Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jestli kamarádka něco zanedbá, tak to bude její volba. Možná prochází fázi popírání, což je pochopitelné. Nejméně, co nyní potřebuje, je dobře radící kamarádka. Důležité je, že je dítě pod dozorem lékaře. U takhle malých dětí se těžko odhaduje, jaký bude vývoj. Takže to, že se dítě teď nějakým způsobem projevuje nebo neprojevuje, ještě nemusí nic znamenat.
Myslim, ze s tim nic neudelas a ani to neni tva starost, pokud by to bylo az tak jak tvrdis, tak by si to pediatra snad vsimla..negativni test ji vyjit nemohl, pokud nema ocni kontakt..ukazuje ta holcicka?
@Anonymní píše:
Ahoj holky, omlouvám se za anonym. Mám kamarádku a má 19 měsíční dcerku. Nevím, jak bych začala… máme stejně stejné děti, vím, že nemám porovnávat a ani nechci, ale akorát její vývoj se mi zdá hodně opožděný. Malá nemluví, nechodí a nemá ani oční kontakt, tím myslím, že malá se nekoukne z očí do očí, furt očičkami jakoby kmitá, je plachá… a furt dělá zvuky „vvvvv“ a protáčí oči, posadí jí na místo a klidně tam sedí dvě hodiny s palcem v puse… Já mám dítě živé, mluví hezky, pozná zvířata, řekne si už o pití, o jídlo" ta kamarádky malá nic… Dneska byla na prohlídce s malou a doktorka jí dala vyplnit test o autismu, vyšel negativní, ale furt se tam vychází z odpovědi co napsala matka… dále jí chce poslat na neuro, ale kamarádka tohle odmítla, že její dítě je zdravé…
Přijde vám tohle chování normální? Bojím se, aby kamarádka něco nezanedbala… nenutím jí svoje názory, ani co si myslím, nevím, jak jí to citlivě říci, že je tohle potřeba řešit…
Když nechce jít na vyšetření co jí pošle doktorka a tvrdí že má zdravý dítě tak je to její boj. Nijak ji nepresvedcis. Co otec dítěte? Nešlo by promluvit a ním?
Pokud jsem kamarádka, reknu co si myslim, i kdyby mělo kamarádství skoncit.
My máme doktorku stejnou a znám přístup doktorky.. to je něco strašného (já už sháním jiného dětského pediatra), takže se i obávám, že ta lékařka to nevidí… ona kamarádka tvrdí, že malá chodí…a doktorka to chtěla ukázat a malá se samozřejmě nepostavila, krčí nohy… a kamarádka tvrdí, že se doktorky jen bojí, ale přitom to tak není… já chápu, že je těžké si přiznat, že je něco špatně.. ale radši bych to řešila co nejdříve.. ona už jedno dítě má a ví, jaký je vývoj dítětě.. a sama říká, že cítí, že je něco špatně..
@JancaS84 Její manžel to je ultra kok*t, když to tak řeknu… ona ta kamarádka má takové i jiné vystupování no, vše musí být po jejím a tak… ten její manžel se bojí i cokoliv říci.. je to takové zvláštní… ten se jí taky snažil utěšit, že je vše ok a že doktorka je kráva.. a ať nikam nechodí a tak.. no je to taková jedna velká divočina.. a té malinké je mi líto, protože vidím co vidím a není to ok ![]()
Absence očního kontaktu u autistů je mýtus. Někteří ho nemají, jiní mají v různé formě. Tvoje kamarádka je nesvéprávná? Myslíš, že by se jí líbilo to, že její dítě i ji rozebíráš na veřejném portálu, který si může přečíst absolutně kdokoliv i bez registrace? Navíc každý autista je jiný a diagnostika má smysl od čtyř let výše, na specializovaném pracovišti atd. Moje autistické dítě začalo číst plynule mezi čtvrtým a pátým rokem, počítalo jednoduché početní úlohy. Dnes je na úrovni běžného průměru. Potřebovala ses poplácat po rameni, že je tvoje dítě lepší, standardní nebo o co ti jde? Kamarádka jako ty by velice brzy přestala být mou kamarádkou. Nechej situaci na zákonných zástupcích dítěte a nepleť se jim touto formou do života, pokud si nechceš pokazit vztahy. Normální matka včas vycítí, pokud je s jejím dítětem něco v nepořádku.
@Uslava píše:
Pokud jsem kamarádka, reknu co si myslim, i kdyby mělo kamarádství skoncit.
I když se tě na to nikdo neptá?
Jako dojdeš za kamarádkou a řekneš, že je tlustá nebo že její manžel má mastné vlasy nebo že její dítě šilhá nebo neukazuje přestože by ukazovat mělo A že to dítě není tak šikovný jako tvoje dítě a tak podobně? Tak taková kamarádka je sen
Nevím kde lidi přišli na to, že mají na potkání říkat, co se jim zrovna honí v kebuli
Neřešila bych to, jejich vec. Kamarádka je hloupá s tím nic nenadelas..
