Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, tak už se pomalu připravuju na porod a pár věcí mě neleze do hlavy.
1. Chci rodit na Obilňáku, stačí s manželem absolvovat prohlídku kterou pořádají za 200Kč? Jak se v téhle nemocnici staví k porodnímu plánu?
2. Ráda bych rodila v dřepu, nebudou s tím v porodnici problémy? Jak provede asistentka nástřih, když bude nutný? Nechápu jak tam bude vidět, když budu dřepět a mít zadek skoro na zemi. Rodili jste někdo tak?
3. Chtěla bych nechat dotepat pupeční šňůru a mít hned po porodu miminko na břiše, ale nevím jestli je to v téhle poloze proveditelný. To mi dají miminko do náruče, když budu dřepět?
4. Můžu mít při porodu poprsenku? Obyčejnou, bez kostic, strašně mě bolí prsa, když ji nemám. Vím, že mi to bude v tu chvíli asi ukradený, ale pokud ji nebudu mít, nebudu se cítit ve své kůži.
Tak to je asi zatím všechno, děkuji.
ahoj.Tak s Obilňákem ti neporadím.
Co se týče podprsenky myslím,že není důvod proč bys ji nemohla mít.
A ta poloha -já myslím,že když se řekne rodit v dřepu je tím myšleno trávit tak porodní bolesti a kontrakce,ale na vyšetření si budeš muset stejně lehnout,měli by tě nastřihovat budeš si muset taky lehnout a závěřečná část porodu podle mě proběhne stejně vleže…já si to tak aspoň myslím.
Kontrakce budou nejspíš takové,že ti bude všechno jedno uvidíš.Taky sem myslela,že nejpohodlnější poloha bude pro mě na čtyřech.To sem se teda spletla.Byla sem ráda,že ležím.
Podle toho co sem si prožila už vím,že na porod se nedá nijak zvlášť připravit nakonec je všechno úplně jinak.Ta bolest mě prostě úplně ochromila.A porodní plán?podle mě je to úplně kničemu.Až porodíš uvidíš…
nezlob se..... ![]()
Nejlepsi je travit bolesti ve sprse a to ti bude asi neprijemne v mokre podprsence ![]()
K tý sprše, myslela jsem si, jak tam budu s těma svejma křížovejma spokojená a nakonec jsem ve sprše trpěla víc, protože se nedalo najít správnou polohu, která by vyhovovala. Takže paušálně to říct nejde.
Jinak myslim,že by bylo lepší mít podprsenku sundanou…
Já rodila v dřepu - prvních několik tlačení, ale protože hlavička byla vidět a pak trošku zase zajela, i já nakonec také ulehla a nastřihli mě a v tu chvíli byla malá venku…
Asi jsem kápla na super PA, sama mi to navrhla a byla také v dřepu a pořád pode mě koukala - jak to probíhá. Říkala, že to má u prvorodiček vyzkoušený a že je to super, protože pomáhá zemská přitažlivost.
Podprsenka záleží podle mého názoru jen na tobě - pokud se v ní budeš cítit OK není důvod ji nemít - i když já po sprše rodila skoro úplně nahá a bylo mi to úplně šuma fuk.
Hodně štěstí!
Nepřihlášená Míla +Danielka 26 dní
Ja jsem ve sprse sedela na zidli a vubec se mi nechtelo ji opoustet ![]()
kamarádka rodila na porodní stoličce-sedí se na speciálně tvarované stoličce, za záda ji dali polštář a můžeš bý opřená buď o manžela nebo ona byla opřená tuším o vanu, celý porod proběhl v téhle poloze i nástřih a nemohla si to vynachválit.
úplně stejné otázky jsem měla já. Sice ne třeba o podprsence ,ale tak nějak podobně. Uvažovala jse m taky o Obilňáku, ale jsu z jinýho města, tak nakonec „zvítězila“ blízká vzdálenost do místní porodnice. Taky jsem měla představu o porodu v dřepu, že nechcu do vany ani do sprchy atd apod. Měla jsem i napsaný porodní plán, jak nám bylo v kurzu této porodnice řečeno, že může být. Akorát jsem si s tím personál popudila proti sobě. Kdyby tzam nebyl manžel, asi by mě sežraly. Porod stejně probíhal (respektive nepostupoval) úplně jinak. Že mi nevyhovovala voda jsem sice odhadla správně, ale kupodivu mi nevyhovoval ani míč - měli moc velkej a i jiný věci. V životě by mě nenapadlo, že nakonec skončí m u císaře. Než k tomu došlo, tak mi fakt bnylo jedno i to, že tam furt lítala uklizečka a že je vše jinak…
Fakt si moc neplánuj, buď hlavně v klidu. Určitě se tam běž na všechno dopředu zeptat. Podívej se tady na seznam porodnic, tam určitě budou reakce na Obilňák. Myslím, že informace nemusí zškodit, pokud se ovšem k něčemu moc neupneš.
