Poslední písmenko - předškolák

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
36
25.6.10 12:57

Poslední písmenko.....?

Ahoj holky! Prosím vás co už máte prvnáčka…když šlo vaše dítko do první třídy 8-o dokázalo určit poslední písmenko ve slově? Tak to tady s holkama probíráme a chtěla bych vědět jak to je.Dík páááá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2480
25.6.10 13:01

Ahoj!

Syn od září nastupuje do 1. třídy a už to nějakou dobu umí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17867
25.6.10 13:02

Jestli myslíš poslední hlásku, tak ano. Poslední písmeno - vzhledem k spodobě znělosti - dělá problém i mnohem starším :)

tedy - rozumím tomu dobře, že poznat poslechem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5021
25.6.10 13:06

Součástí školní zralosti je i sluchová analýza a syntéza, tedy schopnost rozložit slovo na hlásky (většinou se to zkouší spíš na prvním písmenu ve slově), takže teoreticky by toho dítě mělo být schopné, aby se mohlo úspěšně naučit číst…

Na druhou stranu, je to jen jeden z ukazatelů, jsem přesvědčená o tom, že spousta dětí k tomu dozraje až v průběhu první třídy a není to zase takový problém, navíc to může přijít náhle, klidně během prázdnin před první třídou…

Procvičovat se to dá třeba na slovním fotbale, ale spíš je to o tom, že musí dozrát určitá centra v mozku, pokud není dítě připravené, naučit se to nedá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5021
25.6.10 13:29

Lenin to je v pořádku, nejdřív dítě určí první hlásku ve slově, časem je schopné určit poslední a pak prostřední (třeba u slova les nejdřív pozná, že začíná na L, pak pozná, že končí na S, nakonec odhalí i to E)..ale to má čas, podle mě, pokud před nástupem do školy vytleská dítě slabiky a pozná první hlásku, tak to stačí, zbytek přijde během té první třídy..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5021
25.6.10 13:30

Zmizel příspěvek, na který jsem reagovala..nebo jsem nějaká zmatená.. 8-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
25.6.10 13:30

Myslíš jako vyhláskovat po písmenkách? Vytleskat to umíme, ale po písmenkách to teda ne( jedině kdyby to mohl přečíst) . U toho posledního písmenka např. Lenka-řekne,že poslední písmenko je K

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
25.6.10 13:33

Promin,trošku jsem tady do toho vrtla,rozhodně zmatená nejsi.Děkuji za odpověd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5021
25.6.10 13:36

Lenin tak to jo, já už měla dojem, že mám halucinace.. :wink: Není zač.. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tanulkaaa
11.7.10 16:57

Lenin,
to dcera taky dlouho delala, možná ještě dělá, nejsem si jistá. Prostě řekne tu souhlásku před poslední samohláskou.

A taky ještě nezná všechna písmenka, ale z těch, co zná, tak se právě teď naučila číst jednoduchá (3 max. 4 písmenková) slova.
A narozky měla už v březnu.

• Citovat
  • Upravit
1438
12.7.10 07:31

lenin, nestresuj se - moje prostřední holka při nástupu do školy neslyšela ani první písmenko… což je přeci jenom mnohem jednodušší, než poslední. ale ono se s tím určitě musí počítat, ptž první měsíce ve škole se děti právě učily ta písmenka ve slově poslouchat - dělali „chodící diktáty“. učili se tak poslouchat jednotlivá písmenka ve slově a taky rozlišovat dlouhé a krátké hlásky. jako že chodili po třídě: p-e-s = tři krátké kroky, m-á-j = krátký krok - dlouhý krok - krátký krok… učitelka si pochvalovala, jak se při tom krásně zabaví jak děti, které už s nástupem do školy umí číst (a ze začátku jsou v roli právě těch zkušenějších, co ostatním písmenka diktují), tak ty, které se to teprve učí a podle diktátu chodí :lol: postupně se hrál i třeba ten slovní fotbal, to ale když už děti byly schopné slovo na písmenka vůbec rozdělit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí