Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Chci se zeptat maminek, jaké mají zkušenosti z porodnice v Mladé Boleslavi, co se týče přání rodičky př. přiložení miminka hned po porodu a nechat mu dotepat pupečník a nepoužívání oxytocinu a exprese při porodu. Jde mi o to, zda se to dá dopsat do porodopisu, nebo jestli musím mít nějaký porodní plán sebou, jestli by se mnou vyběhli a byli třeba nepříjemní, nebo jestli se stačí domluvit s porodní asistentkou, která bude u porodu… No hlavně mě zajímá, jestli s některými požadavky nemáte někdo osobní zkušenost?
Doporučuju zavolat do poradny s tím, že chceš s někým probrat svůj porodní plán. Už podle prvotní reakce poznáš, jak sek tomu staví. Pak tam zajít, heslovitě projít co chceš, co nechceš. Pokud se budou kroutit, jeď jinam, třeba do Neratovic, tam s porodními plány umějí a rodí přirozeně ![]()
Kamarádka rodila v MB (už je to teda 4 roky), říkala, že nechce oxytocin a ospověď PA byla, že musí, že bez něj to nejde ![]()
Myslím, že je to zbytečné, hlavně prý nepsat HLAVNĚ ŽÁDNÝ EPIDURÁL, protože nikdy nevíš, jestli si ho nakonec nebudeš přát, já chtěla porodní plán sepsat taky, ale nějak mi to přišlo hloupé…
No nevím odkud jsi, ale do MB bych nejela, a taky jsem tam nejela, můžeš mít štěstí a narazit na těch pár milých lidí, ale jinak je to tam děs!!!
Buď jak bylo psáno do Neratovic, ale vím že pokud mají plno, pošlou jinam, nebo já rodila v Jičíně a musím říct že super, jsou tam vstřícní.
Také dobré ohlasy jsou z Jablonce
Díky za ohlasy, já bohužel v MB musím, nejsme teď pojízdní, navíc mám u sebe syna, takže musím mít blízko babičku na pohlídání, cestovat už nikam nemůžu a porod je pomalu v dohledu. Kdyby to šlo zařídit vybrala bych si Jičín, ale nejde to. Už jsem tu rodila a taky vím o negativních ohlasech, záleží holt dost na personálu, který chytnu. S prvním porodem zpětně spokojená nejsem (ale byl dost dlouhý-takže na konci jsem byla už mimo a jako prvorodička jsem ani nevěděla co a jak, radši jsem se ve všem patlala sama a nikoho neotravovala), proto by mě zajímalo, jestli se to trochu nepohnulo k lepšímu a nebo jestli je s nimi trochu možná domluva, co se týká třeba právě toho dotepání apod. ![]()
Tak jen pokud by někdo tyhle info sháněl, tak jak jsem dopadla já: Co se týká mého druhého porodu, nesrovnatelný s prvním a to jak skvělým přístupem při příjmu, tak na šestinedělí. Asi jsem měla štěstí, že jsem chytla skvělý personál a taky nebylo hodně porodů, takže se mi po celou dobu fakt věnovali. Porod byl rychlejší, ale přítomnost a rady mi fakt hodně pomohli. Co se týče porodního plánu, tohle slovo bych radši nevyslovovala, jsou na něj opravdu alergičtí (zkusila jsem to na kontrole a div mne nevynesla sestra i doktorka v zubech, sáhodlouhé přednášky apod
), ale šla jsem na to jinak, sepsala jsem si na papír o co bych je chtěla poprosit v případě nekomplikovaného porodu (šlo o přiložení mimi a nechat dotepat pupečník, nepoužívat oxytocin a kompresi). V tomhle podání (při příjmu na oddělení) nikdo nic nenamítal, naopak řekli, že přiložení i dotepání je automatické (i přesto doporučuji upozornit předem), oxytocin prý už nepoužívají dávají něco mírnějšího a s kompresí neměli problém. Čili myslím, že domluva možná je, jen je třeba řešit dopředu a nezačínat názvem „porodní plán“, ale mluvit o tom, co byste chtěli v případě dobře probíhajícího porodu. Takže nevím, jestli se něco změnilo oproti předešlým létům, ale i co jsem se doslechla, během posledního roku to šlo markantně k lepšímu a já jsem byla fakt moc spokojená, nechytla jsem ani jednu nepříjemnou sestru, doktorku apod. A to jsme měli trochu problémy s pozdní laktací a s kojením a sestry i doktorka byli moc ochotné.
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.