Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj,
mám pár dní do termínu porodu a přijde mi, že čím víc se to blíží, tím více jsou všichni kolem mě nervózní a „ucvrknutí“ z miminka. Mám pocit, jako bych měla porodit mimi všem ostatním, jenom ne sobě. Nevím, jestli si to okolí neuvědomuje, ale podle toho, jak o tom všichni mluví mi přijde, že by se k nám nejraději po porodu přistěhovali a starali se o prcka všichni ostatní, jen ne já a přítel.. Mám prostě pocit, jako by mi ho chtěli všichni ukrást :/. S mamkou jsem se dneska pohádala, když jsem jí řekla, že až se prcek narodí, včas se to dozví, tak na mě vystartovala, že to vlastně vůbec vědět nepotřebuje a pod. Čekala totiž, že mě „píchne“ a hned jí budu volat, že rodím
. Tak jsem se jí snažila vysvětlit, že nechci všechny zbytečně plašit a mít pak od každýho stopadesát nepřijatých hovorů, páč můžu taky rodit třeba celý den. Nikdo to nechápe. Musím říct, že mám větší nervy z toho, že si moje první dítě vůbec neužiju, protože se o něj všichni poperou, než z porodu.
Měly jste to taky tak? Nejvíc mi asi vadí, že se mě nikdo nezeptá, jestli to tak chci nebo jak to chci, ale každý mě staví před hotovou věc. Všichni jsou natěšení, jak budou prcka vozit v kočárku, jak k nám budou každý den chodit a podobně, ale nikdo se nezeptá, jestli může. Všichni se zvou do porodnice, naši počítají i s tím, že mě s miminkem odvezou z porodnice domů. To je jako nenapadne, že bych ráda opustila porodnici jen s přítelem? Že si tu chvíli chci užít? Jsem sice pod vlivem hormonů, ale tohle je opravdu moc. :/
Mila zakladatelko…proste ber to tak, ze se na miminko vsichni tesi, proto ty prehnane reakce vcetne Tve maminky.Jsi prece jeji dcera, tak chce byt v teto situaci s Tebou, podporovat Te a pomahat Ti…Je to mama. Pokud Ti to vadi, neni nic jednodussiho, nez to rict… Ja treba uplne take nenavidela, kdyz jsem prisla z porodnice a kazdy se k nam zval domu, jeste, kdyz je clovek napumpovany hormony… Proste jsem vsem na otazku, zda mohou prijit rekla, ze po sestinedeli je rada uvidim. A byl klid… A pokud jsou vsichni nateseni, jak budou prcka vozit v kocarku, atd… Mohu rict, ze to nadseni rychle utichne… Kazdopadne ted jsem moc vdecna, kdy mi toho prcka do toho kocarku nekdo nezme a ja mohu na chvili odpocinout a zrelaxovat…
@vlezdo.prdelka já vím, že se všichni těší, ale musí pochopit, že se samozřejmě těším i já a přítel. A že to bude jen naše dítě, o kterém budeme rozhodovat jen my a vychovávat ho budeme jen my. A podle všeho si to nikdo nemyslí
.
V klidu, všechny ujišťuj, že jim dáš vědět hned při odjezdu do porodnice a v pravidelných intervalech je budeš informovat, jak to probíhá…a pak si odjeď v klidu poroditjen s partnerem a rodině pak pošlete sms ![]()
a předem se domluvte s tatínkem, koho pak budete jako návštěvu a koho slušně odpálkujete (Jsem unavená a nechci, aby mimino něco chytlo, ozvu se vám), ať vás pak příliv obdivovatelů nezaskočí ![]()
To ti nezavidim. Naši se taky tesili na miminko a když jsme dojeli domu, tak se nám do soukromí rozhodne nikdo nemichal. Ani bych to nesnesla. Navstevujeme se tak nějak normálně. Rozhodne jsem tu neměla denodenne někoho na návštěvě a už vůbec ne cizí, to bych nesnesla a nesnesu doteď. Jak si to zaridis, tak to budes met.
@Veverkaaa zakladatelko, musíš být asertivní. A to od začátku a hodně. Návštěvy po porodu klidně posílej pryč - ty nevyžádané. Minimálně měsíc po porodu máte právo na absolutní klid, pokud si to tak budeš přát. Ideální je nikoho nezvat a pokud i přesto přijde, ani ho nepouštět dovnitř. Pokud někdo nerespektuje šestinedělí, je to pěknej buran a to se týká i rodiny, pokud to tak chceš ty.
Třeba to nakonec po porodu uvidíš jinak. V každém případě je to jen a pouze na tobě.
Tak přesně takový pocit mám u tchyně, když má už doma sehnanou i postýlku a vypráví mi, jak už na půl roce tam prcek u ní bude dávno spát přes noc. Mám pak pocit, že mi ho chce brát. Ale manžel jí to řekl, tak se trošku krotí. Ale stejně to vypadá tak, že ona se chystá mi dítě ukrást už po příjezdu z porodnice. Ale to bude moje miminko, ona už si svoje dvě vychovala a teď je zase řada na mě. Jinak ostatní respektují, že to bude moje a ne jejich dítě.
Chacháá, to znám velmi dobře. A víš co na to pomohlo? Začít zazvčas nastavovat hranice a určovat pravidla. V prvé řadě si určíte vy dva s přítelem co chcete a co vám bude vyhovovat a ostatní se tomuto plánu musí přizpůsobit, pokud nepřizpůsobí, jejich problém. Proč by ses měla nervovat ty?
