Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
chtěla bych se s Vámi poradit dcera zítra bude mít ukončený 15měsíc.. je asi poslední 3-4 dny neskutečný mamanek.. musím ji pořád nosit.. opravdu pokud nespi, tak ji skoro pořád nosim.. Když ji chci dat na ze skrči nohy a nechce se postavit, vůbec nechce jit dolu..
Když už ji přesvědčim, že si budeme na zemi hrat.. tak chviličku a pak když se postavim už vytahuje ruce, že chce jit nahoru..
Vařim jednou rukou, uklizim jednou rukou… opravdu ani na zachod si nemůžu zajit
Když ji dam do židličky kde kdysi rada seděla.. teď tam knuči a vytahuje ruce, že chce zamnou
Bydlim u rodičů do nedavna nebyl problem ochotně pohlidali.. ale teď k nim vůbec nechce jit..
Rodiče mi, ale říkají, že to tak přece nejde, že ji nemůžu celé dny nosit.. že zkouší co ji povolim, a že to bude horši.. ![]()
Holky co myslite..?
Zkusila jsem ji před chvilkou dat na zem no začne brečet běži zamnou a chyta mě za stehno, že chce jit nahoru..
Něco jsem zaslechla o separačni úzkosti? ale jak dlouho to může trvat..
Nebo si myslite, že si ji opravdu rozmmazlim?? brečet ji, ale nechci nechat..
@neellaa vidím to na separační úzkost… chce být jen u tebe, s tebou, mít tě na očích, poblíž sebe… to přejde, vydrž to;-) a užívej si to;-)
@neellaa píše:
Ahoj,chtěla bych se s Vámi poradit dcera zítra bude mít ukončený 15měsíc.. je asi poslední 3-4 dny neskutečný mamanek.. musím ji pořád nosit.. opravdu pokud nespi, tak ji skoro pořád nosim.. Když ji chci dat na ze skrči nohy a nechce se postavit, vůbec nechce jit dolu..
Když už ji přesvědčim, že si budeme na zemi hrat.. tak chviličku a pak když se postavim už vytahuje ruce, že chce jit nahoru..
Vařim jednou rukou, uklizim jednou rukou… opravdu ani na zachod si nemůžu zajitKdyž ji dam do židličky kde kdysi rada seděla.. teď tam knuči a vytahuje ruce, že chce zamnou
Bydlim u rodičů do nedavna nebyl problem ochotně pohlidali.. ale teď k nim vůbec nechce jit..
Rodiče mi, ale říkají, že to tak přece nejde, že ji nemůžu celé dny nosit.. že zkouší co ji povolim, a že to bude horši..Holky co myslite..?
Zkusila jsem ji před chvilkou dat na zem no začne brečet běži zamnou a chyta mě za stehno, že chce jit nahoru..
Něco jsem zaslechla o separačni úzkosti? ale jak dlouho to může trvat..
Nebo si myslite, že si ji opravdu rozmmazlim?? brečet ji, ale nechci nechat..
ahoj
malému je 20 měsíců a asi už měsíc jen máma máma a máma no vždy byl táta na prvním místě no ale táta je teď až do října nostop v práci a málého nemám možnost komu dát tak se upnul na mě a za týden sama jedu na 3 neděle s níma na ozdravný pobyt no to si myslím že už se upne na mě nadlouho. je to úmorné a vyčerpavající. užívám si toho. ale taky si potřebuji odpočnout ani na záchod nemohu. je to těžké
Blbost…a co bys dělala, kdybys měla dvojčata…trojčata…nebo kromě jí další děti-miminko a třeba 3leťáka..??? To se rozkrájíš??? jak to dělají matky více dětí? Z toho bych vycházela…prostě to chce víc trpělivosti v odnaučování mamánkovství…pohladit, pusinku a odejít kousek dál, otočit se, usmát se a něco poklidit…opět přijít, pohladit, pusinku, pohrát si…odejít kousek dál…pomaloučku postupovat…bude to trvat dlouho, ale nepolevit…at je s tebou v místnosti, at na tebe vidí…ale nemůžeš jí pořád tahat jako kotě…
@Jitka1976 píše:
Blbost…a co bys dělala, kdybys měla dvojčata…trojčata…nebo kromě jí další děti-miminko a třeba 3leťáka..??? To se rozkrájíš??? jak to dělají matky více dětí? Z toho bych vycházela…prostě to chce víc trpělivosti v odnaučování mamánkovství…pohladit, pusinku a odejít kousek dál, otočit se, usmát se a něco poklidit…opět přijít, pohladit, pusinku, pohrát si…odejít kousek dál…pomaloučku postupovat…bude to trvat dlouho, ale nepolevit…at je s tebou v místnosti, at na tebe vidí…ale nemůžeš jí pořád tahat jako kotě…
Takto se snažim to dělat.. hrajeme si na zemi.. když vidim, že ji to bavi, tak se pomalinku zvedam.. ale ona jenom když to spozoruje spusti hysterak a už křičí mama mamam.. ja jsem z toho už vydeptana..
