Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@pocker píše:
Ahoj holky, dneska jsem byla ráno nakoupit a pořád se kolem mě motal kluk s neštovicemi, měl je natřené pudrem, ale lítal tam, jak kdyby ani nemocný nebyl
Kolem maminky s kočárkama, důchodci..jako nechápu tu matku, co tam tahá nemocné dítě s takhle infekční nemocí. Sama jsem neštovice prodělala jako dospělá, ale přece se bojím nákazy. Měla jsem neštovice, ale měly slabý průměh. Je možné že je můžu chytit znovu a nakazit 2 malé děti?
Je jen velmi mLa pravděpodobnost, že bych je chytila znovu, zvlášť pro tak malém kontaktu. Na druhou stranu by bylo fajn, kdyby je chytili tvoje děti, protože v dětství bývá průběh lehčí, než v dospělosti. A pokud je matka sama, nemá hlídání… Tak jak to má udělat? Nechat mslicha samotného? Nebo nejíst? New každý má zázemí a podporu okolí. Pokud ti vadil, mohla jsi jít pryč ty. Ani to nemusely být neštovice. Pudrem se mohou mazat i jiné kožní potíže.
Příspěvek upraven 03.04.19 v 12:55
Nehledě na to, že neštovice jsou infekční jen pár dní, pak už se jen hojí.
Ne, pokud si je prodělala budeš mít protilátky, navíc to dítě by na tebe muselo vyloženě prskat.
Třeba je měl už 14 dní a to už infekční dávno není, ale boláčky ještě má. To bys teoreticky nesměla nikam, infekční jsou většinou choroby ještě před propuknutím příznaků. ![]()
@Kriss Tina píše:
Ne, pokud si je prodělala budeš mít protilátky, navíc to dítě by na tebe muselo vyloženě prskat.
Určitě by nemuselo prskat. Moje malá je chytla v čekárně u dr. a to tam to dítě bylo půl hodiny před náma.
Ale předpokládám, že dítě už nebylo infekční když běhali po obchodě, ale kdoví..
@pocker neštovice jsou nejvíc infekční těsně před výsevem a první dny,víš kolik takových dětí potkáš ani o tom nevíš? Kromě toho,jestli ten kluk byl napatlaný tekutým pudrem,tak už je klidně mohl mít 10-14 dní. Ten pudr to akorát zacpe a jde blbě dolů. Takže bych byla úplně v klidu,zvlášť pokud jsi je prodělala. A stejně je lepší,aby to děti prodělaly co nejdřív,pokud tedy nejsou ještě mimina,tak bych je ráda přistrčila a snažila se,aby to chytly.
@pocker píše:
Ahoj holky, dneska jsem byla ráno nakoupit a pořád se kolem mě motal kluk s neštovicemi, měl je natřené pudrem, ale lítal tam, jak kdyby ani nemocný nebyl
Kolem maminky s kočárkama, důchodci..jako nechápu tu matku, co tam tahá nemocné dítě s takhle infekční nemocí. Sama jsem neštovice prodělala jako dospělá, ale přece se bojím nákazy. Měla jsem neštovice, ale měly slabý průměh. Je možné že je můžu chytit znovu a nakazit 2 malé děti?
Ne. Uz nebyl infekcni. To by byl par dni pred pupinkama a par dni po nich. Ted uz ne. Tak nevim, co plasis ![]()
@Nell2 tak neštovice se přenáší kapenkami při přímém kontaktu
jak víš že dítě s nestovicema bylo půl hodiny před vama? Jsou nakažlivé i v době kdy ještě nemá vysete pupínky, takze ste je mohli chytit i od někoho kdo byl v čekárně s vama nebo kdekoliv jinde ![]()
Nestovice jsou nejvic infekcni 2-3 dny pred vysevem pupinku…syn takhle nakazil neter i synovce,kdyz jsme jeste nevedeli,ze nestovice ma…to by clovek nesmel nikam…a pokud jsi je mela,je jen mala pravdepodobnost,ze je chytis…
Neplaš, chytit je téměř jistě nemůžeš když už si je měla.
Ale já teda půjdu proti proudu, protože za mě dítě s infekcí typu neštovice nemá mezi lidma co dělat. Za prvé, nikdo neví, jak dlouho je nebo není infekční, takže klidně mohl být, a za druhé, po neštovicích je imunita nemocného na bodu mrazu, takže chytí kdejakýho bacila, tělo je oslabené a měl by odpočívat a nelézt mezi lidi.
Já se teda přiznám, že syn nevytáhl paty z baráku, dokud mu všechny pupínky nezaschly
Neměl chodit na sluníčko, neměl poletovat a potit se, neměl chodit do kolektivu, prostě tak trochu karanténa… ![]()
Asi bych nebyla odvázaná, kdyby se mi cizí dítě s neštovicemi motalo okolo kočárku s malým miminkem ![]()
@Mar__tanka1983 píše:
Neplaš, chytit je téměř jistě nemůžeš když už si je měla.
Ale já teda půjdu proti proudu, protože za mě dítě s infekcí typu neštovice nemá mezi lidma co dělat. Za prvé, nikdo neví, jak dlouho je nebo není infekční, takže klidně mohl být, a za druhé, po neštovicích je imunita nemocného na bodu mrazu, takže chytí kdejakýho bacila, tělo je oslabené a měl by odpočívat a nelézt mezi lidi.Já se teda přiznám, že syn nevytáhl paty z baráku, dokud mu všechny pupínky nezaschlyNeměl chodit na sluníčko, neměl poletovat a potit se, neměl chodit do kolektivu, prostě tak trochu karanténa…
Asi bych nebyla odvázaná, kdyby se mi cizí dítě s neštovicemi motalo okolo kočárku s malým miminkem
a pro zajímavost jak by jsi nakupovala, pokud by jsi byla matka samoživitelka, která nemá rodinu za zadkem a rozvážka jídla u vás neexistuje ?
tak asi už nebyl infekční ne ![]()
moje děcka měli pupínky skoro 3 týdny a už s nima chodili i do školky..ono to trvá dlouho než se odloupnou..ale infekční už není..