Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zdravím všechny maminky!
Mám na Vás velikou prosbu. Studuji porodní asistentku a letos pracuji na bakalářské práci s tématikou porodních plánů. Jsem pro tuto práci nadšená a přesto mě mrzí, když čtu některé negativní příspěvky o chování mých budoucích kolegů a proto se Vás snažím pochopit.
Proto se obracím na Vás, které porod plánují nebo ho již absolvovaly.
Zajímá mě, kolik z Vás mělo vypracovaný plán k porodu, zda se ho podařilo dodržet a pak co Vás vedlo k vytvoření plánu?
Mockrát děkuji za pomoc. Odpovědi mi poslouží pouze k orientaci a inspiraci na vytvoření dotazníku.
K prvnimu porodu jsem pkan mela, prtoze se ale se mnou nikdo nebavil, nedoslo ani k jeho precteni. Sva prani ohledne polozeni ditete na bricho jsem sdelila ustne (slusne, v celyvh vetach, formou prosby), doktorka me ignorovala.
Podruhe a potreti uz jsem poucena zvolila mista k porodu, kde plan neni potreba a pokud dojde na neco s cim nesouhlasim, tak stacilo rict.
Porodni plany povazuju za mezistupen mezi lekarsky autoritativnim pristupem k vedeni porodu a navratu k normalnimu porodu, kde zasahy a chemie nastupuje jen v pripade nutnosti. S trochou stesti nebudou za jednu az dve generace vubec potreba
@PorasisLenka Já jsem por. plán neměla ani ujednoho porodu. Kdybych lpěla na některých detailech, tak bych si ho napsala, mně šlo ale spíš o celkovou atmosféru a vzájemnou komunikaci, k čemuž by mi asi plán nepomohl, to je o lidech. Musím ale říct, že jsem měla štěstí, oba dva porody byly klidné, s minimem zásahů, pokud nějaké byly, tak jsme se na nich domluvili. Personál byl příjemný, milý, nikdo se k nám nechoval nevhodně.
Porodní plán bych si napsala v případě, že by mi přišlo důležité třeba to, kdy se bude stříhat pupečník, jestli a kde/kdy se bude miminko vážit a vyšetřovat, pokud bych chtěla striktně odmítnout nějaký zákrok (monitory, klystýr, nástřih) atp. Já jsem tohle ale moc neřešila.
Nemela, rodila jsem o mesic drive, nedostala jsem se k tomu… Rodila jsem presne tak, jak jsem nechtela, takze dobre, ze jsem s nim neztracela cas
Nicmene o vsem me personal informoval, kde to slo, davali mi na vyber. Na predporodnim kurzu nam pomerne podrobne popsali, jake postupy v dane nemocnici pouzivaji a jake mame moznosti, byla jsem s tim spokojena, nemela jsem duvod sepisovat nic specialniho a vsechna specifika se mnou nejdrive prosli pred porodem (byl vyvolavany, takze byl cas) a pak behem porodu, jelikoz jsem nastesti byla docela pri smyslech.
Nicmene nerodila jsem v CR ale v zemi, kde je normalni moznost volby polohy a spousta dalsich veci (doprovod, pomucky (myslim hudba, aromalampy, masaz, sprcha atd)), standartne se nedela klystyr ani holeni, nenastrihuje se bez duvodu a bonding nepovazuji za neco z 50 odstinu sedi ![]()
@PorasisLenka ahoj, porodní plán jsem měla (krátký, přehledný), „navedla“ nás na to porodní asistentka, která nás vedla na předporodním kurzu (byla to zároveň pracovnice porodnice - současně šestinedělí). prý s plány jsou zvyklí pracovat. upřímně se na to při porodu moc netvářili, automaticky jsem dostala cejch „řešící“ prvorodičky. přesto jsem měla porod krásný a plánem se řídili, dokonce jsem jsem pak mohla přejít v průběhu porodu na jiný box kde byla vana..o všem mě informovali, porod krásný, fyziologický, rychlý..(jen při bondingu nikdo nepřinesl deku, takže mi malou po pár minutách vzali na ošetření, protože v plínce začala prochladávat) nicméně podobný plán ponesu i k druhému porodu.
Porodní plán jsem měla vytvořený jen tak pro sebe v hlavě, písemně jsem ho netvořila. Lékaři a asistentky respektovali každé mé rozhodnutí, resp. vše se mnou prodiskutovali než cokoliv udělali - týkalo se to zjm. klystýru, epidurálu, oxytocinu v poslední fázi porodu, nástřihu hráze, přiložení miminka,..
Jo taky jsem řešila zejména zásahy - epidural, oxytocin, nástřih, přiložení, dotepání pupečníku..
Dostala jsem přímo z porodnice porodní plán ve formuláři, doktoři i porodní asistentky to doporučují vyplnit, zkonzultovat a přinést do porodnice. Připadá mi fajn to aspoň projít a vědět, jaké mám možnosti…jak moc se tím budou řídit, zatím nevím, ale tady člověk musí dát pomalu souhlas i s odběrem krve, takže předpokládám, že se budou snažit ten plán maximálně respektovat. Nicméně žiju mimo ČR…
Porodní plán jsem měla napsaný pro jistotu, plánovala jsem totiž domácí porod. Ten se pak taky uskutečnil, takže PP byl zbytečný. Psala jsem ho proto, že jsem měla o porodu určité představy, které jsem chtěla aby se uskutečnily, pokud by se to v porodnici nestalo automaticky (žádné zásahy, léky, volba polohy, bonding a neodnášení dítěte).
Ahoj, děkuji za odpovědi, ano soihlasím s tím, že Vám porodní plány utřídí myšlenky o průběhu, a ignor ze strany zaměstnanců je pak z důvodu stále stejných přání, ale na druhou stranu plán, který se něčím odlišuje od normálu není vždy vítaný. Osobně si myslím, že vždy je možnost vše probrat ústně, ale může nastat situace, kdy na takové věci není čas a potom je dobrè když si dopředu přečteme Vaše představy. Bohužel zase musím dodat, że v případě, kdy není čas ptát se Vás, jak to chcete, bývá spíše při těch nemilých situacích, při kterých se jedná, tak aby se zajistilo zdraví jak maminky tak děťátka.
@PorasisLenka tak pokud jde najednou o zdraví nebo nedejbože život, tak je jasné, že nějaký porodní plán jde stranou. Bohužel většinou se porodní plán nedodrží i proto že „tak se to tady dělá“, „tohle se u nás nedělá“, „pan doktor by se musel ohýbat“ nebo „by tam neviděl“ „miminku je zima“ „musí se ohřát“ „vy ho držet nemůžete, spadlo by vám“ apod. ![]()
Ahoj, rodila jsem v Hradci Králové. Původně jsem měla teda rodit v Náchodě a porodní plán jsem měla sepsaný právě na tuto malou porodnici, která je více osobnější. Jenomže měli plno. Velice mě hradecká porodnice překvapila, že všechno, co jsem měla v plánu napsáno splnili. Krom teda nástřihu, ten jsem nechtěla, ale nakonec jsem asi ráda
.