Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojky všem!
Píšu za kamarádku, která asi před měsícem rodila v Benešově a ke konci porodu byla strašně vysílená a nebyla schopná spolupracovat. Přišly na řadu kleště. Vytáhli ho, malej byl ok.
Ale za 24 hodin dostal strašný záchvat a praskla mu cévka v hlavičce. Takže krvácení do mozku. Ihned podstoupil 2 operace. Po měsíci různých převážení do nemocnic atd. si ho konečně mohli vzít domů. Doktoři neví, zda bude mít následky. Nemusí se projevit hned.
Zatím se jeví ok, ale prý to nemusí nic znamenat. Manžel kamarádky chce doktory žalovat.
Moje otázka zní, zda za to mohou doktoři a ty kleště a nebo zda víte o někom, komu se to stalo? Že to prostě byla „náhoda“?
Děkuji.
Ach jo, kdyby u porodu spíš spolupracovali zdravotníci s rodičkou, tak by k tomuto vůbec nemuselo docházet
Zkušenost nemám, jenom moc přeju, ať je prcek ok. Kamarádce kluka tahali vexem a měl díky tomu v hlavičce hematom, museli ho pak hlídat, ale nakonec následky nemá.
Starsi syn sel taky vexem. Ale na obranu doktoru musim rict ze se me ptaly zda s tim souhlasim i manzela (ja si to pamatuji jen matne0. Ale nebyt toho tak by to asi syn neprezil. Mel malicky hematon na hlavicce, ale ten do tyden zmizel. Nikde jsme sledovani nebyli a hlidat jsme nemuseli. Nasledky nema..
Neporadim zda to muze byt tema klestema nebo nahoda. Muze to byt oboje, pochybuji ze se zjisti pravda
Doufam a drzim palce at je maly v poradku. ![]()
@Ya-ya píše:
nebyla schopna spolupracovat a co meli jako doktori delat dle jejiho manzela?![]()
co měli doktoři dělat? třeba předejít tomu aby se dostala do takovýho stavu? Já do dneška vidím svůj zpackanej porod, kdy mě nechali 36 hodin se týrat a pak to stejně skončilo sekcí, kterou už jsem vyžadovala po 24 hodinách, protože jsem prostě nemohla. Přistoupili k tomu až když už jsem nebyla schopna komuniovat, postavit se na nohy, prostě nic.
@ZuzkaLj spoluležící v porodnici taky odmítla ke konci porodu spolupracovat. Malého tahali vexem. Pokud vím, následky nemá. Hned druhý den ho brali na utz hlavičky, vše bylo ok, i ty otlačeniny z vexu se daly brzy do pořádku. Snad je to jen blbá náhoda
Snad bude prďolka v pořádku.
@ZuzkaLj Nějak nechápu, co chce manže řešit. Rodička byla vysílená, dítě v porodních cestách a předpokládám, že potřebovalo ven. Co jiného než kleště nebo vax? Ano klešťový porod je rizikový, proto se k němu pro srandu králíkům asi nepřistupuje.
By mě zajímalo, co by manžel kamarádky dělal, kdyby se na paní zdravotníci vyprdli a nechali ji jen tak bez zásahu. Žaloval by je za přidušené nebo dokonce mrtvé dítě?
Ono se to od pocitace strasne lehce radi a komentuje ale kdyz je clovek na sale je to neco uplne jineho.
Příspěvek upraven 14.02.16 v 21:17
Tak mohl mit cevku uz nacatou, a tema klestema se to jen dorazilo, nebo to prehnali, nevim co znamena nespolupracovala, jestli fakt nemohla nebo doktori byli neschopni a nepodporovali ji vcetne manzela, jako ja chapu, ze je vzdy lepsi na nekoho ten prusvih hodit, ale dite nemuselo byt zive taky vubec. Nekomu date facku a prezije, nekomu date facku, rupne cevka a v tu ranu bude mrtvej, nebyl by to jediny pripad, ted by se meli soustredit na poradnou neemocnici, kde ho budou pozorovat, delat zakroky atd a pak az resit soudy, pokud to dopadne blbe, jelikoz ty pockaj.