zvedne se a leti zamnou.. a křiči dokud ji nevezmu..
ja neumím vypnout, že bych něco udělalal při tom jekotu.. to prostě nedokažu..
Separační úzkost to být může, ale i při ní se dá už batole uklidňovat jinak než nošením na ruce. Mně by ta ruka brzo upadla
Pokud si nestoupne, tak na zem položím na kolena (a někdy taky na záda, když dělá hadráka), vysvětlím krátce, co jdu dělat a jdu to udělat, na dítě mluvím, snažím se zůstat na dohled. Ale jak píše @Jitka1976, mám tu tři a všichni jsou v podstatě ještě malinký, se mám naklonovat?
Když nemám zrovna nic na práci, tak si je vezmu na gauč, potulím, počochním, opusinkuju, oni se pak už sami derou pryč
Za běžného provozu pohladím po vláscích, rychle přitulím, když jdu kolem. Na záchod chodím ještě stále sama, jsou některé hranice, přes které zkrátka vlak nejede
Tudíž pokud se mi tam někdo cpe, tak vyhazuju, na otázky „maminko, co tam děláš?“ odpovídám krátc, výstižně a doplňuji slovem Zavři! ![]()
Nenechám dítě dlouhodobě ječet, ale zároveň ho nebudu tahat na ruce kvůli každýmu kvíknutí.
Já jsem chovala, co to šlo, ale zas určité limity jsem měla. Na záchod jsem chodila vždycky sama, u vaření taky potřebuju obě ruce. Jinak jsem se snažila malé vyjít vstříct a mazlila ji do zblbnutí. Naštěstí ji to období rychle přešlo.
@Etcetera78 píše:
Já jsem chovala, co to šlo, ale zas určité limity jsem měla. Na záchod jsem chodila vždycky sama, u vaření taky potřebuju obě ruce. Jinak jsem se snažila malé vyjít vstříct a mazlila ji do zblbnutí. Naštěstí ji to období rychle přešlo.
přesne tak, záchod sem chodila taktéž sama, nexistovalo, že by mi to očumákovala a kukala na mme
, výjimku tvoří dotedka koupalioste, to ji chci mít na čoíchj, tudíž se vystavím řped celým národem, ona se bojí jít an cizí Wc
, talže takto. rposte nastav si hranice a pžřesto enejde vlak ani dkyž bude kníkat, dát do židličky hračky, mlvuit na ní, dát pusinkua jít vařit například enbbo uklízet, rposte to co potřebujes
Mi tohle dělala malá když ji rostly zuby, pořád jsem ji měla na rukách a bylo to kolem 14 měsíců, po týdnu se to zlepšilo ![]()
@neellaa buď dělej to co radí @Jitka1976 což si myslím, že je nejlepší. dítěti prostě nevyhovět. pochovat ano, ale prostě při vaření apod nechat a vysvětlit nebo si pořiď nosítko, hoď dítě na záda a nos.
O me nasi rikali ze jsem porad jezdila k babicce, ale pak sem mela obdobi mama tata a k jinymu jsem nesla. Mam kluka 9M tan ja na me hodne upnutej kolikrat ho musim dat pred wc aby na me skvirou videl, jinak by se posral celej panelak.
A co dela kdyz je doma tata? @neellaa
chce to cas, traba ji rekni ze musis uklizet a at ti pomuze, nebo ji dej neco michat
To přejde..Malej taky neustále za mnou, chtěl nosit, pokrčil kolena, položila jsem, chvíli kňučel, říkala jsem co musím udělat, pokud jsem vařila, dala jsem mu 2 misky a kolíčky
… hlavní je že na mě viděl. Zkouší tě… Pokud jsem šla prát on šel za mnou jak na provázku, tak jsem ho zapojila, hlavně byl spokojenej ýe byl se mnou. Ale netahala jsem ho. Pochovala, pokud jsem měla volné ruce, ale jak jsem něco dělala, neexistovalo ![]()