2,5 letá dcerka mi říká zlé věci, je to normální?

Anonymní
4.8.13 21:39

Batole říká zlé věci

Omlouvám se za anonymitu, ale chodí sem známí a nechci, aby věděli, jak umí být má dcera negativní, mají ji za princeznu a vím, že něktré „kamarádky“ by to strašlivě, ale nekonstruktivně řešily. :-(

K problému – dcera má 2,5 roku. Je hodně rozvinutá co do mluvení, má velmi bohatou slovní zásobu, hodně si čteme, a ona si spoustu pamatuje, uvádím to, protože to možná má souvislost. Poslední dobou se ale projevuje přinejmenš divně, až se mi zo toho chce brečet. Vždycky je to v situaci, kdy je vůči mně v opozici, třeba když jí něco nedovolím apod. Nejdřív zkouší klasické vztekání apod., to by nevadilo, připisuju to věku, jenže pak začne útočit slovně: „Maminko, utrhni si hlavu, abys nebyla.“ – fakt přísahám, toto mmi řekla, nevím kde to slyšela – doma určitě ne a v TV se dívá maximálně na Krtka apod. Když jsem se jí ptala, coby pak mainka dělala, řekla, že b maminku zavřela i s utrženou hlavou do pokojíčku. Na otázku co by dělal tatínek řekla, že by plakal. Takže sakra CHÁPE, že to, co řekla je zlé! Je mi z toho hrozně a nevím, comám dělat. Já jsem jí říkala, že lidi si přece neubližují a ona na to – jo, ubližují (včera jsme byli na hradě a byly tam rytířské turnaje – říkala, že páni rytíři si ubližovali přece, takže si lidi ubližují). Vysvětlovala jsem jí, že to bylo divadlo, ale asi bez výsledku. Spíš mě mrzí a děsí to, co řekla mi. Máte nějaký nápad, tak toto chování eliminovat, nebo už je to na psychologa? Proboha, vždyť je jí 2,5! Jinak když je v pohodě, nikomu neubližuje a je milá, provádí to čistě a jen pokud se dostane do opozice, pokud ji něčím „naštvu“. :-(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
4.8.13 21:42

Chtěla jsem obnovit starou diskusi, jedna podobná už tu je, ale nevím, jestli se mi to povedlo - nevidím ji mezi diskusemi, tak jsem založila novou, pokud se ta stará objeví dodatečně, tak se omlouvám za dva stejné příspěvky.
 Zakl.

• Citovat
  • Upravit
31594
4.8.13 21:48

Je malá. Možná dokáže vyvodit logické souvislosti, ale podstata jí ještě pořád uniká, nechápe smrt, co to znamená. Pokud na to máš nervy, tak ideálně ignorovat. Nebo to můžeš otočit v srandu, že když ona ti utrhne hlavu, tak ty jí utrhneš nožičku, ručičku, dáš si je k obědu… Odvedeš tím pozornost.
Je to jen období, přejde to, ale nesmíš dát najevo, že se tě to nějak významně dotýká, pak se v tom bude rýt s o to větším gustem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1136
4.8.13 21:49

Mám stejně starou holčičku a s mluvením bych řekla, že je na tom podobně jako ta tvoje. No a když se naštve, říká „jdi pryč, já tě nechci apod.“ a ještě „ty jsi nechutná“ neviděla bych to tak tragicky, určitě si tě nepředstavuje s urvanou hlavou (i když to zní děsně). Nejsem odborník přes psychologii, ale připadá mi, že malá cokoliv zaslechne a hned se toho chytne…mám zkušenost, že na nevhodné chování nejvíc funguje ignorace a přestane to říkat, když se budeš pohoršovat, bude jí to připadat zajímavý a nenechá toho. To přejde, uvidíš a nemyslí to tak :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.8.13 21:50

Zakl.

Gladys, ale ona právě když jsem ji ignorovala, tak začala: Maminko, utrhni mi nožičku, očičko… atd., já budu plakat, stane se mi neštěstí.

Vždyť je to šílené. 8o

• Citovat
  • Upravit
5455
4.8.13 21:56

No, je to takové období…v tomhle věku se dítě vztekne, chce to ventilovat, význam slov neřeší, řeší jen emoci. Kolik dospělých vypustí něco z pusy bez ohledu na cokoliv a zavaří si? Takže co čekat od 2,5 letého dítěte. Mi dcera vmetla, že mě nemá ráda a už mě nikdy nechce vidět (něco jsem jí zakázala), na to jsem reagovala: „to máš smůlu, já tě ráda mám“…zavřela dveře do pokojíčku a nechala ji dovztekat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1136
4.8.13 21:58
@Anonymní píše:
Gladys, ale ona právě když jsem ji ignorovala, tak začala: Maminko, utrhni mi nožičku, očičko… atd., já budu plakat, stane se mi neštěstí.Vždyť je to šílené. 8o

Šíleně to zní, ale ten prcek nechápe význam, jak vypadá urvaná ruka, všude kolem spousta krve a čnějící pahýl kosti. Když upadne ruka panence, tak se přece nasadí, ne? Jo, a ještě jsme takhle jednou stáli u pokladny v obchodě a malá začala vyřvávat "ta paní podvádí :zed: " netuším, kde na to přišla 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.8.13 22:00

Zakl.

