Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojte holky!
Před 2 měsíci jsem porodila syna, bohužel mi museli pomoci vexem. Chci se zeptat, zda některá z vás má podobnou zkušenost…jak jste se hojily. Nemám na mysli nastřižení. Ale stále cítím - hlavně po námaze - dole v oblasti močové trubice - bolest jakoby namožený sval. Zdá se mi to už docela dlouho. Děkuju.
No já jsem asi pět týdnů cítila šílenou bolest ve stydké sponě, měla jsem ji rozestouplou, protože malá měla skoro pět kilo… takže to byla jediná bolest po porodu vexem, nastřižená jsem nebyla, ani šitá, a jinak mě nic víc nebolelo… bolelo to hlavně, když jsem chtěla třeba zvednout jednu nohu, obléct si kalhoty nebo ponožky a při chůzi a při nějakém větším pohybu nebo delší činnosti… naštěstí to přešlo, jen jednou na mě malá skočila, když jsem ležela na boku a ona mi na skočila na kyčel, tak pak jsem to celý den vnímala bolestivě, na druhý den to odeznělo…
Bolelo mě všechno a hrozně, po porodu jsem byla natržená až na zadek, dva měsíce po porodu jsem nemohla sedět jinak než bez kruhu, ještě dlouho po porodu jsem to cejtila… ![]()
@JayLee píše:
Holky asi blbá otázka ale co to je porod vexem?![]()
![]()
zvonem
Hojila jsem se dobře, ještě v den porodu jsem bez problémů seděla, za týden už jsem bolesti necítila a to malá měla 4kla. Vex mě zachráníl před císařem
Taky jsem neměla žádný extra problém, hojila jsem se dobře. Bez kruhu jsem si sedla asi za 2 týdny, ale do konce šestinedělí bylo všechno úplně v pořádku.
@Regina Hero píše:Regino, díky za tvůj příspěvek
No já jsem asi pět týdnů cítila šílenou bolest ve stydké sponě, měla jsem ji rozestouplou, protože malá měla skoro pět kilo… takže to byla jediná bolest po porodu vexem, nastřižená jsem nebyla, ani šitá, a jinak mě nic víc nebolelo… bolelo to hlavně, když jsem chtěla třeba zvednout jednu nohu, obléct si kalhoty nebo ponožky a při chůzi a při nějakém větším pohybu nebo delší činnosti… naštěstí to přešlo, jen jednou na mě malá skočila, když jsem ležela na boku a ona mi na skočila na kyčel, tak pak jsem to celý den vnímala bolestivě, na druhý den to odeznělo…
Rodila jsem vexem 2011. Bohužel jim vex nešel zavést, takže poranění byla velká, šití přes hodinu, transfuze… Jizvu po šití jsem cítila půl roku, hlavně po vnitřním šití. Jiné problémy jsem neměla. Co popisuješ mi přijde spíš jako důsledek tlačení a jak mimino prostupovalo, ne důsledek vexu. Já měla problémy s kyčlemi, nemohla jsem je dát při cvičení do polohy, v které jsem rodila(jakoby kolena přitáhnout k bradě). Už jsem chtěla k fyzioterapeutovi, ale pomohla jízda na kole. Určo doporučuji to řešit. Moje kamarádka léčila klouby a kosti po porodu skoro rok - rehabilitace..
Já měla VEX a nebolelo mě nic, měla jsem minimální poranění, seděla jsem hned v pohodě
Taky museli mojí holčičce pomoci ven vexem.
Budu mít asi blbý dotaz
ale proč to tak muselo být?
Bylo to tím, že měla špatný monitor a museli ji rychle vyndat ven a právě díky zvonu se to povedlo? ![]()
@zvědavá borůvka ahoj, ja si myslim ze vexem to berou aby se to urychlilo.Me malou taky brali vexem protoze jsem ji nemohla vytlacit a byla jsem trosku hysterka, tak aby mi to urychlili ![]()
Me taky uz uz chteli brat malyho vexem, protoze tam byl sprajckej hlavickou, ale nakonec jsme to polohama srovnali ![]()
Byla jsem na sale 5 hodin…
Asi ano.. Kamarádce tahali vexem, nebyla schopná malého vytlačit a už mu začaly hodně klesat ozvy. Ukázalo se, že měl omotanou (nebo krátkou
) šňůru a nemohl se dostat ven. Jí rozstříhali, v tu chvíli je zajímá dítě. Mojí taky začaly padat ozvy, ale asi už byla dost venku, že stačilo nastřihnout a zatlačit a doktorka jí měla za co chytnout. Tak nějak si to představuju - vex je vlastně zvon, co se přicucne na vršek hlavy dítěte.
Mně brali syna vexem kvůli klesajícím ozvám. Musel rychle ven, ale já ho nemohla vytlačit- dal si ručičku vedle hlavy (jako Superman
).
@zvědavá borůvka píše:
Taky museli mojí holčičce pomoci ven vexem.Budu mít asi blbý dotazale proč to tak muselo být?
Bylo to tím, že měla špatný monitor a museli ji rychle vyndat ven a právě díky zvonu se to povedlo?
U mně to bylo přesně tak. Po 12 hodinách bolestí, z toho 4 hodiny s oxytocinem, takže fakt chuťovka, přestala mít malá ozvy (nebo prostě něco bylo špatně na monitoru, já už byla z těch bolestí celá zblblá, tak přesně nevím). Nastal docela frmol. Ještě jsem nebyla úplně otevřená, ale na asi 3 zatlačení + použití vexu + mi nějaká sestra zatlačila na břicho (což se nesmí
) byla malá na světě.
Mně teda potom nebolelo nic, teda nic výrazně víc nebo jinak než u prvního porodu bez vexu.