@krecik.dzungarsky Ne, nechci poplácet po rameni, že moje dítě je lepší než její, ani bych to tak nazývat nechtěla, sama jsem psala, že neporovnávám, ale znám zdravý vývoj dítěte a chování té malé nenasvědčuje zdravému vývoji a ještě když jí pediatrička dala doporučení a ona to odmítla, že nemá čas někam jezdit a tak dále, tak mi to přijde smutné… tady co si napsala je úplně mimo mísu…
@Anonymní píše:
My máme doktorku stejnou a znám přístup doktorky.. to je něco strašného (já už sháním jiného dětského pediatra), takže se i obávám, že ta lékařka to nevidí… ona kamarádka tvrdí, že malá chodí…a doktorka to chtěla ukázat a malá se samozřejmě nepostavila, krčí nohy… a kamarádka tvrdí, že se doktorky jen bojí, ale přitom to tak není… já chápu, že je těžké si přiznat, že je něco špatně.. ale radši bych to řešila co nejdříve.. ona už jedno dítě má a ví, jaký je vývoj dítětě.. a sama říká, že cítí, že je něco špatně..
Nevidí to většina pediatrů staršího věku, protože diagnostika autismu je záležitostí posledních odhadem patnácti let. Dříve takové diagnózy neexistovaly. Měli jsme v prvních letech života stálou pediatričku, která přesluhovala. Na autismus u dcery jsem ji opakovaně upozorňovala, pokaždé mi na to odpověděla, že to nemám brát vážně, i kdyby nám to později někdo diagnostikoval. Situaci jsem začala řešit sama. Dnes máme doma pubertální autistické dítěti, které má sice průměrný intelekt i řečové schopnosti, ale s nástupem puberty přišla také přidružená agrese.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, omlouvám se za anonym. Mám kamarádku a má 19 měsíční dcerku. Nevím, jak bych začala… máme stejně stejné děti, vím, že nemám porovnávat a ani nechci, ale akorát její vývoj se mi zdá hodně opožděný. Malá nemluví, nechodí a nemá ani oční kontakt, tím myslím, že malá se nekoukne z očí do očí, furt očičkami jakoby kmitá, je plachá… a furt dělá zvuky „vvvvv“ a protáčí oči, posadí jí na místo a klidně tam sedí dvě hodiny s palcem v puse… Já mám dítě živé, mluví hezky, pozná zvířata, řekne si už o pití, o jídlo" ta kamarádky malá nic… Dneska byla na prohlídce s malou a doktorka jí dala vyplnit test o autismu, vyšel negativní, ale furt se tam vychází z odpovědi co napsala matka… dále jí chce poslat na neuro, ale kamarádka tohle odmítla, že její dítě je zdravé…
Přijde vám tohle chování normální? Bojím se, aby kamarádka něco nezanedbala… nenutím jí svoje názory, ani co si myslím, nevím, jak jí to citlivě říci, že je tohle potřeba řešit…
Moje dítě v tomhle věku rozhodně nemluvilo, kamarádka zas měla velmi dlouho dítě „co leželo jak prkno“ a začalo chodit až někde před 2. narozeninami a obě dítka úspěšně studují víceletý gympl, kdy u nás 40 z čj a 40 z matiky obvykle znamená, že když má dotyčný štěstí, tak je těsně nad čarou.
@krecik.dzungarsky A kdo asi tak ví, kdo je kamarádka a že má takové dítě? Je to normální diskuze, proč by se nemohla zeptat…nečteš snad o co jí jde? Chtěla by jí nějak otevřít oči nebo pomoci, protože to dítě není asi úplně v pořádku a kamarádka to neřeší, protože se jí nechce…sama řekla, že s ní něco v pořádku není, navíc už má doma starší dítě…akorát je asi líná s tím cokoliv dělat…takže bohužel, její dítě, její odpovědnost…akorát se na to blbě kouká, když víš, že by se s tím dalo něco dělat, kdyby se chtělo…
@Anonymní píše:
@krecik.dzungarsky Ne, nechci poplácet po rameni, že moje dítě je lepší než její, ani bych to tak nazývat nechtěla, sama jsem psala, že neporovnávám, ale znám zdravý vývoj dítěte a chování té malé nenasvědčuje zdravému vývoji a ještě když jí pediatrička dala doporučení a ona to odmítla, že nemá čas někam jezdit a tak dále, tak mi to přijde smutné… tady co si napsala je úplně mimo mísu…
Plést se do záležitostí druhých považuji za naprosto nenormální jednání. A nespoléhala bych se na systémové zdravotnictví. Diagnostiku autismu zvládá v ČR pouze mizivé procento pracovišť, kde se čeká v řádech mnoha měsíců včetně toho, že je zpoplatněná.