Ať to dobře dopadne a zdravé miminko přeje
Ahoj,
dopředu si asi opravdu jen těžko určíš co ti bude u porodu vyhovovat nejvíc. U každého je to jiné a individuální. Já jsem si myslela, že třeba využiju balón, ale v tu chvíli při bolestech jsem na to neměla ani pomyšlení. Nejlíp mi bylo ve dřepu s roztaženýma nohama. Nebo jsem posedávala na porodním vaku. Chtěla jsem na něm i porodit, ale to mi bohužel nedovolili. Ale nakonec se druhá doba porodní protáhla takže asi bylo lepší, že jsem ležela. Teda pololežela.
Však uvidíš sama co v tu chvíli ti přijde jako nejpohodlnější.
Jo a ve sprše jsem vůbec být nechtěla a to si většina mamin pochvaluje.
Přeju ti ať vše zvládneš bez komplikací.
Andrea
Ahoj Popilio, nemám nové informace, rodila jsem na Obilňáku před 4 lety, ale věřím, že k horšímu se to nezměnilo takže: - kurz jsme absolvovali s manželem také, dozvěděli jsme se spoustu informací i konkrétně ty na které se ptáš, takže bude určitě přínosem pokud na něj půjdeš(te), opravdu informace byly na tomto „kurzu“ vyčerpávající, přes potřeby které máme nachystat pro sebe, pro mimčo, vysvětlení průběhu porodu, epidurál, vybavení které je k dispozici (stolička,balon…), porodní plán, informace ohledně klistýru, nástřihu, strava v šestineděli…prostě všechno, PA která tuto přednášku vedla byla opravdu vstřícná a odpovídala na všechny kladené dotazy, kurz byl zakončen prohlídkou porodních boxů. Myslím, že se svými požadavky jim tam jako exot připadat nebudeš, když nám tyto věci (rodit na stoličce…)sami nabízeli. Ovšem počítej s tím, že ať máš plán jakýkoli, jakkoli si průběh porodu naplánuješ, v okamžiku kdy k porodu dojde se můžeš cítit a chtít situaci jinak…tak krásný zbytek těhu a zravé mimčo. Iva
Ahoj Popilio,
můžu se zeptat co tě vede k tomu, že chceš rodit vedřepu? Já před porodem vůbec neměla jasno jak rodit, prostě jsem si nedovedla dopředu představit, co mi bude vyhovovat. Byla jsem rozhodnutá vyzkoušet co bude k dispozici až při porodu. A nakonec jen pohled na všechny ty pomůcky mé bolesti jen zhoršoval. Skoro celou dobu jsem jen ležela a občas zašla do sprchy. Porod se zkomplikoval, takže jsem byla pořád připojená k monitoru a tak ani jinou polohu jsem volit nemohla a bylo mi to šumafuk, protože vleže to bylo fakt nejsnesitelnější. Nejdůležitější je opravdu zůstat v klidu a poslouchat PA a lékaře.
Přeju krásný a rychlý porod ať už jakékoli poloze ![]()
Ahojky
s manželem nemusíš absolvovat nic, ale můžeš:o) stačí - pokud jsi porodní sály na Obilňáku neviděla tak bych doporučovala si je prohlídout abys věděla do čeho jdeš (tím nemyslím že je to hrůza ale já osobně měla lepší pocit že vím jak to tam vypadá). Porodní plán jsem sice měla ale nikomu jsem ho nedala - vše probíhalo ústně - snaží se vyhovět
S tím dřepem … myslím že s tím by problém být neměl… s nástřihem neporadím. Neupínala bych se tak moc na nějakou polohu porodu, jelikož ta se může změnit - já si myslela že budu rodit na ribstoli, taky v podřepu - nakonec jsem byla ráda že můžu bejt furt ve sprše… a jelikož šlo o vyvolávaný porod a já měla z těch tablet 40tku horečku a blila jsem jak alík tak jsem byla nakonec vděčná za epidurál a za to že můžu ležet…
Dál moc neporadím, jelikož mě nakonec dělali akutního císaře.
Ta podprsenka - jo myslím že jo - já teda neměla nic, protože jsem byla furt ve sprše…
Tak bezproblémový porod, zdravé dítko a spoustu místa pro improvizace v porodním plánu
Ahojka, většinou tu už padly odpovědi-taky se přikláním k tomu, mít třeba jen rámcovou představu a ostatní se uvidí až při porodu.
Každému vyhovuje něco jiného, mně pomáhalo furt pochodovat, pak ve sprše na balónu to bylo taky fajn.
Rodila jsem na porodní stoličce, což je pohodlnější alternativa dřepu-nemůžu si vynachválit. Stran nástřihu, dá se provést asi i v té pozici, ale záleží na šikovnosti PA. A prý se tak často ve vertikálních polohách nedělá. Já jsem se bez něj obešla abyla jsem bez poranění.
Jo a mimčo mi dali podržet ještě na stoličce, bez problémů. A rodila jsem úplně nahatá, neb jsem vylítla z vany a přeběhla v miniručníku na porodní box, po nějaké košili jsem ani nevzdechla;-)
Hodně štěstí přeje
Jazzi a Matýsek