Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobré ráno,
syn včera večer upadl a poškrábal si brýle. Nevím, jestli mu je mám dneska nasazovat, jestli jako nevadí, že je to sklo poškrábané, protože je poškrábané dost a nevím, jestli to není horší, že bude koukat přes poškrábané nebo je nebude mít vůbec. Oční má dovolenou, tak se ptám tady, jestli nemáte někdo zkušenost. Děkuji za případné rady ![]()
Pokud to není přímo v tom zorném poli kudy se dívá nevadí to, malá si takhle taky poškrábala brýle, hned jsem šla za kamarádkou (její oční lékařka) tak to vím od ní.
Z vlastní zkušenosti vím, že když sem nosila poškrábaný brýle, tak sem pořád měla pocit, že jsou špinavý a neustále sem je sundavala a čistila… Bylo to dost nepříjemný, ale bez nich bych byla nahraná ![]()
I když tomu možná vadit nebude, podle mě pár dní by to neměl být problém, ale pro jistotu bych zkusila nějakou optiku a tam se poradit ![]()
@Aishenka aha, děkuji. No, poškrábané je to hodně uprostřed, takže v zorném poli, tak to mu je radši dávat nebudu. On má na druhém oku okluzor a asi by se mu ten obraz přes to poškrábané sklo různě „třepil“ (nebo jak to říct), a asi by s nimi fakt špatně viděl.
@K9Girl jj v optice jsou taky až odpoledne, tam se chystám, aby to sklo hned objednali a bylo to opravené co nejdřív.
On má brýle dvoje, ale ty první už jsou taky k. o. a já je nenechala opravit, protože ještě nemá konečný stav dioptrií a nechtěla jsem platit další skla
, no a teď mě to vytrestalo, chjo.
@Bublana tak pokud nemá nějáké extra silné tak snad bez nich do odpoledne vydrźí a odpoledne se poradíte co dál ![]()
Tohle vytrestání si dovedu představit, u mě by to dopadlo úplně stejně… ![]()
@K9Girl no, právě že už má 5 dioptrií a druhé oko zalepené
. No, tak uvidím, co mi řeknou v té optice.
Třeba ta oprava nebude tak dlouho trvat, já v pondělí vybrala malé nové brýle a ve středu jsme je měli doma.
@pannda no, my jsme sice v malém městě, ale prvně byly ty skla do druhého dne, tak to teď snad taky bude rychle.
Nicméně, jsem vytáhla ty druhé brýle a ty zrovna tohle sklo tolik poškrábané nemají, tak se tam poradím, jestli by to na tu chvíli nevadilo.
Já bych to ani tolik nehrotila, ale doktorka nám strašně kladla na srdce, že je musí nosit pořád. Podle kontrol se mu to i brýlemi malinko zlepšuje, tak to nechci nijak zase zhoršit tím, že je nebude nosit.
No, a jsem poučená, VŽDYCKY mít po ruce náhradní, zdravé brýle.
Nezkoušeli jste oční cvičení v Ortoptické ambulanci? docela to dobře pomáhá procvičovat oči při různých očních vadách a snižovat dioptrie…
@pannda díky za tip, ale on by ještě určitě nespolupracoval, i tak je každé normální vyšetření utrpení pro něj, pro doktorku i pro nás (musíme ho s manželem oba držet, sestřička mu drží hlavu
). Chodíme přímo k dětské oční, je to kapacita, tak by nás určitě poslala, kdyby to bylo pro něj vhodné. On má dalekozrakost a tohle je asi spíš pro nápravu šilhání.
Jinak brýle jsem nechala opravit, budou dneska odpoledne a ty druhé tam pak nechám taky na opravu, fakt je chci mít v záloze. Blbý je, že stačí jeden pád a je po nich
.