Radím udělej si to po svém. Dodneška mně štve, kolik lidí se mi samopozvalo do porodnice, i neohlášeně a kolikrát se mi někdo pozval domu. Byla sem z toho akorát naštvaná a unavená(byla sem po císaři).U druhého to bude jinak. V porodnici nechci nikoho, nepozvaným návštěvám neotevřu a každou ohlášenou si pořádně rozmyslím…
U porodu neni nic jednodussiho nez vse odkyvat a pak poslat zpravu, ze je dite na svete. Pokud jde o navstevy, tak treba ja jsem mela u obou deti mamku necely tyden na navsteve, aby mi pomohla, uvarila atd. Bylo to super. Rozmysli se, co by ti vyhovovalo.
My máme takové v rodině ze strany mojeho a není o co stát. Pozvali se sami do porodnice, prepadovka, hrůza. A pak dojeli na prepadovku par dni po tom, co sme dojeli dom. Dojely 2 auta! Zrovna sme dělali dřevo, mimi spalo v kocaru, tak se dlouho nezdrzeli. Ja ty návštěvy úplně nenavidim, ale naštěstí nejsu jedina (už sem myslela, ze su divná) ![]()
@Veverkaaa jeje ja to mela a mam stejne. A male je 11m
. Je proste nase a popravde, mne vozila 1× jedna babi a 1× druha. Potom jen spolecne se mnou, proste to vozeni nepotrebuji. Ale mala je mooolc hodna, spava, takze neni duvod k nejakemu hlidani. A navic, my nejsme proste ti rodice, kteri chteji travit cas bez ni.
K porodu…vsichni u nas se chovali stejne. Take jsem se urazela, palkovala mamku i tchyni, nakonec to bylo takto…bolesti jsem mela od vecera na den matek, mlcela jsem, v 5 rano druhy den jsme jeli do porodky, asi v 10 jsme napsali sms, ze jsme tam a ze se nam dneska narodi dceruska. Potom ti reknu, ze te mobil nezajima. Vypla jsem zvuk a videla ho az druhy den, takze pokud nekdo psal, mel smulu. Muj mel tel take bez zvuku a sem tam odepsal, ze jsme ok a potom v 8 vecer jen podal info, ze jdu na cisare. Pak v 11v noci jsme poslali z pokoje sms, ze se mala narodila. Mela jsem nadstandart, takze tam muj mohl byt porad, s navstevama jsem teda pocitala, ze se budou chtit podivat. Druhy den dopoledne jsem se zbrchavala, pak dosla po obede mamka a tatka, odp. tchani. potom druhy den myslim babicky, pak nekdy dve kamaradky nejlepsi. Ty jsem si ale pozvala. Mamky mi nosily polevky a sunku, vsechny navstevy po pul hodine vzdy odesly, jen teda tchyni vzdy museli vyhazovat. Ta chtela chodit denne, ale pak jsme ji rekli, ze ne, ze kdyz tak ob den. Ona totiz bydli hned vedle nemocnice. Po prijezdu domu v sobotu nikdo u nas nebyl, domu jsme jeli jen s manzelem. Tmen ale zaridil uvitaci vybor
pred porodkou, jak me pousteli, stala tam nase rodinka a kazdy mel kyticku a pogratulovali nam zdravi. Bylo to nadherneeee!!! Deset minut a slus. Potom hura domu a tady darecky od kamaradek a manzela. Potom v nedeli prijeli na 20minut odp. tchani a v pondeli nasi. Ti se potom tak nejak po 4 dnech stridali a vozili nam jidlo. Kamaradky a jine jsem tady mela az po 5ti tydnech nejak. A to treba jen jednu navstevu za tyden. Takze nakonec dobre…ono te to pak samotnou doma ani bavit nebude a rrada miminko ukazes. Dulezite je, aby nikdo neocmrdaval dlouho. Proste jen kukl, pokecal a jel.
Neboj, myslim, ze vetsina maminek ma stejne pocity. A k vozeni…vsichni videli, ze to nepotrebuju, kdyz mi mamka rekla, nemam si malou vzit ven a ty odpocin? Rekla jsem ne, ja umim odpocinout i sni, takze neni treba. Tchyne chtela take furt vozit, ale rekla jsem ji to same, ze hlidani je zbytecne a hotovo. Takze se radeji ani nepta. Jen mi ted kdysi rekla, ze kluky od roka davala i na noc k babi, tak to jako melo byt nenapadne na me…
, tak jsem ji rekla…nooo, to jsi dobra, kazdy to ma jinK, my malou dame nejdrive az ji budou tak 3 a to se jeste uvidi
. Tak vykulila oci a zmlkla. Jen at vido, jak to my v hlave mame a ze jako nehrozi, ze ji rocni miminko dam. Kdo si chce davat na hlidani, at dava, my to nejsme
. Neboj, vy jste rodice, vy urcujete pravidla.
@zulitvi píše:
Tak přesně takový pocit mám u tchyně, když má už doma sehnanou i postýlku a vypráví mi, jak už na půl roce tam prcek u ní bude dávno spát přes noc. Mám pak pocit, že mi ho chce brát. Ale manžel jí to řekl, tak se trošku krotí. Ale stejně to vypadá tak, že ona se chystá mi dítě ukrást už po příjezdu z porodnice. Ale to bude moje miminko, ona už si svoje dvě vychovala a teď je zase řada na mě. Jinak ostatní respektují, že to bude moje a ne jejich dítě.
Boze ty tchyne jsou Fkt na sekeru. Moje kdysi rekla, ze si sezene kocarek, at tam mala muze spat na balkone
. Jsem ji napsala, ze si myslim, at neutraci, ze na to, ze dojedeme 1× za tyden tak muze byt ve vajicku a potom uz spavat tak casto nebude. Haha…si asi myslela, ze se frekvence navstev zvysi nebo co.