Apaji… jo, kdyby řekla něco takového, tak bych to vydýchala v pohodě. Mi přijde divná ta spojitost se smrtí. Jasně, z psychologie si pamatuju, že dítě v tomto věku o ní nemá potuchy a nechápe ji v celé její šíři, ale přesto, když to vypustí takhle malé batole z pusy, je to zvláštní. Navíc pokud to nikde nemohla slyšet… :nevim: Zní to strašně krutě, necic, aby byla nějaký asociál… :think: Co kdž to bude nejdřív říkat a pak bude krutá i fyzicky, pokud něco neudělám?

• Citovat
  • Upravit
14064
4.8.13 22:04

Mně jednou tříletá vyhrožovala, že mi zakáže vařit :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6230
4.8.13 22:06

Pozvěte si vymítače ďábla :nevim:
Ne vážně, asi to bude věkem, ale zní to jako trochu jiný lvl, než píšou ostatní :nevim: mě osobně by to taky vyděsilo. I tak ale doporučuju dát na rady holek a přejít to s klidnou hlavou, uvidíš časem (a po to období vynechej koukání na horory s posedlými dětmi)
:kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
4.8.13 22:07
@Anonymní píše:
Gladys, ale ona právě když jsem ji ignorovala, tak začala: Maminko, utrhni mi nožičku, očičko… atd., já budu plakat, stane se mi neštěstí.Vždyť je to šílené. 8o

moc si to bereš. To dítě z toho nemá rozum a ty bys měla mít dost rozumu na to, abys byla schopná zareagovat nějak normálně. Děti jsou zkrátka fascinované různými věcmi, ať už třeba mačkáním čudlíků spotřebičů, představou, že i člověk jde „rozbít“ stejně jako nějaká hračka. Nejstarší má teď fekální období, vrchol vtipu je hláška „a padej hovínko do hovínka“, směje se jak prdlej, taky si o něm nemyslím, že je nějaký koprofil :jazyk: U vás to holt padlo na společnesky méně akceptovatelné téma.
Tak jí vyhov, udělej z toho srandu, hru, co má být, my se tu požíráme, okusujeme, pečeme mimino k obědu a nikdo se nad tím nepohoršuje :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14064
4.8.13 22:08

Jinak bych se v tom nepitvala, je v ten moment naštvaná, tak se brání. Kdyby byla schopna domyslet, co ti vlastně navrhuje, a důsledky pro ni plynoucí, tak by to jistě neřekla :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
4.8.13 22:11

@Gladys Jo, nejspíš máš pravdu. Jako my si taky hrajeme, že osolíme, opepříme posmažíme…atd. - to je v pohodě. Možná to má z těch pohádek… teď čtem o Růžence a tam je, že nakonec neumře, ale usne… tak jestli jí to nějak šrotuje v hlavě… :nevim:

EDIT. No tak do pr. s anonymitou. Jsem to neodškrtla, to už je fuk.

Příspěvek upraven 04.08.13 v 22:12

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
4.8.13 22:11
@Anonymní píše:
Apaji… jo, kdyby řekla něco takového, tak bych to vydýchala v pohodě. Mi přijde divná ta spojitost se smrtí. Jasně, z psychologie si pamatuju, že dítě v tomto věku o ní nemá potuchy a nechápe ji v celé její šíři, ale přesto, když to vypustí takhle malé batole z pusy, je to zvláštní. Navíc pokud to nikde nemohla slyšet… :nevim: Zní to strašně krutě, necic, aby byla nějaký asociál… :think: Co kdž to bude nejdřív říkat a pak bude krutá i fyzicky, pokud něco neudělám?

Jasně, že nemá pojem o smrti. Taky nechápe význam slova „nikdy“. Takže vysvětlovat dítěti v tomto věku, že když maminka umře, už jí nikdy neuvidí, je marné. Pokud zatím nikoho netluče, nikomu nerozbila hlavu, nekope a nemlátí svoje rodiče, tak bych to zatím nechala být. Chápu, že máš strach, po ulicích chodí samý psychopat :mrgreen:, ale na psychologa bych to neviděla. Ona opravdu nechápe význam těchto slov, je vzteklá a chce ti nějak ublížit, vypustí z pusy cokoliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4982
4.8.13 22:13

Myslím, že si malá všimla toho, že tím na sebe upoutala tvojí pozornost a bude ti to dělat častěji. Zkus dělat, že to buď neslyšíš, nebo že tě to nezajímá a ignorovat to. Jestli je jinak v pohodě a milá a hodná tak bych to neřešila. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí