Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, porsím o radu. Budeme zařizovat pokojík a chtěla bych postel z tvrdého dřeva, která vydrží,(s šuplíky dole a zábranou-viz foto 1) ale ať se podívám kam chcu tak všude jen borovice nebo smrk. A protože máme tmavý koberec, potřebuju aby byla světlučká(viz foto2),takže třeba v barvě javoru, břízy…Nemáte někdo podobné, pokud ano, kde ste koupily? Když už něco objevím tak zas k tomu nemužu sehnat jiný nábytek-komodu, úzký regál(ten už může být i v laminu)ale v té barvě. Za odkazy budu ráda
Tak borovice nebo smrk jsou běžné materiály na výrobu nábytku, protože jsou kvalitní a cenově dostupné. Jsou měkčí než dub nebo buk, ale nám slouží už léta a bez problémů. Hodně záleží na kvalitě konstrukce a množství použitého dřeva. A smrk i borovice patří mezi světlé dřevo. ![]()
@optimistka85 píše:
může se mořit nebo vybělit. Je vidět struktura dřeva, ale je to světlé
Koupili jsme v domestavu, moreni si muzes vybrat jake chces.
@pe-terka - Jo já vím, jenže jeden stolař mi řekl že než brat to měkké dřevo, že to už je kvalitnější lamino kolem 2,5cm tak se toho právě bojím…
Děti mají od Domestavu Domino. Můžeš si zvolit sestavu, jakou chceš. Syn měl nejprve postel s přistýlkou. Když se narodila malá, tak jsme koupili zvyšující prvek. Máme to v buku a v bílé barvě. Zábranu i šuplíky si taky můžeš navolit.
My máme objednanou postel odsud http://m.stolarstvikubis.cz/…/jednoluzka/#!
Jinak souhlasím s názorem ohledně šuplíků: pod postel nic.
Vše také vyrobí jakýkoliv truhlář podle Tvého přání
Je to jak píšou nade mnou, vydrží i borovice, když to člověk nalakuje…
Ale zamysli se nad šuplíky i zábranou, je to z praktického hlediska hrůza. A zábrana je navíc vhodná tak maximálně na modráky, protože tak jedině zavazí.
Když to pak chce dítě dát pryč a ono to bude chtít dát pryč než se naděješ, tak pak zadělávat ty díry, navíc ani barva dřeva nebude stejná.
Jinak mě bukové dřevo nepřijde tmavé, navíc tam dáš lak, kterým to můžeš ještě kapku zesvětlit.
@optimistka85 píše:
@pe-terka - Jo já vím, jenže jeden stolař mi řekl že než brat to měkké dřevo, že to už je kvalitnější lamino kolem 2,5cm tak se toho právě bojím…
no já mám s měkkým dřevem dobrou zkušenost. Samozřejmě není vhodné třeba na podlahu, ale na postele, skříně - proč ne…Ale jak píšu, hodně záleží na kvalitě provedení a aby tam toho dřeva nebylo málo nebo nebyly ty desky příliš tenké. To se pak samozřejmě projeví na stabilitě a pevnosti konstrukce.
Já ty lamina a pod. nemám ráda, je to lepený, je tam plno chemie, aby ta dřevotříska uvnitř držela pohromadě. Navíc když se ti kus odsekne, těžko se to spravuje. Kdežto masivní dřevo sbrousíš a hotovo.
Ale záleží na každém, odborník nejsem
.
@optimistka85 píše:
Je fakt ze bez borovice nebo smrk je pevnejsi lamino. Postel mame dubovou i intermontu. Nemuzu si stezovat.
Aha, tak díky moc za všechny rady.Sem právě četla že do toho měkkýho dřeva udělám rýhu prstem…ale co člověk to názor a asi do něho pujdu. Kočky máme na dvoře, takže brousit drápky do deva určitě nebudou. S těma šuplíkama jsem ted na vážkách-moc se mě právě líbí a i na uložení něčeho sem si říkala, že to bude lepší než nějaký plastový z Ikei.Ale je fakt že to pak nevětrá a ten uklid…kurňa!
No a bojím se když nebude mít zábranu že bude padat jako z naší velké postele-u té mám na zemi starou madračku…
@optimistka85 píše:
zábranu určitě ano, dá se sehnat za pár stovek
V Domestavu (občas i Intena - taky Domino) mají různě velké zábrany a dokonce si na to můžeš koupit i polstry nebo domečky. Taky jsem uvažovala nad šuplíky, nakonec jsem koupila přistýlku, je to super řešení pro babičku nebo když jsou děti nemocné.