2,5 letá dcerka mi říká zlé věci, je to normální?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5455
4.8.13 22:14

Holky, vypínám komp, lítají tu blesky. Dobrou :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
4.8.13 22:16

Taky jdu spát děkuju zatím za příspěvky, vše dočtu a budu reagovat ráno.

Apaji… Ty budeš někde od nás, taky mi tu lítají za oknem hromy blesky a jsem ze stejného regionu. :-) :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
4.8.13 22:25

Myslím, že se jen snaží upoutat pozornost.
Znám chlapečka, který vykřikoval „či pcát“ - což bylo, že se vulgárně dožadoval pohlavního styku. Zcela zjevně nechápal smysl toho, co říká.

Ona nechápe pojem jako „zemřít“ a „nikdy“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
colafit
4.8.13 22:26

Kamarádky syn ve věku cca 3 roky řekl babičce, že jí rozbije hlavu paličkou na maso. A takových extempore měli více. Teď je to v rámci možností mírumilovný puberťák bez sklonů k násilí.

@Anonymní píše:
Omlouvám se za anonymitu, ale chodí sem známí a nechci, aby věděli, jak umí být má dcera negativní, mají ji za princeznu a vím, že něktré „kamarádky“ by to strašlivě, ale nekonstruktivně řešily. :-(K problému – dcera má 2,5 roku. Je hodně rozvinutá co do mluvení, má velmi bohatou slovní zásobu, hodně si čteme, a ona si spoustu pamatuje, uvádím to, protože to možná má souvislost. Poslední dobou se ale projevuje přinejmenš divně, až se mi zo toho chce brečet. Vždycky je to v situaci, kdy je vůči mně v opozici, třeba když jí něco nedovolím apod. Nejdřív zkouší klasické vztekání apod., to by nevadilo, připisuju to věku, jenže pak začne útočit slovně: „Maminko, utrhni si hlavu, abys nebyla.“ – fakt přísahám, toto mmi řekla, nevím kde to slyšela – doma určitě ne a v TV se dívá maximálně na Krtka apod. Když jsem se jí ptala, coby pak mainka dělala, řekla, že b maminku zavřela i s utrženou hlavou do pokojíčku. Na otázku co by dělal tatínek řekla, že by plakal. Takže sakra CHÁPE, že to, co řekla je zlé! Je mi z toho hrozně a nevím, comám dělat. Já jsem jí říkala, že lidi si přece neubližují a ona na to – jo, ubližují (včera jsme byli na hradě a byly tam rytířské turnaje – říkala, že páni rytíři si ubližovali přece, takže si lidi ubližují). Vysvětlovala jsem jí, že to bylo divadlo, ale asi bez výsledku. Spíš mě mrzí a děsí to, co řekla mi. Máte nějaký nápad, tak toto chování eliminovat, nebo už je to na psychologa? Proboha, vždyť je jí 2,5! Jinak když je v pohodě, nikomu neubližuje a je milá, provádí to čistě a jen pokud se dostane do opozice, pokud ji něčím „naštvu“. :-(
  • Citovat
  • Upravit
2526
4.8.13 23:20

Je to reakce k jejímu věku. Kdy to říká? Když je v pohodě, jen tak mezi řečí nebo když jí za něco káráš, trestáš? Pokud je to reakce na trest, tak si buď 100 procentně jistá, že ona Tě trestá takhle. Ví co říct, aby Tě to ranilo, když Ty jsi jí taky ranila tím, žes jí něco zakázala. Zkus říct, že tohle se maminkám neříká a až si bude s Tebou chtít normálně hrát, ať přijde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
152
4.8.13 23:24

No, ja tedy chapu tvoje obavy. ta veta „abys nebyla“ dava tusit ze mala dost dobre chape co se stane cloveku kdyz mu nekdo utrhne hlavu…takze podle me prirovnani k panence ktere se hlavicka nasadi zpatky tady nefunguje. nevim. zkusila bych ji dat najevo jak moc jsi smutna z toho co ti rekla…myslim si ze ti nechce ublizovat a ze kdyz ji das najevo ze Ti to velice ublizuje prehodnoti to. Neni zas tak malinka aby to nepochopila. preji hodne zdaru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
4.8.13 23:37
@christiania píše:
No, ja tedy chapu tvoje obavy. ta veta „abys nebyla“ dava tusit ze mala dost dobre chape co se stane cloveku kdyz mu nekdo utrhne hlavu…takze podle me prirovnani k panence ktere se hlavicka nasadi zpatky tady nefunguje. nevim. zkusila bych ji dat najevo jak moc jsi smutna z toho co ti rekla…myslim si ze ti nechce ublizovat a ze kdyz ji das najevo ze Ti to velice ublizuje prehodnoti to. Neni zas tak malinka aby to nepochopila. preji hodne zdaru.

Jenže ona „abys nebyla“ nemyslí jaksi definitivně. Ona o takových věcech nedokáže uvažovat ve stejných kategoriích jako dospělý.

