Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,dnes jsem se v novinách dočetla,že od pondělí je možné koupit postinor a ještě jeden podobný lék bez předpisu.Že mladším šestnácti let ho neprodají a o každém kdo ho koupí se bude vedena evidence.Tak nevím ,mám z toho smíšené pocity.Řekla ,že to bude snadno zneužitelné,ale na druhou stranu třeba ubude dětí pohozených někde venku.Ale když si představím ,že by moje šestnáctiletá dcera spoléhala na tuhle pilulku (někdy v budoucnu)tak to tak ideální není .Říct si ,tak co užijeme si ,lékarna je za rohem ,ta to spraví .Jaký máte na to názor??
Tak je to určitě jednodušší, vím, že jsem postinor kdysi nutně potřebovala, byly svátky,na pohotovosti už předpis nedávali, musela jsem do nemocnice na gynekologii, paní doktroka ale byla u operac, po sdělení sestře, co se mi stalo, nám sdělila, že to je zbytečné, že určitě těhotná nebudu a že takhle poradila hodně lidem a nikdo si stěžovat nebyl. Manžel to venku okomentoval tím, že když potom zjistí těhotěnství, asi těžce sestře půjde někdo rozbít.....Ale je to hrozně nezdravé - mě to totálně rozhodilo cyklus, bylo mi zle. Měla by fungovat osvěta, že je to opravdu nouzové řešení, že nutná je hlavně ochrana, pouze při jejím selhání je to řešení. Či v jiných krizových situacích, ale není to na to, aby to člověk užíval několikrát ročně.
Já z toho mám tak nějak smíšené pocity.Asi odpadne nahánění někdy v noci po pohotovosi o recept nebo hned ráno letět k doktorce a tak.Ale zas si nedokážu představit jak to chtějí ošetřit to vyzvedávání.To může těm 16-ti letým holkám to vyzvednout straší kamarádka nebo kluk…A když by to braly častěji tak je to nebezpečné.No já nevím.Myslím, že nebyl takový problém dojít k doktorce pro recept.
No právě, a lékarny nebudou mět mezi sebou spojení ,takže v jeden den můžou jít třeba do dvou lékáren.Dnes není problém poslat kamarádku do lékárny.A ono nic není stoprocentní ,takže aby si mladoši neužívali spoléhajíc na pilulku a pak se nedivili.
Já v tom nevidím tak velký rozdíl, vzhledem k tomu, že ho mohl napsat klidně zubař, prostě šlo o to mít štempl od doktora, takhle odpadne to lítání k doktorovi. Ale nemyslim si, že toho budou nějak zneužívat, holky už dneska vědí, co je to za svinstvo a že je lepší dojít si v patnácti (nebo později, jak která slečna) na gyndu pro antiko…
Když chlapci tvé náctileté dcery selže kondom, musí dcera honem shánět na pohotovosti předpis, pak otevřenou lékárnu. Pokud bydlíš ve větším městě dejme tomu, ale na vesnici pokud nemají ani řidičák může být problém. Prášek se musí vzít co nejdříve po styku. Takže smysl to má. Nevím zatím mám dceru jen 4letou, třeba se na to časem budu koukat jinak.
Já mám taky malou dceru ,psala jsem to kdyby.Holky já jsem asi staromodní ,ale děsí mě představa šestnáctilétých skoro dětí a sexu.
Tak já si myslím,že to není taková tragédie…pokud je holčina obeznámená se sexuální výchovou,a ví,jak použít onu pilulku,a že to není způsob antikoncepce,tak bych se nebála.
Pokud vím,tak se uvádělo,že by k pilulce měl lékárník dát i doporučení,jak užít,a seznámit s účinky.
Myslím,že je dobře,že v případě nouze nebude nutné ještě běhat po doktorech.
