Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dcera pije každý den „frťana“ LR Aloe Vera Drinking Gel Peach. A téměř nemarodí. Pokud na ni něco leze, většinou to hned utneme Osciloccoccinem a LR Colostrem v kapslích.
Moje zkušenost je taková, že veškerý vitamíny, imuno preparáty a podobný srandy jsou na nic. Vyzkoušeli jsme kde co a výsledek nikde. Jediné, co trošku pomohlo je rybí tuk, máme Mollers. Ale ani to není vsespasne. Jime kvanta ovoce a zeleniny, tak vitamínu máme snad všichni dost. O otuzovani ss taky snažíme, ale já jsem taková zmrzlina, že na to nemám moc nervy, ale kluci v pohode, tak snad jim to k něčemu bude. Musí se to přežít, než se děcko v kolektivu otrka.
@chaela presne stejna zkusenost. Imunoglukan a podobne veci za spoustu penez, k nicemu u nas. Pak jsem nasadila dve kapky Vigantolu denne a od ty doby tak podstatne zlepseni, ze jsem ho zacla davat i sobe.
Ty doplňky stravy a vitamíny jsou většinou na nic. Syn taky nastoupil v září do školky a mají to tak všichni, polovinu času je doma nemocný. Oni se tím prostě musí promořit, aby si tu imunitu získali.
U mladší dcery pomáhá dostatek vit. C. I když má ovoce a zeleniny spoustu, nestačí to a užívá Celaskon. Od té doby nemá takové ty rýmičky a kašlíčky, běžné u školkových dětí. Když už na ní něco vleze, tak jsou to takové ty kolektivní nemoci, naposled třeba spálová angína, kdy lehla téměř celá školka. Ale měla velmi mírný průběh. K tomu otužujeme, doma nepřetápíme, často větráme. Denně chodíme pěšky ze školky, v každém počasí (3-5 km). Starší dcera také většinou lehne s nemocí jen když něco řádí ve škole, běžné virózy se ji nechytají.
My vyzkoušeli preparátu mraky, všechno vyhozené peníze. Jediné, co trochu pomohlo byl sirup Prevapis tus z lékárny na objednání. Doporučil nám ho imunolog, je to propolisový sirup a pomáhá prý na dýchacích cestách vytvářet ochranný film.
@Lucc23 muj syn (temer 3,5lety) je v podstate nonstop nemocny uz od pulky prosince. Od te doby byl zdrav max 5 dni. Horsi, ze to neustale prenasel na rocni sestru. Uz jsem byla totalne zoufala. Antibiotik se nedopocitam, nemocnice, pohotovosti… a pak jsme zacali pravidelne inhalovat 1-3× denne vincentku, rybi tuk, Imunoglukan, ale predevsim jsem obema detem nasadila Bactoral, ktery si myslim, ze byl rozhodujici. Nyni uz syn chodi pres 2 tydny v kuse do skolky, coz se nam zatim od zari nepodarilo ani jednou!!!
Začít by se mělo u střev. Zjistila jsem to metodami pokus-omyl a také jsem toho dost načetla. Od podzimu loň. roku jsem nasadila pro všechny členy rodiny:
Pro malou čerstvě tříletou lze ta probiotika a hlívu vysypat z želatinové kapsle ven, já třeba to vždy vysypu do ranní kaše.
Malá už si chodí sama, že chce kombuchu a říká, že chce „košušu“. ![]()
Letošní skóre u dětí - starší naposled viróza a chybějící dva dny ve škole v listopadu, od té doby nezameškala nic (nechci to teda zakřiknout). Malá tříletá asi dvě rýmy za celou zimu a před týdnem horečka, nic jiného a druhý den už bez teploty a dobrý. Já nechávám horečky do 39,5 den proběhnout a dítě pozoruju. Přistupuju ke srážení až když dítě má horečky dlouho (2-3 dny) nebo je špatně snáší, což u nás naštěstí nebylo nikdy nutné srážet a horečka vždy „vypálila bacila“ spolehlivě.
Ovoce a zelenina je fajn, ale ta chemická ze španělských laboratoří, co se sežene normálně v supermarketu to fakt nespasí, to považuju za poněkud mrtvou hmotu. Teď už je jaro, takže určitě lze někde sehnat od nějakého biofarmáře čerstvou jarní zeleninu nebo si sám vypěstovat, když je možnost, do jídla přidat kopřivy (mladé výhonky z čistých prosluněných míst), vyráží i popenec, mladé lístky pampelišek atd.
Preventivně chlorella, když na děti něco začíná lézt, tak denní dávky několikanásobně navýším, nasadím oscillococcinum a ve zdravé výživě prodávají bylinné extrakty, tak dávám lichořeřišnici (je to přírodní antibiotikum).
@Pocahonta píše:
Preventivně chlorella, když na děti něco začíná lézt, tak denní dávky několikanásobně navýším, nasadím oscillococcinum a ve zdravé výživě prodávají bylinné extrakty, tak dávám lichořeřišnici (je to přírodní antibiotikum).
