Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Myslíte že je dobré posílat předem peníze na účet a pak mi pošle zboží?Docela se bojím abych se nenapálila.Jaké máte zkušenost vy?Děkuji za odpověd.
Záleží o jaký obchod a o kolik peněz jde. Maminkám na MMB posílám běžně. Na internetovém obchodě (větší částky) nechávám posílat na dobírku.
Párkrát jsem to udělala na MMB, ale MÁM ČUCH na podvodníky BYCH ŘEKLA
zatím mi zboží vždy přišlo, ale fakt to nedělám často. Z 95% beru zboží na dobírku.Obecně - není dobré posílat prachy předem!
Záleží kde, co a jak? ![]()
Menší částky zasílám předem, u ověřených lidí/eshopů, větší pouze na dobírku ![]()
Tak záleží komu. Jestli někomu přes inzerát, což je asi riskantní nebo přes nějaký Aukro, Mimibazar? To může být taky riskantní, ale tam má člověk aspoň komentáře od jiných nakupujících, jak proběhla akce. Asi nejde o eshop dle příspěvku?
dobírka stejnak nic nezaručí, mohou ti poslat krabici šrotu. ![]()
Dobré to určitě není. Ale trochu asi záleží, kde to kupuješ.
Pokud ti to stojí za to, ověř si obchodníka - prodejce, jaké má hodnocení a pak se rozhodni.
Já třeba docela často nakupuju na aukru, spálila jsem se asi 2×. Moje blbost, naletěla jsem nováčkům s jedním pozitivním hodnocením. Jak jsem stará, tak jsem blbá.
Ale i tam je nějaká garance vrácení peněz při podvodném jednání z druhé strany - tuším, že do 20.000,–Kč.
Ale třeba firmy jako třeba (maxíkovy hračky, matějovský,…) tam se nebojím, jsou ověření, spolehliví, samá +.
S MMB ti neporadím, tam to neznám vůbec.
radúna píše:
Moje blbost, naletěla jsem nováčkům s jedním pozitivním hodnocením. Jak jsem stará, tak jsem blbá.
Jenže kdyby si tohle řekl každý, tak jsou nováčci všichni
.
Já jak kde a hlavně podle toho kolik. Naletěla jsem na MMB (ale díky policii ČR a spojením se s podobně poškozenými jsem peníze dostala zpět) a měla jsem i nepříjemnou zkušenost na Aukru - mch prodávající měl několik set pozitivních hodnocení, negativní ani jednu. Tam teda ani tak nešlo o peníze (ty okamžitě poslal zpět) jako to, že si to dotyčná osoba rozmyslela a najednou neměla zájem danou věc prodat.
Já se jednou napálila na mmb. Poslala jsem pánovi (měl tam otevřený shop) asi 2500 za postýlku. Měl samá kladná hodnocení (akorát před vánoci nějaká horší, že mu to trvalo). Samozřejmě postýlku jsem nedostala, pořád se na něco vymlouval. Peníze mi nakonec poslal, ale když jsem po pár měsících koukala, tak některé maminky to štěstí neměly. Dokonce se pak na něj podávala i nějaká hromadná žaloba. Měla jsem štěstí.
Na Mimibazaru to tak funguje běžně, také jsem měla ze začátku strach, ale ještě nikdy mě nepodvedli. Nakupuju tam přes dva roky naprosto všechno, řekla bych, že už jsem objednávala minimálně stokrát (skutečně, to není přehnaný počet) a zatím vždycky v pořádku došlo. Jen jednou mi nepřišel svetr, ale nakonec se to vysvětlilo. Ale samozřejmě ti to nikdo nezaručí, nicméně když má někdo dost pozitivních hodnocení, tak bych se nebála. Já tam mám dokonce už i 2 negativní, mám toho hodně, pracuji i s malým, takže nestíhám vždycky všechno hned zaplatit a poslat a už mi to tam hodili i s nadávkama, ale pozitivních mám proti tomu snad stovku a pořád u mě nakupují věci po malém, nikdo to neřeší. Vždycky se dá ten člověk i dohledat, administrátoři s tím pomáhají.
Na aukru platím předem, ale vždy si zjistím reference a pokud mi se mi to nezdá, tak si porovnám, co získám a o kolik bych mohla přijít. Naposledy jsem chtěla koupit filtrační konvici po netu, ale vydala jsem se ověřit jestli opravdu ta firma sídlí tam, kde tvrdí (měla jsem to blízko z práce) a nebyla tam a ani údajné výdejní místo neexistovalo (prý rekonstrukce), tak jsem do toho raději nešla a koupila si konvici jinde.
Na nákup nad 700,– bych byla opatrná a pořádně vybírala komu a za co posílám anebo bych to vzala na dobírku.
Souhlasím s výše uvedeným, záleží od koho kupuju, kde, zda má reference, atd. Obchody typu Astratex, Matějovský jsou bez debat, ty snad ani předem platit nechtějí, je to jen jedna z možností. Jo, a taky jsme se spálila na aukru, když jsem nakupovala od prodejce s miminem zkušeností. Spíš ale moje blbost.
Nakupuji jen na internetových obchodech (ne na MMB ani na Aukru atd.), většinou se dívám, jestli mají alespoň jednu kamenou prodejnu a platím (zatím) zásadně předem - jsem líná chodit do bankomatu, peníze vybírat a mít je doma, vyhovuje mi internetbanking.
Ale ještě jsem se nespálila. Až mě někdo natáhne, asi to přestanu dělat… ![]()
Nakupuji na MMB, Bazoši,Aukru- všude.
Peníze posílám vždy předem,nikdy jsem nic na dobírku nebrala a ještě se mi nestalo,že by mi něco nedošlo,nebo bych zboží nedostala.
Dokonce se mi stalo,že zboží nebylo,peníze beze slov zpět na mém účtu - dělám to stejně tak a za ty roky prostě ještě věřím v lidskou slušnost ![]()