Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Poslíčky bolí, tvrdnutí je „jen“ ztvrdnutí dělohy - je to sval, tak se stáhne.
Tvrdnutí je do 10× denně prý v normě, děloha nacvičuje na porod. Poslíky by se ale neměli vyskytovat před 35.tt, jak mi bylo řečeno na pohotovosti, už můžou vést k otvírání.
čičinka píše:
Poslíčky bolí, tvrdnutí je „jen“ ztvrdnutí dělohy - je to sval, tak se stáhne.
Tvrdnutí je do 10× denně prý v normě, děloha nacvičuje na porod. Poslíky by se ale neměli vyskytovat před 35.tt, jak mi bylo řečeno na pohotovosti, už můžou vést k otvírání.
Tak z toho moc moudrá nejsem. Je to to samé? Nebo jak já poznám, jestli to jsou poslíčci?
tak tady je pár omylů.
Tvrdnutí může vést k otevírání.
Tvrdnutí může bolet.
Poslíčci jsou zpravidla kontrakce v nepravidelných (ale i pravidelných) intervalech trvající od několika desítek minut do klidně mnoha hodin (zažila jsem i celou noc kontrakcí po 5mins, ráno jsem vyrazila na poradnu, bo stejně byla a cestou to přešlo a takhle to trvalo přes měsíc)
Tvrdnutí jsem měla i vícekrát než 10× za den, v prvním těhotenství jsem byla na kapačce, v druhém nic a objektivně to bylo horší. Podstatný je, aby to tvrdnutí nemělo vliv na otevírání, kdy začne hrozit nebezpečí předčasného porodu.
Vliv může mít na tvrdnutí i psychika, čili je dobré zabavit pokud možno mysl něčím jiným (pokud od dr vím, že to vliv na čípek nemá nebo má úměrně délce těhotenství)
Poslíčky můžem zkusit rozehnat vanou, mělo by to po ní ustat. Ale pravidla neplatí žádná na 100%. Je i spousta holek, co porodí s nepravidelnými kontrakcemi ![]()
Tvrdnuti bolet muze,ale nemelo by moc..uvadi se,ze norma je 10-12 denne,me tvrdlo snad 100 x,nekdy jsem ti citila,nekdy vubec,zjistila jsem jen pohmatem..nejdriv me to desne nervovalo,furt jsem pocitala,pak jsem si na to tak zvykla,ze jsem to prestala resit..tvrdla jsem od 19.tt..nakonec jsem sla k indukci..
Posli jsem nezazila..
No to já měla taky tvrdnutí od 19tt a víc než 10 denně, taky jsem to řešila ale pak jsem si zvykla. Jde mi jen o to čím se to tvrdnutí, co jsem měla má lišit od poslíčků- to mi zatím nikdo nedokázal říct.
pro mě byly poslíčci vše, co se sestávalo z toho, že tvrdnutí, resp. kontrakce, jsem měla výrazně častěji, v mém případě mnoho hodin velmi pravidelně. Za poslíčky bych ale považovala asi i tvrdnutí dlouhodobé v ne/pravidelných intervalech, já nevim:D
Nějak pocitově? Nevím nevím. V druhém těhotenství jsem zjistila, že to, co jsem v prvnímpo važovala za poslíčky, byl jen slabej odvárek. A že vůbec nepoznam, kdy mam jet do porodnice - no jak bych to asi měla poznat, když jsem měla opravdu celou noc kontrakce po 5mins a když jsem zavelela odjezd, tak šmitec. Občas byly po jedné až dvou minutách, ale těch cca 5 bylo max. Pak pár hodin klid a pak zas. A třeba rodila jsem středu a v sobotu předtím jsem měla zas poslíčky skoro celej den a pak nic a pak od pondělka už jsem měla ty kontrakce po 5mins prakticky do středy, kdy to dr ukončila.
Takže asi spíš v sobě. Ale každý zatvrdnutí nepovažuju za poslíčky.