Já chlorellu, zelený ječmen, spirulinu apod. nedokážu pozřít. Okamžitě se mi z toho zvedá žaludek. To samé už mi bohužel dělá i čaj matcha, pívala jsem ho loni kvůli bezva účinkům (na tělo i ducha), ale vždy jsem si chytla nos a chrstla to do sebe a teď už nepomáhá ani to. Já ty zelený brčály prostě nemůžu. Ale je možné, že to mnohým lidem nevadí no..Je zajímavý, že špenát, kopřivy atd., to mi nevadí, to klidně namixuju do smoothie a i když je to nazelenalý, tak dobrý, ale takové ty sušené zelené „superpotraviny“, to je pro mě prostě děs.
Já bych spíš teď na jaře vsadila na přírodu a čerstvost. Myslím si, selským rozumem, že nasbírat na čisté zahrádce čerstvé listy pampelišek, popence, kopřivy, bršlice a ptačince a přidat do ovocného smoothie, tak to má pro tělo ještě mnohem lepší užitek, než ona chlorella no..
Teď přes léto i vysadíme asi tu hlívu s rakytníkem, páč rakytník pak budeme mít taky čerstvý..
Ale u kombuchy zůstaneme celoročně. A radši i ta probiotika, tím se nic nezkazí.
@beruska9 píše:
Vitamin C, vitamin D, probiotika.
Vitamin D3 má smysl spíš v zimě, pokud je sluníčko (a pokud tedy dítě nematláme celodenně vysokými chemickými slunečními faktory), tak to podle mě nutné není.
Vit. D3 by se měl také současně vždy pozřít s vit. K2, takže třeba taková snídaně nabitá dobře využitelným déčkem a káčkem je domácí kváskový chleba s máslem od krav z pastvy (pastva je tam důležitá pro tvorbu vit. K2, smetana od krav, které nikdy nebyly na slunci a jsou krmeny převážně obilovinnou stravou, tak tam je K2 velmi málo) a k tomu vařené domácí vejce (žloutek zdroj D3). Posypat řeřichou, zapít kombuchou a je to prefektní zdravá snídaně.
Padl taky Mollers rybí olej, ten je kvalitní a fajn, ale podle mě ještě lepší je tento: https://www.biolevel.cz/…40ml-gel-RAW (kvalitní zpracování - fermentace + čistota + synergie vitaminu D3 s vit. K2 a A).
@Evulina : ok, ja se v tom az tak nevyznam, ale tahle kombinace zabrala synovi I me, kdyz jsem loni byla tehotna a furt na hromade a starsi zacal skolku. My ale D bereme dlouhodobe, nezijeme v CR a vysoke slunecni faktory (mame nechemicke) jsou tady nutne. Sobe jsem jeste pridala reichi a do jidla kam to slo kurkumu, zazvor a podobne. Kombuchu I kvaskovy chleba jedem taky, domaci vajicka bohuzel nemame, I kdyz par tydnu u nas sousedovic slepice bydlela ![]()
@Evulina píše:
Já chlorellu, zelený ječmen, spirulinu apod. nedokážu pozřít. Okamžitě se mi z toho zvedá žaludek. To samé už mi bohužel dělá i čaj matcha, pívala jsem ho loni kvůli bezva účinkům (na tělo i ducha), ale vždy jsem si chytla nos a chrstla to do sebe a teď už nepomáhá ani to. Já ty zelený brčály prostě nemůžu. Ale je možné, že to mnohým lidem nevadí no..Je zajímavý, že špenát, kopřivy atd., to mi nevadí, to klidně namixuju do smoothie a i když je to nazelenalý, tak dobrý, ale takové ty sušené zelené „superpotraviny“, to je pro mě prostě děs.
Já bych spíš teď na jaře vsadila na přírodu a čerstvost. Myslím si, selským rozumem, že nasbírat na čisté zahrádce čerstvé listy pampelišek, popence, kopřivy, bršlice a ptačince a přidat do ovocného smoothie, tak to má pro tělo ještě mnohem lepší užitek, než ona chlorella no..
Teď přes léto i vysadíme asi tu hlívu s rakytníkem, páč rakytník pak budeme mít taky čerstvý..
Ale u kombuchy zůstaneme celoročně. A radši i ta probiotika, tím se nic nezkazí.
Já když jsem s tím začínala, tak mi chlorella hned chutnala, tu i ráda rozžvýkám, ale zelený ječmen jsem přímo nesnášela (prý je to známka překyseleného organismu).. Postupem času mi ale přestal tolik vadit, ale že bych ho jako někteří jedinci upíjela celý den, tak to tedy ne… Samozřejmě, můžete si natrhat nějaké zelené byliny, ale přes zimu je asi těžko seženete. V dnešní době se říká jezte dostatek ovoce a zeleniny, ale už se neví, jak postupem času klesá v těchto potravinách vitamínů a minerálů…