Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
mozna uz to tu bylo psano.
Odjakziva mam vztah k sportu. A nechce se mi prestat. Teda mam strach ze moje telo moc ochabne. Takze by jsem se chtela zeptat jestli mate nekdo skusenost jak je to s posilovanim v tehotenstvi. Nemluvim o tezkych vahah atd. Napriklad brusaky, do kdy je muzu cvicit. Pak ramena, tricepsi bycepsi, nohy…atd. Musim rict ze cviceni bez zavazi mi vubec nic nedela. Proste jsem zvykla na tezky vahy, ale nechci to ted prehanet. Pak jeste chodim hrat volejbal a squash. Rychleji se unavim, ale pak se citim skvele. Kdyz mne boli brisko tak prestanu, ale jinak mi fakt nic neni. Pry bych to melo pomoct i pri porodu kdyz mam pevnejsi telo, nevim. Diky za odpovedi.
Danka 9tt+2
Dancul,
myslím, že tělo si samo řekne kdy má dost. určitě neškodí polevit s intenzivním posilováním a jenom se udržovat v kondici. Znám hodně maminek, které když hodně cvičily, měly pak těžké a dlouhé porody. Ono se sice řekne, že tělo má vypracované svaly, ale ony jsou pak moc pevné na to, aby miminko tak rychle pustily. Byla jsem zvyklá hodně intenzivně posilovat, přesto při prvním těhotenství jsem cvičila jenom tak lehce, a porod trval od začátku bolestí hodinu!!! Do kondice jsem se pak dostala dost rychle a nemám pocit, že bych něco zanedbala. Teď při druhém těhotenství mi bývalo dost špatně a na cvičení ani protahování jsem neměla sílu a teď mám pocit, že kdybych cvičila tak jako v prvním těhotenství, tak o miminko přijdu. Snažím se chodit na procházky a držet si kondičku, ale už o hodně volněji než před 5 lety. Takže doufám že nedopadnu jako moje kamarádka, která šla z posilovny rodit a trápila se 28 hodin.......
Ja rodila 20 hodin, z toho několik hodin jen tlačení. A to bez posilovny. Takže bych to nechtěla vidět s tou posilovnou.
Myslím, že je lepší cvičit cviky pro uvolnění, aby porodní cesty při porodu byly volnější. Ale to se netýká horní části těla. Každopádně všeho s mírou.
Ariana ![]()
Ahoj Danko,
před těhotenstvím jsem chodila 3 x týdně do posilovny. Jenže poté, co jsem otěhotněla, mi to cvičení nedělalo dobře a zároveň mě posilovat třeba záda s menšími zátěžemi nebavilo. Myslím tedy, že je to značně individuální. Pokud Tvoje tělo snáší zátěž, byť omezenou a dáváš si pozor, nemělo by to vadit. Moje holčičanda mi nedoporučovala squash, protože to jsou prudké výpady, které by mohly vadit. Nicméně jsem squash hrála asi do 2.měsíce. Sama jsem cítila, že to není ono, že nemůžu zabrat tak, jak bych chtěla a podvědomě jsem se šetřila. Je to opravdu hodně individuální.
papa Veronika
Ahoj Danko, taky sem si nedokázala představit, že bych se v těhotenství vůbec nehýbala. A hlavní zá:,–(a při cvičení v posilovně je dávat si pozor aby si necvičila takové cviky při kterých je velký tlak na bříško (tlak nohama…), potom si dávat pozor na úrazy, vypadnutá činka při nevolnosti a pod..Cvičit bez zátěže nemusíš, jen si uber,myslím že sem někde četla že by to měla být asi polovina nebo třetina původní váhy s kterou si byla zvyklá cvičit. Taky se nemá cvičit moc intenzivně, tep by neměl překročit 140 t/min jednorázově po delší dobu jak15min. Nikdy neležet na břichu,dostatek tekutin, mezi sériemi odpočívat a nedělat otáčivé a prudké pohyby.
