatní, protože jsem více citlivá na bolest. Děkuji.
Ahoj, u angíny a zhnisanýho krku vždycky uleví nanuky. Asi to není úplně nejlepší řešení ale mě to pomáhá. Čím víz to zamrazím, tím líp. No a možná máš covid, má to kde kdo a když se nevnutíš sama nikdo tě neotestuje. Přeju brzké uzdravení. ![]()
Stopangin. Sice to pálí jako čert, ale mi to vždy když mám angínu pomůže.
Ibalgin jsi zkoušela? Na bolest při angíně funguje perfektně.
Já si do krku při bolesti stříkám tantum verde. A jestli ti je opravdu zle, nechala bych se otestovat na covid ![]()
Brala jsem si normálně brufen. A neboj, ATB za chvíli zaberou a uleví se ti.
Zábal. Mokrý hadr, igelit, bavlněná šála. Tohle mi vždycky pomohlo. A to mám za sebou desítky angín.
Osobní zkušenost - angína a regulérně 4 dny bez jídla. Takže bych ještě vydržela a jak je psáno výše - tantum verde nebo orofar stříkat do krku.
Desinfikovat Stopanginem a cucat vodové nanuky. To ledové stáhne otok a trošku uleví. A ještě vydržet, antibiotika zabírají během 72 hodin. Pokud máš silný zánět, tak toho mají dost na práci. Jak říkala moje kolegyně - lékařka. Angína je velice těžké onemocnění, se kterým by měl člověk nejméně týden ležet a týden poté odpočívat.
A nemas ten koronavirus? Zvazila bych testy, pry jsou priznaky vselijake… To paleni oci mi k angine nesedi. Zkousela si jestlinti funguje chut a cich? Jejich ztrata je taky priznakem koronaviru… Ale nechci te strasit.
Jinak bych taky zkusila caj ze zazvoru s medem.
Zmrzlina či nanuky po lžičkách, priessnitzův obklad a 800 mg ibuprofenu+ 500 mg paracetamolu jednou denně, posléze po 4 -6 hodinách střídat 400 ibuprofenu a 500 mg paracetamolu, tak aby denní dávka nepřekročila 2400 mg ibuprofenu a 3000 mg paracetamolu. Pokud si drobnější postavy, tak ještě méně.
Když se užívají společně, mají synergický účinek, tedy lépe zabírají. Mohou se kombinovat s ATB.
Pokud sneseš sprej do krku - tak tantum verde forte a nebo septabene obsahují i látky, které přímo na mandlích tlumí bolest. Případně se teda ať se ten, koho pošleš do lékárny ještě zeptá na jiné přípravky s účinnou látkou právě proti bolesti.
Případně teda cucací tabletky, ale ten sprej je účinější, no.
@Anonymní píše:
A nemas ten koronavirus? Zvazila bych testy, pry jsou priznaky vselijake… To paleni oci mi k angine nesedi. Zkousela si jestlinti funguje chut a cich? Jejich ztrata je taky priznakem koronaviru… Ale nechci te strasit.
Angínu lékař pozná pouhým pohledem a spatřením čepů na mandlích. Je to jedna z těch nemocí, co se diagnostikuje snadno a spolehlivě. To že tě při angíně nikdy nepálily oči nic moc neznamená a fakt nemá smysl jezdit stát frontu a platit prachy za test na Covid. Jedině tam lidi nakazí angínou a sama sobě přitíží, protože nebude ležet.
@Anonymní píše:
Tak při angíně radit čaj se zázvorem je rada k nezaplacení. Nejhorší je u angíny zánět na mandlích a teplo zánět spíš podpoří, než aby pomohlo proti. Na zánět vždy jen studené či vlažné