Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, prosim mate nekdo skusenosti s porodem v Nemecku? Zajima me co se tyce pak potrebnych papiru a vyse rodicoyskych prispevku zatim beru kindageld na 1 dite a neim jak je to u druheho. Dekuji za vase odpoedi
Ahoj, ja mam.
co se tyce papirovani, tak potrebujes overene preklady tveho rodneho listu, manzelova ci pritelova rodneho listu a oddaciho listu. Apostillu jsme nepotrebovali. U prvniho ditka mi to zaridili v porodnici a rodny list pak dosel postou, ale u druheho jsme sli domu driv, tak to manzel na urade zaridil osobne.
jak je to s pojistovnou si uz nepamatuju, ale myslim ze si to pak reknou.
jste oba cesi? pak budes muset zaridit cesky rodny list - pres ambasadu, nebo osobne v cr.
Napisu vic, ted se mi syn zbudil. Kdyztak se ptej.
rodicak pokud jsi nepracovala v nemecku je asi 300 euro.
Plus dostanes jeste dalsi kindergeld. ten je tusim o par euro vic.
Rodila jsem v Nemecku 2×. V nemocnici jsem ukazovala jenom muj pas a zdravotni kartu. Kdyz se dite prihlasuje na Standesamt, tak je toho potreba o neco vice.
U duheho ditete budes dostavat taky Kindergeld plus jeden rok Elterngeld.
Me ceka v Nemecku treti porod v cervenci.
Dekuji a ten elterngeld je rodicak? A proc se to pobira jenom rok? to tuhle dobu pobirani penez urcioni, dekuji moc za odp.
@Janka19 jo je to elterngeld…jo je to jen 12 mesicu - proste to tak je, nikdo nema tak kralovsky dlouhej rodicak, jako je v cr. Muzes mit jeste 2 mesice navrch, ale na ty nastupuje otec.
Manzel je cech a ja jsem slovenka ale bydlela jsem taky v cr, co se tyka zdr. pojisteni tak to sme zrusili a pobyt taky takze v cr uz nic nemame. A proc myslite ze budu muset vyrizovat cesky rodny list kdyz sem rodila 1syna v cr a jsem sloe nka tak mi dali na vybranou zda bude mit jedno obcanstvi nebo jedno tak sem si vybrala ceske a vyridili jeden rod.list
Aha tak to taky jde a kolik jste pobirala do hromady i s kindergeldem jestli to neni moc osobni otazka ![]()
Ahoj, kindergeld je na 1.dite 184,– na 2.dite taky. na treti 190,– na 4.dite 215 a pak uz se to nezvysuje. takze dostanes 368,– plus asi 300,– elterngeld. jeste se da zazadat o kinderzuschlag -podle toho, kolik manzel vydelava a wohngeld.
Dekuji moc za rady, a co je jeste ten kinderzuschlag, a je pravda ze v 8 mesici se vyplaci nejaky prispevek prej 1000eur na vybavicku