Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte chtěla bych se optat jestli se s tim neco dá dělat či ne.Mam dvě holčičky jedne bude 5 let jeji mluveni trvalo hodne dlouho ale řikala všechny slova a až ve školce ve třech letech začla vety. Druhe holčičce je dva a pul roku a nechce vubec mluvit řekne jen mama au bac jinak komoli jako piti je bi atd ale nechce opakovat prostě řekne ne a jd pryč a nemužu ji donutit aby se snažila nebo neco nejde to ale jinak všemu rozumí je chytra vše co chci udela donese všemu rozumí. Majito asi po tatínkovi ktery s tim mel taky problemy.Jen bud pořad posloucham jak kamaradek deti strasne mluvi umí už napočitat do desti řikaji pisničky basničky me to potom hrozne mrzí nebo zase posloucham že je to divny že jeste nemluví a že teda at ji donutím opakovat ale jak to mám udelat když nechce a nasilím to teda delat nebudu.Od zaří muže jit do skolky doufám jen v to že se tam pořadne rozmluví
@kyblicek nech to být! řešila jsem takto syna s logopedkou. říkala, že ve třech letech se to řeší nejdříve, ale jen u dětí, které mluví opravdu velmi špatně. vše ostatní až tak kolem 5 let.
syn je taky hodně pomalý s mluvením - když porovnám na dceru, která ve dvou letech mluvila ve větách a bez problémů se domluvila. mladšímu budou v říjnu tři a mluví v jednoduchých větách, spoustu slov říká jen jako poslední slabiku. ale je to cca tři měsíce zpátky, kdy to bylo jen pár slov a najednou byl obrovský vývojový skok.
dej jí čas do školky, většina dětí se rozmluví tam. a kdyby ne, tak se to prostě bude řešit jinak. určitě bych ji nenutila opakovat - před tím mě logopedka varovala, že se opravdu dělat nemá. spíš vše nenásilně zkoušet, hrát hry atd.
a na okolí kašli. když se i manžel rozmluvil později, tak to holt bude mít i genetické. s tím nic nenaděláš. a děti se nemají srovnávat!
Ahoj, o tom je tu už několik diskusí, zkus si je vyhledat a pročíst.
Máme stejný problém, ale zatím ji nenutím. Hodně ji čti, ukazuj a opakuj. Včera jsem zrovna ve výprodeji koupila knihu „Nauč mě mluvit“, jsou tam pěkné obrázky a říkanky. Jen buď trpělivá a nestresuj dítko ani sebe. Pokud slyší a řekne aspoň pár slovíček, tak si myslím, že je to dočasné a časem to přijde samo.
Ahoj, Kubovi jsou 3 a je na tom dost podobně. Tedy aspoň před půl rokem byl. Teď přibude za měsíc cca aspoń jedno slovíčko. Ve vašem věku uměl asi 20-30,citoslovcí a zvuků, máma, táta…Teď je toho trochu víc a dr. nám na to řekla, že pokud slyší, rozumí a umí říct aspoň něco, že to máme nechat, že evidentně žádný fyz. problém nemá a prostě se mu nechce.
Tak u nás je to úplně stejný,5ti letýmu jede huba jak šlejfířovi a ten mladší 2 a půl nemluví a můžu mu říkat horem dolem, aby něco zopakoval, taky mi řekne nene a je vymalováno. Důležitý je, že všemu rozumí
.Prostě nemá potřebu, co chce tak ukáže a asi mu to stačí ![]()
Mám neteř 2 a půl roku a ta už od 2let mluví jako pětilété dítě a můj syn, ted v červenci mu byli 3roky se pomaloučku rozmlouvá až ted. Ale je to vyloženě lenost, všemu rozumí, i opakuje a když něco chce, tak to umí říct, ovšem když to chci já, tak mlčí…takže klid
Jana
U nás to samé, starší mluvim brzy, mladšímu bude 2,5 a vystačí si s pár slovy, rozumí všemu, co potřebuje tak i nám ukáže nebo už víme co co znamená
se starším chodím na logopedii a měla jsem posledně sebou i mladšího, tak jsem se jí na to ptala a říkala, že do 3let má čas a hlavně já taky do 3 let pořádně nemluvila
logopedka mi také říkala, že to mývají často děti, co jsou při porodu i lehce přidušený, a to mladší opravdu byl
No prave me vždycky jako pleskne po noze ukaže prstem když dělam že nevi co hce aby to řekla začne se zvtekat zachvilu se urazi a jde pryč a nebo jde a veme si to radej sama.No neco malinko řekne ale fakt malo to je tak deset slov možna 15 ale nic extra nechce ani babi nekdy řekne baba ale to už musí byt jako když travime čas u babičky tak jako jo ale jinak nehrozí
Hele náš dvouletý syn neříká zhola nic. Teda říká „mňam mňam“ a předevčírem začal říkat „papá“ u mávání. Když mu řeknu třeba „Řekni auto“ no a on na něj jen ukáže ![]()
No ona me řika třeba jen prvni dve pismenka boty bo boli bo mnam ham řekne pipi řiká bibi a auto řika au prosteto ani nedokončuje
@kyblicek Moje 2,5 letá taky nemluví…Používá jen takové zkratky (baba, mama, čiči, mnau, koko atd.) plus pár slov jako myš, sníh, med. Ale věty ani omylem. Byla jsem u psycholožky, prý je všechno OK a bude mluvit až bude chtít. Nemáme prý z toho nemáme dělat vědu, ani před ní dávat najevo, že nám na tom záleží, jinak schválně mluvit nebude ![]()
A to jsem já v jejím věku říkala básničky ![]()
Spocitej ji, kolik rekne slov, i ty zkomolena…
zatim bych to nehrotila, zkusila bych jen jestli neni hlucha, pokud reaguje na prikazy atd, tak bych tomu nechala cas.
muj kluk ve 2,5 letech rekl pouze 5slov, jinak proste byl jak nemej, sli jsme na foniatrii a jen jsme tam dosli tak behem mesice zacal rikat vic a vic slov, pak je zacal spojovat. proste jen byl trosku v reci opozdenejsi. ted ma 3 3/4 roku a mluvi normalne, akorat samozrjeme patla-logopedie nas nemine, ale jsem rada, ze se rozmluvil a nemuseli jsme nic extra delat…
@kyblicek To máš dobré. Manželova babička mi vykládala, že jedna z jejích dcer říkala poslední slabiku. Moje dcera má zatím jen 2 a mluvit se jí nechce. Holt jako můj bratr ![]()
@nadus píše:
@kyblicek ahoj jak se rec dcerky vyvinula?
Nevím jak u zakladatelky, ale mojí dceři byla po třetím roce diagnostikovaná vývojová dysfázie. Jeden rok chodila do logoškolky, te´d už jen do normální. Mluví hůř, ale dá se to. Podle neuroložky ještě potřebuje dozrát, byla hodně nedonošená, takže příčina je u nás jasná.