A samozřejmě necvičit při sebemenších potížích, a úplně nejlepší je poradit se z doktorem. Ale myslím si že tělo si řekne kdy má dost. Tak si užívej těhotenství a držím palce,protože kdyš je spokojená maminka je spokojené i mimčo. A když k tomu přispěje cvičení, proč ne. Monika a Klárka 6 m
Ahojky, já byla taky zvyklá na docela velou zátěž, v těhotenství jsem ubrala na polovinu a vynechala nějaké cviky, jak psaly holky. Hodně jsem si dávala rotoped a i v těhotenství jsem chodila 3× týdeně do posilovny a 3× týdně plavat. Až do 40 týdne. Můj porod - 12 hodin kontrací, z toho 10 dost silných, mimčo nechtělo sestoupit dolu ![]()
martina
vsem vam mooc dekuji. taky jsem cvivila s tezkymi vahami. ale v minulosti jsem si z toho uhnala pruh. takze ted si davam bacha. tlaky s nohama ted nedelam vubec. spis se soustreduji na zadek
. mrtvej tah je asi taky blbost. hlavne uprednostnuji stepper a veslovani a pak se dorazim nejakymi par cviky. no a stim porodem ste mne nepotesili. ale kdyz budu v 7mes tak uz to skutecne nebudu prehanet
. jenom ten stepper a bicykel(stacionarny). plavat bych chodila taky, ale tady v bratislave jsou 2 bazeny pristupne verejnosti a je v nich strasne moc lidi fuj. nechci totiz po porodu kupovat vetsi obleceni. chci se zmestit do te co nosim ted.
jeste jednou diky
Milá Dancul, takže:
S bříškem posilovat můžeš, zvláště pokud jsi byla před těhotenstvím zvyklá. Je lepší snížit váhy a zvýšit počet opakování tak na 15-20 po třech sériích, necvič až „na doraz“ (asi víš co myslím). Zvláště, a to je důležité, poslouchej svoje tělo, pokud Ti nějaký cvik bude nepříjemný, přestan s ním. Mrtvé tahy tak max do té doby aby sis netlačila na bříško (tak 2-3 měsíc) a sniž zase zatížení!! Trenér nedoporučuje ani záda (stahování kladky) z toho důvodu, že se natahuju! Přímé břišní svaly můžeš posilovat tak do 3 měsíce, pak ne a omez ležení na zádech vůbec, nedoporučuje se to. Bylo mě taky řečeno, že vlastně začnes tloustnout a tak to cvičení stejně bude namáhavější a namáhavější
Každý cvik vlastně má svoji alternativu (nemůžu stahovat kladku, ale můžu kleknou na lavičku a přitahovat činku a tak posilovat záda). Tohle jsou informace, které jsem se dočetla v časopisech a ptala se na to trenérky z posilovny, která mimčo má.
eset,
dik za odpoved. no ja nevim s tou posilovnou to neprehanim ale s tim squashem asi prestanu. teda az zacnu 4mes. ja potrebuju skakat a behat
. kdyz mne bolej nohy tak se citim v pohode. jeste pred nedavnem jsem lyzovala a delala nechtene salta a bylo to vpohode. problem mam se zadychanim. v podstate hned na zacatku tehotenstvi, zo dne na den mi dosel dech, moje telo se nestihalo okyslicovat. takze tep mam urcite vyssi nez 140. v nejlepsi forme jsem mela po zatezi 115, ale bejvavalo
.
jo a doufam ze se pak budu mit mensi problem se strijemi ![]()
danka9tt + 3
Ahoj,
misto posilovny bych ti radsi doporucila jogu, je to skvely na dychani a u porodu je to k nezaplaceni. Pritom se krasne protahnes a takovou nenasilnou formou, a pokud se cvici pravidelne ma to stejny efekt jako klasicka posilovna. Ja jsem cvicila v tehotenstvi kazdy den asi 45 minut(vcetne relaxace), samozrejme narocnejsi veci se musely vynechavat umerne tomu jak rostlo brisko.
S posilovanim jsem musela prestat skoro na zacatku tehotenstvi, udelaly se mi totiz priserny krecaky ![]()
Cilka