Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den
Cca před půl rokem jsem prodělala podruhé covid s lehčím průběhem od prosince už přes 2 měsíce se u mě vyskytuje večerní bušení srdce, nevolnosti, extrémní únava, z aktivního sportovce jsem se dostala do stavu kdy mou zátěži je maximálně procházka venku. Občas jsou také pocity potíží s dechem atd. Moje imunita je podle mě na bodu nula chci se zeptat zda je zde někdo s podobnými příznaky a zda je to způsobeno covidem (byla jsem na kardiologii a vyšetření v pořádku včetně odběru krve) nebo zda se jedná o něco jiného. Případně rady jak se ze situace dostat.
Děkuji ![]()
Ja mela covid pred 2,5 roky a nasledky mam dodnes- na pravem stehnu mam dost velke misto, ktere mi casto ve stoje brni a znecitlivuje se. Daleko horsi je ale to, ze jsem po covidu precitlivela na zvuk a i maly zvuk ve me vyvolava nervozitu, takove vnitrni napeti. zkousela jsem toho uz hodne a nic moc nepomaha.
Mám po posledním covidu taky rozházenou imunitu, hypotyreozu a reaktivaci mononukleozy (vysoké protilátky proti EB viru). A trochu ineurologické potíže.
Celý rok jsem byla neustále unavená (i průšvihy v praci), praktická dr. mě akorát posílala domů to vyležet, i když to k ničemu nebylo, protože poznám normální virozu a tohle fakt normální nebylo.
Beru léky na tu štítnici, broncho vaxom na opakované virozy, něco na neurologické problémy. Měla jsem už 2× za rok ATB (to jsem neměla nikdy předtím). S tím EB virem se ale nedělá nic, jen klid na lůžku - ale to můžu mít klid na lůžku třeba do důchodu, že?
Trvale tedy nepomohlo nic. Posledni měsíc je to relativně lepší, ale stačí trochu prochladnout a je to zpátky. No.
ale porad sedět doma taky nemůžu. Obcas musím něco zařídit ve městě a kolikrát staví dojít na MHD nebo někde chvíli čekat a rozjede se mi hned nějaká nemoc. A to jsem byla předchozí roky naopak velice aktivní, naučila jsem se nové sporty, a teď prakticky jen sedím doma.
Podle různých zkušeností z internetu to vypadá, že covid spustil ten EB virus a ten teď dělá v těle paseku. Takže se cpu vitamíny (tento týden zkouším šíleně vysoké dávky D, beru vyšší dávky B a C), jsem pokud možno v teple, piju dost vody a čekám na jaro, kdy se to asi s růstem teplot i trochu zlepší.
Ještě mám jít na imunologii. Tam podle je nic dalšího nenajdou. Takže buď na té imunologii na základě potíží zkusí něco na ten EB virus, nebo to bude muset odejít samo.
Dr. po opakovaný h stížnost b udelalaadpon ty krevní testy, ale chodila jsem k ní důsledně pokaždé, když se mi udělalo hůř a až po pár návštěvách se teda rozhoupala neco zkoumat.
Testy na ŠŽ i na EB virus (podezření na reaktivaci mononukleozy, pokud již nedelal praktik) si můžeš zaplatit i jako samoplatce.
@Anonymní píše: Více
Můžu se zeptat, kolik toho vitaminu D bereš? Doporučená norma je 200 - 2000 IU denně, nad 5000 IU už může vést ke zvýšené hladině vápníků, ke tvorbě ledvinných kamenů… Takže ono není radno doporučené denní dávky překračovat.
A vitamin C, pokud jíš vyšší dávky, se zas vyloučí močí, doporučení maximální denní dávka je do 1000 mg.