Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všichni ![]()
Všude čtu o tom, jak každý má režim, pravidelně jim děti spí a jí…Ví, co kdy bude a jak.
Jsem jedinej exot, jejichž dítě nemá ABSOLUTNĚ režim. Chodí různě spát, různě ráno vstává, různě jí, uždibuje všem z talíře,…nemáme nic pevně danýho. Když se sápe po jídle, dám najíst, když to prská-neobědvá ![]()
Tak mě zajímá, jestli je taky někdo takový nebo jsem tak špatná maminka, že to neumím nastavit a tím je můj syn pořád uplakaný a nespokojený???
Neumíš nastavit nebo nechceš? Já teda režim vedla od prvního dne, co byl na světě, už kvůli sobě.
Malá taky nemá extra režim. Spát chodí podle toho jak na ní vidím, že je unavená, takže někdy v 11 nekdy až v 1 dopoledne a odpoledne podle toho kdy šla spát dopoledne, takže kolem třetí, ale i třeba šesté. A pak se samozřejmě natahuje i večerní spaní. Klasika je mezi 8-9, ale spíš kolem desáté. A ráno vstává jak kdy, někdy už v sedm, ale průměrně kolem půl deváté. A jíst ji dávám podle toho jak ráno kojím. Takže režim nula nula prd ![]()
Tak asi je celkem jedno, jestli je „taky někdo takový“.
Jde o to, jestli to Tvému synovi a Tobě vyhovuje. Pokud máš dojem, že je všechno ok, Ty i syn jste spokojení, fungujete v pohodě… nemáš co řešit. Je spousta lidí, kteří pravidla a režim neuznávají..
Ale pokud je Tvůj syn „pořád uplakaný a nespokojený“, asi to bude mít nějaký důvod. A tím důvodem klidně může být to, že mu režim nedovedeš nastavit - protože mnohé děti jsou „režimové“ a režim potřebují - i když to maminkám třeba nevyhovuje.
Jestli je pořád uplakaný a nespokojený tak mu nejspíš režim chybí
není nic složitého na tom režim nastavit, jen si s tim musíš dát trochu práce
Proč přesně ho nemáte? ![]()
Nejsi špatná matka mé dceři jsou 5 měsíců a jíme zhruba po 2 až třech hodinách spánek si schrupne kdy prostě chce akorát v noci je naučená spinkat a spí až do rána. Nestresuj se.Ty jsi matka a ty přesně víš kdy dítě něco potřebuje!!
Nejsi špatná matka ale jednou na to možná dojedeš, dítě si uvědomuje víc než si myslíš.
Nebude chtít chodit spát v danou dobu protože na to není zvyklý a bude si chtít hrát protože mu nikdo nevysvětlil kdy se chodí spát. Nebude chtít jíst protože nebude mít hlad a není zvyklý že se snídá/svačí atd. A ty budeš vyhazovat navařené jídlo. Bude se sápat lidem do talíře protože se to tak doma dělá ![]()
Já bych na to neměla nervy.
A pokud se ti nechce nebo ti to příjde zbytečné tak by mě zajímalo jak chceš děti vychovávat. Nastavit režim u miminka je podstatně jednodušší než pak něco vysvětlovat 3 letému.
@Anonymní píše:
Nejsi špatná matka mé dceři jsou 5 měsíců a jíme zhruba po 2 až třech hodinách spánek si schrupne kdy prostě chce akorát v noci je naučená spinkat a spí až do rána. Nestresuj se.Ty jsi matka a ty přesně víš kdy dítě něco potřebuje!!
režim 5 měsíčního a 10 je naprosto odlišný
nepleť hrušky s jablkama
No když je uplakaný, zkusila bych nějaký režim nastavit. My teda doma moc na režim nejedem. Od 1. měsíce staršího jsem dost cestovala a kvůli kojení musel jezdit se mnou, takže to ani nešlo…teď je mu 5 let, chodí do školky (jen teda dopo - to režim má a bez problému) a doma víceméně děláme jen to na co je čas a co se nám chce ![]()
No… s takovouhle ti z něj vyroste pěknej klacek. A ta nespokojenost a podrážděnost, to s tím velice úzce souvisí. Děti totiž řád a rutinu potřebují, potom jsou z nich spokojená človíčata. Být tebou, zamyslím se sama nad sebou a začnu s tím něco dělat.
Já bych chtěla mít režim, ale dcera to pořád mění a já s tím nic nenadělám. Týden odmítá spát dopoledne, tak už se smiřuji s tím, že mi bude spát jen jednou denně po obědě a teď.. asi 3 dny zívá kolem 10. hodiny a když ji položím, hned usne. Tím pádem obědvá pokaždé jinak. Usínání večer se odvíjí podle toho, kolikrát denně spí
Ráno se budí taky jinak, to přece neovliníme. A i to kakání má různě, takže mám problém se zkoušením nočníku.
To je jediný, co mi vadí.
A určitě nejí pravidelně po 3 hodinách, protože ona jak vidí někoho jíst, začne se sápat po nohách jak pejsek a chce ochutnat. Naši ji taky dávají ochutnat všechno možné, takže režim nehrozí.
Zvláštní je, že píšeš, že dáš najíst, když má hlad, dáš spát, když chce spát, zbytek jako mazlení přfdpokládám tedy taky…a malý je ubrečený. Proč tě napadl zrovna režim?
Rezim moc nemame. I když cca ano. Mala se sape lidem do talire a jestli neci desetiměsíční vi, ze se to nedela, tak klobouk dolu. Ted jsem v nemecku u mamky a mala se zacla chovat normal, az poslední 4 dny a mama na me spustila, ze to je tim, ze nemam systém. Mozna jo, ale mala je většinou stastne a vesele dite a rezim se utrepava a nastavuje paradoxne uplne sam, jak mala roste a zraje
Jestlije nespokojeny, tak mu rezim zaved. Co je na tom tak tezkeho? Deti maji radi jistotu. Az bude starsi, tak si taky bude delat co bude chtit? Obedvat treba v 15:00 a chodit spat ve 23? Sijes si bic sama na sebe ![]()
Příspěvek upraven 31.07.13 v 12:20