Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj děvčata,
potřebuju poradit. Od neděle Anežka smrká, kýchá, teče ji z očí. Nic drastického, ale přece. Jinak ji nic není, žádný kašel, teplota nebo únava. Mám pocit, že spíš než o nemoc, jde o alergii
(vloni ji testy na alergii vyšli všechny negativně). Dnes jsem ji nechala doma, žádná změna.
A teď k dotazu. Zítra jede školka na výlet, A. se na něj moc těší a já řeším, jestli ji mám na výlet poslat. Když jsem se jen zmínila, že nepojede, tak řev, nafouklá pusa a hodinu se mnou nemluvila
. Ale zas nechci, aby se ji případně nemoc nezhoršila. Poslali byste na výlet, nebo nechali doma?
Já osobně bych ji pustila, pokud jí kromě toho nic není - hlavně únava, která věstí nemoc. I za cenu toho, že se pak bude pár dní léčit. Neboť pokud je to alergie, potáhne se to nějakou dobu. Nebo obyč. rýma - ta bude také trvat min. týden, a nemá cenu kvůli rýmě sedět doma. Ale asi bych jí řekla, že se rozhodnete až ráno před odjezdem, podle toho, jak jí bude - zda se neobjeví teplota apod. ![]()
Já bych svoje dítě s ohledem na ostatní děti neposlala - nejen na výlet, ale pokud je rýma opravdu akutní, pak den dva ani do školky…
Ale v tom jsem holt asi naivka…
![]()
Já taky neposílám dítě do školky, když je evidentně nemocný (naštěstí mám hlídání, jinak bych už byla jako samoživitelka bez práce a chodili se pást). Ale má jen rýmu a k tomu naprosto nic. Teď šla spát, teplotu nemá, tak uvidím ráno ![]()
Anežka jela v pohodě, asi to byla alergie, ráno se už jen jednou vysmrkala a celý den klid
Výlet si krásně užila ![]()
JJ, je to moc fajn jméno
A dá se z něho udělat mnoho podob, takže když dceři řeknu Andulo, tak ví, že opravdu přestřelila končí sranda ![]()
![]()
My měli spolužačku Anežku a nejčastěji jsme jí říkali Ážo
, moc fajn holka.
Vím, že má většinou každá máma jiný názor, ale potřebuju se zeptat: Máme jet zítra na tři dny na chatu s manželovými rodiči, je tam jakž takž zázemí, ale synáček 16m dostal dneska rýmu. Teče mu z nosu, teplotu nemá, kýchá, není unavený, myslím, že jsem žádné jiné příznaky krom toho vodovodu z nosu nezaznamenala. Většinou to jeu něj den-dva a pak má v nose hleny a to trvá i přes týden. Jeli byste s dítětem, kterému začíná rýma někam mimo domov? Jiné děti tam nebudou. Tchýně zítra dobírá antibiotika, byla nemocná, už by ale neměla být bacilonosič. Jinak je tam čerstvý vzduch, tak jsem si říkala, že by to tam zase mohlo být lepší než v paneláku…
Ano… Malá chodí do školičky, co je tam, má neustále rýmu, ráno vyfoukne zeleňáky, přes den spíš vodová. Už přes měsíc. Fungujeme normálně. Suchý vzduch v bytě ještě nikomu nepomohl ![]()
Pokud je bez teplot, jela bych. Ale vzala bych si sebou dobře vybavenou lékárničku, kdyby se přidala teplota, kašel, ap., abyste nemuseli hledat lékárnu.
Jela bych, vzala bych s sebou léky, kdyby něco, prolévala ho čajem i tam, víc ho oblékla… a třeba se ti zbaví rychleji rýmy než doma.