To jsem moc nepomohla, co? ![]()
Ono poslíčci můžou bejt bolestivé i nebolestivé tvrdnutí stejně jako bolesti do zad a to vlastně i samotnej porod…no věda pro medvěda:D Jediná jistota je prdlá voda:D
jo a třeba 10× za den poslíčci nebudou. Ale fakt to vysvětlit přesně nedovedu
Gabinka píše:
pro mě byly poslíčci vše, co se sestávalo z toho, že tvrdnutí, resp. kontrakce, jsem měla výrazně častěji, v mém případě mnoho hodin velmi pravidelně. Za poslíčky bych ale považovala asi i tvrdnutí dlouhodobé v ne/pravidelných intervalech, já nevim:DNějak pocitově? Nevím nevím. V druhém těhotenství jsem zjistila, že to, co jsem v prvnímpo važovala za poslíčky, byl jen slabej odvárek. A že vůbec nepoznam, kdy mam jet do porodnice - no jak bych to asi měla poznat, když jsem měla opravdu celou noc kontrakce po 5mins a když jsem zavelela odjezd, tak šmitec. Občas byly po jedné až dvou minutách, ale těch cca 5 bylo max. Pak pár hodin klid a pak zas. A třeba rodila jsem středu a v sobotu předtím jsem měla zas poslíčky skoro celej den a pak nic a pak od pondělka už jsem měla ty kontrakce po 5mins prakticky do středy, kdy to dr ukončila.
Takže asi spíš v sobě. Ale každý zatvrdnutí nepovažuju za poslíčky.
To jsem moc nepomohla, co?
Ono poslíčci můžou bejt bolestivé i nebolestivé tvrdnutí stejně jako bolesti do zad a to vlastně i samotnej porod…no věda pro medvěda:D Jediná jistota je prdlá voda:D
Gabinko, presne tak. Tvrdnutie som mala cca od polovice tehotenstva, jedno stvrdnutie, potom hodinu nič, potom znovu… bolestivé ako kedy, keď sm cestovala pri tom v troleji, tak to i bolelo. Poslíčky začali približne 3 týždne pred porodom, a to tak, že som myslela, že rodím. (ako treťorodička som proste nepoznala rodiel!
) Proste 8 hodín kontrakcií po 3-4 minútach, a dieťa nikde
Potom pár dní kľud, a začalo to znovu… poslíčky začali vačšinou večer, trvali dlho do noci.
Takže tak. ![]()
To já tedy jako prvorodička taky vůbec nevím, co si mám představit pod pojmem poslíčci. Poslední týden jsem cítila, že není vše úplně ok. Přesto jsem to moc neřešila. Minulý čtvrtek jsem byla na kontrole a doktorka mi zjistila, že se mi zkracuje čípek. Taky mi mnohem víc začalo tvrdnout břicho. Dnes mě neuvěřitelně bolí záda (v kříži a kyčle) a jsem jak invalida. Tak jsem zvědavá, jestli někdy ty poslíčky poznám.
Kalíšku, jsem an tom dnes úplně stejně! Je mi fakt divně a i jiná těhule mi říkala že jí není dobře. Mně k tomu ještě píchá ve stydké kosti a to dost. Tak co to jako je?
Jinak břicho mi tvrdne asi od 19tt a od 22 se zkracuje čípek, ale je to jak na houpačce, jednou je menší jednou větší. teď v pátek dokonce luxusních 40mm ![]()
Takže mám taky obavy, že tím jak mám břicho tvrdé skoro pořád, nepoznám, kdy už to něco znamená a kdy ne…
U prvního jsem neměla ani tvrdnutí ani poslíčky.
U druhého mi tvrdlo břicho pořád , kolikrát jsem to ani necítila, až jsem si na bříško sáhla - nebolelo to. Někdy to ,pravda, trochu jako by nepříjemně táhlo- ten sval.
