Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Potřebovala bych poradit a ráda bych, aby spíše přispívali ženy, které jsou PROTI celkovým potratům. Jde mi o to, že já jsem proti (a rozhodně tu teď nechci rozebírat, proč nebo co je lepší, apod.). Jenže se nám s přítelem stala nehoda-sklouznul kondom. Prášky neberu (ze zdr. důvodů) a právě mi probíhá ovulace, dělala jsem si dnes test. K pohl. styku došlo včera. Tudíž předpokládám, že POKUD se „zadařilo“, fce postinoru bude v tom, aby se OPLODNĚNÉ vajíčko nechytilo. Nevím jestli na to mám. Abych tedy nedala oplodněnému vajíčku šanci. Vůbec nevím co mám dělat, kdybych si ho vzala, mám pocit, že si to budu celý život vyčítat. Na dítě se ale necítím, ani nejsme moc zabezpečeni. Na druhou stranu si říkám, že se nemusí zadařit, navíc jsem asi 2h po styku použila spermicidní gel. Co myslíte? Co mám dělat?
No, nejsem si úplně jistá, ale jestli už není na Postinor pozdě. Říkává se jí „tabletka po“,jako hned po styku…
Postinor do 72 hodin, čím déle, tím menší účinek. Záleží jen na tobě a na tvém zázemí, příteli. Navíc spousta žen souloží v době ovulace jako o život a přitom neotěhotní, vajíčko se vůbec oplodnit nemusí.
@klafina123 píše:
No, nejsem si úplně jistá, ale jestli už není na Postinor pozdě. Říkává se jí „tabletka po“,jako hned po styku…
Kalfi, já myslím, že postinor se dá používat do 72 hodin po styku..zrovna jsem na to taky koukala..Ani, nám se teď ve čtvrtek stalo to stejné..s manželem máme 15 měsíčního chlapečka, další mimi plánujeme za rok a prasknul nám kondom, vše zůstalo ve mně..ale mám mít každým dnem menstruaci, už je to 31. den cyklu a nic, těhu testy negativní..ale stále čekám co a jak..Také jsem proti celkovým potratům. Kdyby jsme byli přece jen těhu, mimčo si samozřejmě necháme, i když plány byly jiné a byl by to trošku pro nás problém, ale potrat jen tak, že se nám to „nehodí do krámu“ bych neustála. Ani, nemůžu radit, musíte se spolu domluvit, kdyby náhodou přece jen ty dvě čárečky na testu byly, co byste dělali
Tak se rozhodni.Bud si vezmes tabletku, ktera urcite nezabije neco co nicim neni, nebo si teoreticky zkusis nechat dite, ktery ve vasi situaci neni nic moc.Me pripada, ze ty sama by ses diteti nebranila, ze
?
Moc nechápu, jak velký je pro tebe rozdíl mezi spermicidním gelem a Postinorem? Princip vnímám celkem blízký. Zabraňuje početí. Podle mě to moc řešíš. Nesouhlasím s potraty, ale když je krize, Postinor pomůže. Cítím z tvého příspěvku, že zatím matkou být nechceš, ne?
To si musíš rozhodnout ty, postinor je hormonální svinstvo. Ale, já jsem taky proti potratům, v podstatě kromě zdravotních komplikací je pro mne nepčípustný, ale Postinor tedy za potrat nepovažuji a ačkoliv zastávám názor, že dítě je to hned, ne jen jakési embryo, tak oplodněné narýhované vajíčko je skutečně jen shluk buněk. Tohle není potrat.
@Kotla Vzit si tabletku,,po,,prece neni potrat
. A den po styku memuze byt zadna zema tehotna. Pokud by test uz ukazoval // tak nepomuze ani tabletka, anii modleni.
@wildcherry Já jsem reagovala dle zadání zakladatelky - chtěla ženy, které jsou proti potratům celkově, neberu Postinor jako potrat, jen to, že kdyby to těhotenství vyšlo, tak u mě nebude interrupce (nemám proč)..můj test ukazuje negativ, ale poslední MS byla po 26 dnech, těch 5 dní mi tam prostě hapruje. Některé testy (Pepino) ukazují těhotenství již druhý den po oplodnění, já jsem bohužel to Pepino nesehnala, takže nevím, zda mohu být těhotná z minulého cyklu, nebo pak díky té nehodě..člověku to nedá a červíček pochybností v hlavě vrtá.
Samozřejmě je rozhodnutí na mě, ale nevím jak se rozhodnou, ptroto se radím. Dítě tedy teď opravdu nechci, stalo se to den po mé státnici, chci si ještě něco užít a hl. se zabezpečit. Kdyby se ale přece jen „zadařilo“ postavili bychom se k tomu OBA zodpovědně, i snad nějaké to zázemí by bylo. Jen se na to prostě zatím ani jeden necítíme. Na druhou str. říkejte si co chcete, postinor, pokud došlo k oplodnění, zabraňuje dalšímu vývoji. Pharmatex, zabraňuje spermiím vajíčko opodnit. V tomto tedy já vidím obrovský rozdíl
@terinka4444 @smultul
Sezen si od nejake kamosky antikoncepci MINISISTON. Vezmi si ctyri tablety hned a ctyri za dvanact hodin.
Bude ti pekne blbe… Ale tohle presne mi dali nekolikrat na ambulanci na gynde ve spitale… Berou za to tri kila stejne jako za postinor, ale nema to ani polovicni hodnotu…
Toto funguje az do 72 hodin po styku.