Zkus svoje dítě opustit v obchoďáku a uvidíš ten jekot. Když je maminka doma s ním, klidně řekne „abys nebyla“ (ví, že se zase vrátí), když jsou někde pryč, řve - nedokáže pochopit, že i když se maminka ztratí, zase se najde, že nemůže nikam zmizet, že jí obchoďák nepohltí. To je na tříleťáka složité.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5502
5.8.13 06:29

Mojí malé budou tři, taky mluví už dlouho velmi dobře, a takové věci občas říká taky: maminko, ulomím ti hlavičku jsem taky slyšela, nebo že mě nebo někoho zabije, moc neví, o co jde, nedokáže si spojit, že něco takového je napořád…

jinak si taky hrajeme, že zuzanku vyválíme jako těsto a vykrajujeme z ní, má z toho hroznou srandu :)

a že mě nemá ráda už taky říkala, nebo že když něco neudělám, tak bude navždycky nešťastná apod…

prostě to beru tak, že ještě nemá úplně povědomí o tom, co ty slova znamenají v důsledku a zkoumá, co a jak se dá říct a udělat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2647
5.8.13 07:59

Muj synovec mel taky tohle obdobi, takovy to: nemam te rad, chci jinou maminku. Vim, ze mu i segra balila kufr a vystouchala ho za dvere, at si teda jde jinou najit :lol: velmi rychle ho to preslo…
To ja vzala vetsi kalibr, a majzla jsem babicku na zahrade motyckou po hlave (nevim, asi me naprdla - znam to jen z vypraveni), a k psychologovi me neposlali… Obe jsme prezily, ja babicku vzdycky zboznovala. Jiny incident uz nebyl zaznamenan a ja si jako asocial teda nepripadam :mavam:
Je to proste takovy obdobi. Ja bych to taky nepitvala, at si nepripada moc dulezite.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3549
5.8.13 08:50

Hodila byc se do klidu a nepřeháněla. :hug: Je to dítě a je na tebe naštvaná a tohle je asi její obrana, tak když ti něco takového řekne, tak se sbal a odejdi, uvidíš, že okamžitě obrátí, prostě si neuvědomuje důsledky.

U nás když nadávám nebo zakazuju či dostane přes zadek, tak brečí a očkem pokukuje a povídá:„mě nikdo nemá rád, co já budu dělat, já chudáček“ taky jsem se dozvěděla, že chce jinou maminku, že tahle je straná nebo vzal pistolku a že maminku zabije, nebo že maminku nechce, že chce bydlet u babičky ta ho má alespoň ráda všechno jsou to výkřiřky do tmy, když emoce vyprchají přijde a tulí se a jsem zase maminka jeho milovaná.

Samozřejmě, že to občas zamrzí, ale oni to nedělají a neříkají proto že to myslí vážně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
5.8.13 11:46

Moc děkuju, že píšete. Vypadá to, že dcera není jediná s těmito projevy a zcela mě uklidnil příspěvek od colafit o mírumilovném puberťákovi. :-)
Jo, ona to říká jen při naštvání - dneska třeba od rána jsem maminka zlaá krásná… a byly jsme v obchodě, přidalo se k nám malé kotě a ona si s ním fakt jemně a hezky hrála, tak snad nemá nějaké kruťácké sklony. Jako jo, říkala, že ho zatahá za ocas, ale když jsem jí řekla, že ho to bude bolet, tak řekla, že teda ne…

Ještě bych se ale zeptala na jednu věc… Ona když je naprdlá a říká ty zé věci, pak se třeba zklidní (např. poté, co ji pošlu do pokojíčku) a přijde ke mně a dožaduje se pomazlení - mám dělat jako že nic, nebo s ní mám její předchozí výstup nějak probírat a třeba se nemazlit? Jako aby pochopila že mě taky něfco ranilo? Dost se o to s manželem přeme… nebo spíš ani jeden nevíme, co by bylo ideální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4982
5.8.13 11:52

Myslím, že řešit něco s odstupem času u batolete nemá smysl. Normálně bych se s ní pomazlila…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
5.8.13 12:03

Souhlasím s @Riky69. A jak psaly holky výše, moc bych nedávala najevo, že mě to zraňuje nebo extra vadí, páč tím více to bude používat. Jasně, když chytne vzteka, řekne něco škaredého kvůli zákazu, řekla bych jí, že říká ošklivé věci, což na zákazu nic nezmění a odešla z pokojíčku. Tohle ale udělat hned, ne až s odstupem času. No až by se vyvztekala a vrátila se, dělala bych jakože nic a nerozebírala to - rozebíráním bys jí dala najevo, že ti to vadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
262
5.8.13 12:22

No, všechny holky mají pravdu, ale je trošku zarážející, že je schopná Ti říct, že tatínek by plakal a tak, to mi připadá trošku vyspělejší než to, když batole pošle maminu pryč (to ta naše dělá taky). Ignorace jistě může leccos vyřešit, ale pokud jsi z toho tak rozhozená, tak si myslím, že není nic špatného na poradě s psychologem, po které bys mohla mít jistotu, jestli je to fakt „jen“ období vzdoru nebo něco jiného. Ale neboj, určitě to bude dobré :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4982
5.8.13 12:35

@hvezdicka.zh Tak to bych u psycholaga pro radu byla často :mrgreen:. Mám pubertální dceru a tvrdohlavé batole
@Maddlen Nech tomu čas a nebuď z toho tak hin, ono jí to přejde. Počkej v pubertě bude hůř :P
Moje holka třeba, aby na sebe upozorňovala v tom batolecím věku, takže si všimla toho že já jsem si všimla, že když kouká na televizi tak občas jakoby zaostří a jako vzorná matka vyplašená ze všeho jiného mimo normál jsme se na to zaměřila a ona to o to víc dělala, až jsme skončily na očním na rozkapávání očí a jestli nebude náhodou nosit brýle. :mrgreen: Oči má po mě jako ostříž a tak jí do budoucna tato zkušenost stačila :P. :mrgreen: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí