Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
ahojky,tady už holky všechno řekli.Jen k tomu Obilňáku dodám,že já tam tedy nerodila,ale zkušenosti kamarádek jsou hodně podobné.S porodním plánem ti naslibují hory doly,ale jakmile přijde samotný porod tak je tím spíš obtěžuješ.Je asi důležité uvést,že záleží také na směně na kterou narazíš.Hlavně kvůli tomu jsem se rozhodla rodit v bohunicích,kde je úplně jedno jaká je směna.Jde hlavně o to,že jakmile přijde porod tak nikdy nevíš jak bude probíhat a je lepší mít nějakou představu,ale moc se k ní neupínat,protože může být vše jinak.No a na tom obilňáku tě klidně prý nechají několik hodin aniž by se na tebe přišel kdokoli podívat a nechávají porodu velice volný průběh(až ho to může zkomplikovat).V bohunicích u mně neustále někdo byl,takže si nemohu stěžovat.Toto jsou zkušenosti mých kamarádek,takže já jsem volila ty bohunice.Jinak k té podprsence:děvče,až to přijde tak věř že nějaká podprsenka,nebo bolavá prsa ti budou ukradený.Měj se a hlavně buď v klidu a zajdi do více porodnic na prohlídku
Ahoj,
vím, že je to fajn být připravená, vč. porodního plánu, ten já jsem taky měla a v porodnici (Bohunice) s ním skutečně pracovali, ale nakonec se přece jen pár věcí změnilo a to ovlivňuje situace. Rodila jsem indukcí a byla jsem přesvědčená, že v žádném případě nechci epidurál a nakonec jsem za něj byla ráda, protože kontrakce byly jedna za druhou a jakmile píchli vodu, už toho bylo nějak moc
. To samé se sprchou - hrdinka, že tohle se mě netýká a byla jsem šťastná na balóně pod teplou vodou půl hodiny. Polohu jsem nakonec zvolila klasickou a bylo to vončo.
Takže žádný strach, měj určitě představu, co by jsi chtěla, ale buď připravená i na změny.
V Bohunicích jsem byla naprosto spokojená, všechen personál byl moc příjemný a starali se ! Tak přeji to samé i na Obilňáku.
Pa, pa
Ha
ahojky řeknu ti to asi tak plánovat můžeš,ale ono to pak je zákonitě úplně jinak.
tak např. tvoje podprsenka- budeš ji mít na obtíž pokud budeš chodit do sprchy-ono pořád se svlíkat a oblíkat bude ti stačit, že přetáhneš anděla a je to:-) ale to záleží na tobě, nevím jestli se to smí, mně řekli svléct a obléct jen košilku
za další rodit v dřepu je to jedna možnost jak rodit, ale popravdě žádný doktor k tobě nepoleze po zemi a navíc představ si, že já začala tlačit ve 12hodin a Lukášek vyšel na svět až ve 12,50 hmm 50 minut dřepět v bolestech při tlačení 100% nevydržíš zkus si to jen tak nanečisto jak dlouho vydržíš teď jako těhule dřepět- já to zkoušela a zjistila jsem , že nic moc takže nakonec jsem rodila v té nejhorší poloze na zádech, nejdřív jsem začínala tlačit na zádech pak jsme zjistili, že to nepůjde, takže na boku to bylo lepší jenže pak začali slábnout ozvy a tak mě honem přetočili na záda doktorka mezi nožky sestřička mi klekla(rukama) na bříško a pomohla mi ho vytlačit- však to byl taky habán 4100gr a 53cm, takže to dalo opravdu zabrat. Ale Lukášek byl zdravý, žádné modré miminko byla jsem moc ráda, protože všichni se tvářili tak honem honem už musí ven, ale vše dopadlo na výbornou:-)) Rodila jsem v HK:-)
Hlavně se neboj krásně se to dá vydržet- nejlepší je si připravit všechny varianty úlevových poloh tato doba je nejdelší tak ať víš co a jak, mě nejlíp pomáhlo pochodovat a pak hopsat na balonu-ale to byla bolest větší při kontrakci, ale prý je to lepší , že se rychleji otevíráš, že se jako ve stoje nestáhneš. tkaže pokud ti to bude příjemné tak hopsej nebo pochoduj, sprcha mě tedy nenadchla:-(
a co se týče masáží tak jsem byla jedna z těch, které byl jakýkoliv dotyk při kontrakci nepříjemný:-)
s tím miminkem po porodu a přiložení na bříško-tady to nedělaj odnesou ho do vedlejší místnosti, kde ho zkontrolují, jde tam sním taťka a pak mu ho rovnou dají a on ti ho donese:-) Já ztratila hodně krve, takže jsem neměla ani sílu na to drobečka pochovat, manžel mi ho ukazoval a já byla jen šťastná že už je venku:-)) Je to náš velký poklad:-)
Držím palečky ať je miminko co nejdřív venku a nedělej si z toho hlavu, já taky vše řeším do detailu a zrovna u porodu jsem zjistila, že to nemá cenu - je to příroda(kontrakce atd.) a ostatní tě povedou porodní asistentky:-)
Pa H+L 3 měsíce:-)
Ahojky,
taky mohu potvrdit, že spousta věcí je jinak, než si člověk představuje. Já byla ráda, že jsem lítala do sprchy a na balon, a při samotném tlačení jsem ležela s nohama nahoře a byla jsem ráda, že je malá v pořádku venku.
Peťula + Julinka 10 dní
Ahoj!
z vlastni zkusenosti doporucuju na samotny porod moc nemyslet a neplanovat si ho. Spis si jen zjisti, co vsechno mas mit do porodnice a hlavne se soustred na to,co bude potom - kdo ti bude pomahat doma, jestli mas pro miminko opravdu vsechno atd. U porodu si totiz rekne sama priroda, jak to bude probihat a tvoje plany jsou uplne na nic
Ja jsem se cely tehotenstvi psychicky i fyzicky pripravovala na porod (kteryho jsem se desila) a nakonec to bylo uplne jinak a bylo to krasny, i kdyz to bolelo a trvalo dlouho. Az potom jsem zjistila, jak malo jsem se pripravovala na zivot s miminkem doma a prvni dny a tydny byly tim padem opravdu krusne ![]()
A.
ahojky holky chtěla bych se zeptat mám občasné bolesti v podbřišku a je mi jako bych měla dostat menstruaci nevíte jestli je to blížící se porod???díky za odpověď ![]()
@Olina 22 píše:
ahojky holky chtěla bych se zeptat mám občasné bolesti v podbřišku a je mi jako bych měla dostat menstruaci nevíte jestli je to blížící se porod???díky za odpověď
A v kterém si
Jestli už máš budeš mít termín je to možné. Můžou to být poslíčci. Počkej ještě jestli se bolesti budou stupńovat, jestli to budou bolesti napřed po 15,10 minutách Tak rodíš ![]()
@Olina 22
Já jsem necelý týden před termínem a takhle mě břicho bolí už 2 měsíce a pořád nerodim
takže nevím…
Myslím že to budou poslíčci, ale přesto všechno se sleduj a hlídej si čas kdy jsou bolesti silnější. Kdyby šlo o porodní bolesti, tak ty jsou pak pravidelné, třeba po deseti nebo pěti minutách. Já jsem měla všechny porodní bolesti hned po pěti, ale rodila jsem až po dvaceti hodinách.Ty samozřejmě můžeš porodit i za čtyři hodiny, já patřím vždy mezi vyjimky ![]()