Já nevím, článek jsem nečetla, ALE z ověřených zdrojů u předkladatelů návrhu jsem slyšela, že by ten Postinor měla dostat pouze slečna, klukům ho lékárna samozřejmě nepředá, bude to pouze na OP. Na to by měl - a pokud vím, už existuje, protože i dnes jsou určité léky pouze na OP jako boj proti drogám - jednotný systém, že když se čílo OP zadá, lekárny vidí, jak často ho dotyčná bere. A navíc ta dotyčná bude muset prášek spolknout před nimi v lékárně. Pokud by to tak bylo, je to hlídané… pokud to tam nakonec není - nevím, nechce se mi to dohledávat, možná večer doma, až přijdu z práce - tak, pak je to podle mě blbost… Určitě to pomůže, určitě už existuje osvěta, ale jak se říká „důvěřuj, ale prověřuj“, takže systém, jak byl navrhovaný původně mi přijde mnohem více ohlídanější.
A k té osvětě - hlavně musí fungovat rodiče jako osvěta, pak škola a i další prostředky. Ale rodina je hodně zásadní. Stejně jako proto, aby rodiče byly dcerce ochotni antiko platit atd., tudíž aby pro ní byla dostupná ![]()
sthan píše:
Já mám taky malou dceru ,psala jsem to kdyby.Holky já jsem asi staromodní ,ale děsí mě představa šestnáctilétých skoro dětí a sexu.
no,myslím,a nechci tě strašit,že jim v tom nezabráníš ![]()
myslím,že je dobře,když naopak o tom budou vědět co nejdřív.
Dneska chodí holky polonahý a zmalovaný už na základce-to za nás,co vyrůstali za tuhého socíku nebylo možné.
sthan píše:
No právě, a lékarny nebudou mět mezi sebou spojení ,takže v jeden den můžou jít třeba do dvou lékáren.Dnes není problém poslat kamarádku do lékárny.A ono nic není stoprocentní ,takže aby si mladoši neužívali spoléhajíc na pilulku a pak se nedivili.
Pokud je to na občanku, tak tě dají do registru, do kterýho mají přístup ze všech lékáren.
A vlastně ještě jedna věc - kolik to dneska stojí? Není to cca 450,–? (nevím, nikdy jsem ho neměla) Ono je taky otázka, jak často budou mít ty 16-leté děti u sebe něco okolo pětistovky, aby si ho nějak častěji kupovali… ale možná jsem jen naivní ![]()
Ahoj, tak já jsem v mládí přecházela od jedné antikoncepce ke druhé, protože jsem jich spoustu nesnesla, což byl problém. Ale dneska cca po deseti letech je jejich výběr docela velký a jsou docela kvalitní. Když jsem chtěla Postinor asi dvakrát, doktoři na mě koukali jak na nějakou prostitutku, přitom jsem chtěla být zodpovědná. Kdybych měla dceru v pubertě, antikoncepci jí pro všechny případy opatřím, aby se na tenhle druh bránění početí nemusela spoléhat ![]()
andyn82 píše:sthan píše:Pokud je to na občanku, tak tě dají do registru, do kterýho mají přístup ze všech lékáren.
To není pravda. To je bohužel nevýhoda této novinky, že žena bude moci koupit třeba dvě pilulky ve stejný den. Na občanku si ji sice zapíšou, ale do žádného registru, jen pro evidenci v té dané lékárně. Příští rok se to pak bude vyhodnocovat, jak vzrostl prodej Postinoru…
V zásadě je taková evidence dobrá jen k tomu, aby zajistila tu věkovou hranici 16 let.
Ale musím říct, že mně osobně je zrovna tohle celkem fuk. No tak to bude volně prodejné, a co? Jsou horší věci. Spousta sedmnáctiletých holčin se při každém píchnutí láduje Ibalginem, léky berou víceméně bez rozmyslu… to už je o určitém základu z rodiny, vědět, že existují šetrnější alternativy, o zodpovědnosti za péči o sebe a vlastní zdraví.
Mám sice teprve čtyřletou dceru, ale ráda bych ji vedla k tomu, aby věděla o všech metodách antikoncepce a aby, až se rozhodne začít sexuálně žít, to udělala s vědomím všech možných následků.