Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Nepiješ hodně minerálky? Může to způsobit i přemíra ovoce a zeleniny.
Určitě by to chtělo vyšetřit ledviny, ureu, kreatinin, sono ledvin, clearence
Tyjo nemám zkušenost, ale moje mamka měla po operaci a pak i během chemoterapie opakovaně hypokalemii a vím, že to byl dost problém. S draslíkem bych si nezahrávala a řešila bych to. Alespoň pro klid na duši. Možná to je v normě a tvoje tělo to tak má, ale za nějaký vyšetření asi nic nedáš.
@Desgreze ledviny i játra mám dle krve ok, byla jsem i na na sonu a CT břicha (z jiných důvodů) a vše bylo ok..
Achjo, jsem myslela, že si sem jdu pro uklidnění a jsem ještě víc vyděšená.. ![]()
Jakože pokud je horní hranice 5,5, tak to mám dke všeho pořád ok, já nevím ![]()
Hodnoty máš v normě, tak bych se tím nezabývala. Hodně draslíku má sušené ovoce, ořechy, avokádo…tak jestli třeba nemáš vysoký příjem ve stravě. Ale hodnoty máš v normě, píšeš, že ledviny taky, tak neřeš, že nejsi úplně uprostřed těch referenčních hodnot.
@Desgreze A když to mám všechno v normě, jak bys postupovala dál? Předpokládám, že jsi z oboru.. ![]()
@Anonymní píše: Více
V medicine se uziva takove heslo: nelecime hodnoty, ale pacienty 🙈 takze pokud jsou ostatni vysetreni ok a lekar je v klidu a dalsi vysetrenu neindikuje - bud v klidu ![]()
@Anonymní píše: Více
U nás v nemocnici v laboratoři horní hranici máme draslíku 5,2. Pokud máš zkontrolované ledviny a i to ct břicha, jak jsi psala, tak je to v pořádku. Jako v normě jsi. Někdy bývá vyšší hladina pro déle zaškrcené ruce při odběru, nebo když vzorky dlouho stojí na stole (u praktika-a pak ještě drncaji po cestě při svozu).
@Desgreze v normě jsem, no.. Takže asi plaším zbytečně.
nicméně možná ta hladina byla vyšší, jelikož jsem den předtím měla větší banán a na večeři a oběd brambory s lilkem, což jsou všechno potraviny bohaté na draslík… ![]()
Nechci vidět, co tito lidé, kteří mají úzkosti ze správných hodnot v krvi, ztropi, až jim opravdu něco bude. Vedle ta samá diskuze, tentokrát bílé krvinky.
Ahoj holky,
opakovaně mám vyšší hodnotu draslíku v krvi, obvykle mezi 4,8-5,1 (posledně 4,97). Referenční hodnoty se různí, někde píšou 3,5-5,5, jinde ovšem 3,5 až 5,0 nebo 3,5-5,2 (záleží na konkrétní laboratoři.. nicméně je vidět, že jsem vždy na vyšší hranici normy..). Suplementy nejím, stravuji se normálně.. Je tu někdo s podobným problémem? Jsem z toho docela nesvá, třeba by mi pomohlo, kdybych věděla, že je na tom někdo stejně..