@ZuzkaLj píše:
Ahojky všem!
Píšu za kamarádku, která asi před měsícem rodila v Benešově a ke konci porodu byla strašně vysílená a nebyla schopná spolupracovat. Přišly na řadu kleště. Vytáhli ho, malej byl ok.
Ale za 24 hodin dostal strašný záchvat a praskla mu cévka v hlavičce. Takže krvácení do mozku. Ihned podstoupil 2 operace. Po měsíci různých převážení do nemocnic atd. si ho konečně mohli vzít domů. Doktoři neví, zda bude mít následky. Nemusí se projevit hned.
Zatím se jeví ok, ale prý to nemusí nic znamenat. Manžel kamarádky chce doktory žalovat.
Moje otázka zní, zda za to mohou doktoři a ty kleště a nebo zda víte o někom, komu se to stalo? Že to prostě byla „náhoda“?
Děkuji.
To přece takhle nejde říct. Nikdo z nás u toho nebyl, nevíme, jak to přesně bylo. Pokud už neměla sílu, tak přeci bylo potřeba děťátko nějak dostat ven. Každý porod je jiný. Snad bude maličký v pořádku. Tyhle diskuze nemám moc ráda. Oni to ti zdravotníci taky namají jednoduché.
Jasný. Děkuji všem za odpověď. Vím, že jsme u toho někdo nebyl. Císaře jí dělat nechtěli, a pak už na něj bylo pozdě…
Já si právě také myslím, že to chyba doktoru není, myslím ten záchvat z prasknuté cévky.
Ale určitě je jejich chyba, že toto dopustili. Že se dostala do toho stavu, kdy už byla tak hotová, že nebyla schopná spolupracovat… Skoro nikde ve světě se toto nedělá (myslím ty kleště). To je jako jako skákání po břiše… Což je taky totálně mimo! Někde ve světe je to dokonce zakázané…
Jako já u porodu taky zažila jednu asistentku, která byla totálně mimo a říkala nesmysly. Když je ženská prvorodička, tak slepě všem věří…
@Pam12
Přesně tohle si myslím, že byl ten problém…
Já konkrétně taky trpěla jako pes, ale nakonec jsem to dotáhla do konce…
Také jsem měla porod kleštěmi a vše ok. Tezko říci jak to doopravdy bylo, zase pokud nespolupracuje tak co mají dělat, čekat až se rodicka rozhodne spolupracovat?
@Aishenka
Jasný, ale když už je tak mimo, že to prostě nejde? Něco jiného je, kdyby hystericky řvala… to je porodní šok, to měla moje sestřenka, a tam ho tahali vexem. A to chápu, neměli na výběr. Nespolupracovala vůbec, ale byla tam krátce, takže sílu měla.
Jenže tady to je něco jiného…
@ZuzkaLj to bylo právě myšleno spíše ironicky, myslím tu větu, že doktora měli čekat až se rozhodne spolupracovat.. Asi takhle, žalovat zkusit můžou, osobně bych žádnou žalobu nepodávala, ale každý jsme jiný..
Naše malá také byla vytažená vexem protože měla šnůru kolem krku a ta jí tahala zpátky a už se dusila. Nikdo se mě na nic neptal prostě to udělali, protože vím že jsem podepisovala papír předem že s touhle možností souhlasím kdyby nastal problém. Nikoho za to nesoudíme jsme za to rádi že je malá zdravá a chytrá holčička, protože za čas byla reportáž o malé holčičce, která měla úplně stejný průběh porodu jako my jenže tu vytáhly pozdě a vůbec nevnímala a nakonec stejně umřela
Jen se divím že použily kleště. Někde jsem slyšela že je právě nahradil ten vex, že je to šetrnější.