A poslíky jsem měla poslední měsíc příšerné, x krát jsme odvezli staršího k babičce, že jedem rodit, a po několika hodinách opravdu bolestivých kontrakcí nic. Skončilo to vždycky, když jsem se začala oblékat, že jedem.
Měla jsem nervy na pochodu, protože jsem musela ležet na práškách od 30tt, kvůli riziku předčasného produ. Takže jsme s tím tak trochu počítali, že to bude dřív. A zkušenost s poslíky z prvního těhu žádná, že.
Když jsem rodila, bolesti nebyly 3/4 porodu ani tak hrozné, jak u poslíků a malý se narodil 4kg za 3 hodiny! Nepoznala bych začínající porod, nebýt toho, že mi odešla hodně zátka a rozhodla se vyrazit, ať na mě kouknou v porodnici. A zeptat se, kolik poslíků mě ještě čeká. Katka
no jako Gabika, ten konec druhého těhu byl fakt masakr. Fakt jsem nevěděla. Bolelo to opravdu hodně a cítila jsem i tlaky na spodek. Ale na poradny jsem chodila prakticky obden, takže jsem měla vyčkávací taktiku - dokud by mi neprdla voda, nebo bych prostě měla vnitřní pocit, že asi jo. Po zkušenosti, kdy ti to tolikrát přestane po tolika hodinách, už jsem byla prostě nejistá, takže čekala na vodu (no, kdybych na ní počkala, porodim doma, od prasknutí vody byla malá za pár minut venku), nebo když mi něco uvnitř řekne jisto jistě. Jinak jsem spoléhala na poradny.
Od soboty jsem chodila otevřená na 4 s kontrakcema, v pondělí už se mi do porodních cest vklenul vak blan. A ve středu jsem stále ještě byla celá. S trochou nadsázkou lze říct, že kdyby mi mudra neřekla, že jdu na sál (prej mi - podle mého asi 10dní, ale do té poradny mě nenapadlo, že to je ono - odcházela pomaličku voda z vrchních obalů), že mi píchne vodu a ukončíme to (a já byla fakt ráda, bo už jsem nemohla, už jsem byla opravdu KO, manžel nervy na pochodu, bo všichni strašili, že to bude fofr, čemuž jsem po prvním porodu nevěřila), tak nosim břicho snad ještě dneska (a nebo bych trpěla ještě pár dní a holka snad vyklouzla v tom svym „obalu“ ![]()
No a na sál mě poslala 9,30, na sále jsem se přesunula, vypsala s nima ty nesmyslný papíry, šla na přípravnu (hodinka) a na sál už jsem skučela, že chci něco na bolest, že to nevydržim. Než jsem došla z poradny na sál, byla jsem z 5 na 7. Na sál mi přišla dr píchnout vodu, myslela (nechápu při tom otevření), že ještě vydržim a půjde chvíli ordinovat a jak píchla vodu, šla malá ihned ven a bylo po všem.
Ale manžel se do mě celej konec ryl, že jako rodim podruhý a nepoznam to. No nepoznala bych to, opravdu ne. Třeba po sobotní kontrole v nem kvůli otokům a tlaku (chtěli si mě tam nechat, odmítla jsem - právě vnitřní pocit a strach z toho, že by to šlo „násilím“ a pak mi zas začaly luxusní). Odjížděla jsem kolem 16hod. Už při nákupu jsem rozhodla, že odvezem holku domu a pojedem zpátky. Pak jsem pořád doma vyčkávala. O půlnoci jsem řekla jedem, manžel si rejpnul, mě vytočil, já si šla lehnout a kontrakce přešly.
Takže bych se snažila - vana/sprcha na rozehnání. Zabavit mysl. A zkusit zaspat. I v těh bolestech. Jak se podaří, tak to ono zatím asi nebude:D
Ahoj, nevíte někdo jaký je rozdíl mezi poslíčky a tvrdnutím břicha?